Local

Galerie foto | Marian Trifan, apicultorul frizer din Focşani

Janine VADISLAV
18 mar 2020 7484 vizualizări

Marian Trifan, din Focşani, a lăsat acum câţiva ani meseria de frizer pentru apicultură, o îndeletnicire care cere multă răbdare, dragoste şi, cel puţin pentru început, o investiţie consistentă. Pasiune era, mai rămânea să facă rost şi de capitalul pe care urma să-l investească. A plecat la muncă departe de casă reuşind să strângă banii necesari pentru demararea afacerii. O afacere dulce, cum îi place să spună. Aşa a ajuns să deţină un număr de 200 stupi, de care s-a ocupat întotdeauna singur. Având stupina mult visată, a câştigat şi un proiect european, după care afacerea a început să meargă în linie dreaptă spre succes.

Bucuria n-a ţinut prea mult însă. Vremea capricioasă din ultimele ierni l-a cam dat peste cap. Gerul a fost un adversar periculos, dar nici temperaturile mai ridicate n-au fost de folos. Schimbările bruşte, într-un timp scurt, de la soare la nor şi imediat la frig, îngheţau albinele ieşite din stup, chiar în locul în care erau surprinse.

„De la fiecare stup s-a pierdut aproape jumătate, ne arată Marian. Am matcă, am puiet căpăcit pe o ramă, am larve, păstură... Şi miere este”.

Scoate o altă ramă şi ea cu puiet căpăcit, sunt şi ouă, păstură pe margine, miere, iar puiet... Marian este uimit.

„Nici nu mă aşteptam”, spune el, dar la fiecare stup câte 2-3 rame sunt goale.

Ca să-şi protejeze stupina a lăsat hrană suficientă, câte 16 kg de miere la fiecare stup şi câte 1/3 de turtă proteică, adăugată când au început să înflorească pomii. La mijlocul lunii martie în stup este miere, dar nu sunt prea multe albine...  În stup mierea este cristalizata, nu numai în borcan. Marian spune că oamenii preferă mierea lichidă, care curge din borcan, pentru că nu ştiu câte proprietăţi benefice are mierea cristalizată.

„Nu fugiţi de miere cristalizată, este cea mai bună. Mierea îşi conservă proprietăţile aşa cum o vedeţi, cristalizată”.

Apicultorul nostru nu poartă mănuşi când lucrează la stupi, iar masca o pune foarte rar. El spune că albina nu înţeapă când este la cules. Afirmaţia are şi o explicaţie.

„Albina are simţul culesului mai dezvoltat decât  simţul apărării şi nu mai e la fel de vigilentă”, spune Marian.

Iernile capricioase i-au produs pagube mari, dar n-a renunţat la pasiunea sa. Ca să-şi poată salva stupina, omul nostru s-a întors la meseria dintâi, frizeria, care-i place destul de mult şi care i-a asigurat şi partea materială necesară funcţionării celor 200 de stupi.

- Chiar? Ce aţi luat de la frizerie aţi investit în stupină? întreb.

„E adevărat. Au fost ani când am luat de la Frizerie şi i-am folosit la albine. De ce? Pentru că-mi sunt foarte dragi. Pot sta zile întregi printre ele şi nici nu ştiu cum trece timpul. La fel e şi când plec în pastorală..., simt că trăiesc cu adevărat”.

- V-a tentat să renunţaţi la meseria de frizer? întreb.

„Da, apoi m-am gândit, merg foarte bine îmbinate amândouă, de ce-aş renunţa? Iau mierea de aici şi o vând la Frizerie”, spune Marian râzând.

Vesel mereu şi pus pe glumă, Marian a câştigat clienţi şi la frizerie şi printre cei care consumă miere.

Unul dintre clienţi, Adrian, l-a cunoscut pe apicultorul nostru la un târg de produse naturiste. A gustat mierea, i-a plăcut şi de atunci cumpără numai de la Marian.

„Gustând, apoi trecând de la gustat la consumat regulat, am ajuns la nişte analize foarte bune în decurs de 3-4 luni. Şi colesterol şi ficat ...”

- Mierea dumnealui  v-a reglat totul în organism..., spun.

„Am folosit zilnic, mai ales acea comoară a stupului care se cheamă căpăceală, şi am ajuns la rezultate foarte bune.

Un alt client, care preferă să vină la Marian pentru tuns, spune că-i place şi cum tunde dar şi atmosfera din Frizerie unde a avut parte şi de prima lecţie de apicultură.

„Mi s-a părut o pasiune destul de frumoasă”.

- Ce apreciaţi mai mult, frizerul sau apicultorul? întreb.

„Vă daţi seama, mai mult frizerul.”

În timp Marian Trifan şi-a diversificat gama de produse şi, spune el, niciodată nu se întoarce de la târgurile de produse tradiţionale cu mierea nevândută.Num[rul de telefon la care poate fi contactat Marian Trifan este: 0785 563 458 ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.