Local

Galerie foto | Cât a costat la Focșani coşul de verdeţuri pentru masa de Paşti

Janine VADISLAV
19 apr 2020 5005 vizualizări

Legumicultorii vrânceni sperau să dea lovitura de Paşti cu trufandalele scoase pe piaţă: salată, spanac castraveţi, zarzavaturi de tot felul de-ţi lasă gura apă. Ţinta celui care vinde este clientul generos. Chiar dacă preţul este aproape la fel ca anul trecut, vrâncenii se gândesc de două ori înainte de a cumpăra o dată ce e mai bun pentru masa de Paşti. Din păcate, anul acesta socoteala de acasă nu s-a mai potrivit cu cea din târg, legumicultorii fiind nevoiţi să găsească şi alte soluţii ca să-şi vândă marfa: livrarea produselor la domiciliul clienţilor. 

Legumicultorii s-au întrecut pe ei înşişi umplând tarabele cu tot felul de trufandale la preţuri acceptabile. Mai scumpe sunt roşiile, 10 lei, castraveţii 10 lei şi spanacul, 6,7 şi chiar 8 lei/kg. Pentru cei care trăiesc şi lucrează în bazinul legumicol, perioada aceasta ar fi putut fi una foarte bună, dacă nu ar fi apărut coronavirusul, care-i ţine pe oameni în casă şi acest început de criză, care ne goleşte buzunarele.

Familia Sandu, din satul Răduleşti, a tras tare să ajungă până la Paşti cu salata, ceapa, usturoiul acasă la cei care nu pot merge în piaţă. Fiind nevoiţi să vândă, s-au bucurat că au unde desface marfa. Doamna Rodica spune că tot în piaţă e mai bine. Clientul vine, vede ce cumpără, alege şi pleacă mulţumit acasă. În felul acesta, relaţia client / legumicultor e alta!

„În general, noi avem marfă bună şi sunt mulţumiţi clienţii. Preferam la piaţă, acolo venea omul, vedea şi-şi alegea.

- A mers bine ca preţ? întreb.

Nu prea. Ca să vindem, am lăsat preţul mai mic”, spune doamna Rodica.     

În Piaţă legătura de ceapă verde este 1 leu, de pătrunjel 1 leu, legătura de mărar - pe care e musai să-l cumperi, căci drobul de miel n-ar mai avea aroma şi nici gustul special - costă tot 1 leu. 

- De ce anume are nevoie o gospodină pentru masa de Paşti? întreb.

„Usturoi verde...”

- Cum daţi?

„1 leu legătura, ceapa verde 1 leu legătura, pătrunjel verde... La un drob aşa, la o familie de 4 persoane, e nevoie de 4 legături de pătrunjel, 4 de mărar, 4 de ceapă...”

- Cât ar face?

„În jur de 10 lei”, spune Aurelia Ciobanu, care vine din Dumitreşti, zonă de munte.

Relu Bivolaru vinde la o masă alăturată.

- Cu ce aţi venit la piaţă? întreb.

„Cu verdeaţă , mărar, pătrunjel, ceapă, lobodă, salată, ridichi, de toate.

- Clienţi sunt?

„Sunt, în special de la ora 11.00 la unu, când vin pensionarii.”

- La ei e baza?

- Cam ei cumpără din piaţă.”

Clienţii, mai puţini ca altădată, sunt mulţumiţi.

- Preţurile sunt bune? întreb o doamnă grăbită sa termine cumpărăturile.

„Da, doamnă, da”.

- Da marfa, cum e?

„Frumoasă, bună, proaspătă.”

În concluzie, câţi bani ar trebui să scoată din buzunar o gospodină, ca să pregătească masa de Paşti ca la carte? La această întrebare răspunde o legumicultoare la care se stă la rând. Chiar dacă lumea e grăbită, îmi explică pe îndelete cum stă treaba, dar mâinile nu-i stau o clipă, fapt pentru care îi mulţumesc şi-mi pare rău că nu i-am reţinut numele şi nici faţa nu i-am văzut-o bine, fiind acoperită de masca protectoare.

„Gospodina noastră cumpără mărar 5 legături, 5 de pătrunjel, 2-3 de leuştean, pentru ciorba de miel, 5 de ceapa, 5 de usturoi, salată, lobodă, în jur de 30-40 lei se duc pe masa de Paşti.”

La Focşani, înainte de Paşti, cumpărăturile nu le-au făcut doamnele, ci mai mult domnii. Deşi la ora 9.00 piaţa ar fi trebuit să fie plină ochi de cumpărători situaţia a fost cu totul alta, coronavirusul îi ţine departe de locurile publice. O speranţă tot mai au legumicultorii, să se facă ora 11, când vin pensionarii.

„Cam în jur de ora 11.00. când ies şi pensionarii la cumpărături, atunci putem spune că se cumpără mai bine. Chestia asta durează în jur de 2 ore. Să zicem că ar fi clienţii noştri fideli. Din păcate, tineretul merge la Supermarket”

În concluzie, cheltuiala n-ar fi mare, dar lângă verdeţuri musai să pui ceva carne, de miel dacă se poate, altfel Paştile n-ar mai fi Paşti.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.