Local

Foto | Zâna cea bună a animalelor părăsite din Focşani 

Janine VADISLAV
25 ian 2021 29164 vizualizări

O doamnă profesor are grijă de ani buni de căţeii şi pisicuţele părăsite din Focşani. În fiecare zi fierbe kilograme de mâncare pe care le duce seara căci ziua, oameni fără suflet şi dragoste faţă de animale o agresează verbal, s-a întâmplat și fizic, pentru că are grijă de aceste suflete nevinovate. A dus căţei răniţi, bolnavi, la tratament. Unora dintre ei le-a găsit adăpost, pe 2 căţei, foarte bolnavi, care au avut nevoie de tratament îndelungat şi de operaţii, i-a luat acasă. 

Aş vrea să-i întreb şi pe cei care o condamnă că nu-şi cheltuie banii pe cauze mai bune, ştiu ce înseamnă dragostea şi devotamentul unui animăluţ salvat de la moarte? Ştiu câtă iubire - atâta câtă au, pot dărui celui care-i hrăneşte, care-i salvează de la chin? De unde atâta răutate...? Cum pot, cei care cumpără un căţel de rasă, pentru că e la modă, pentru că vrea copilul, şi după ceva timp plictisiţi, enervaţi că trebuie să-i poarte de grijă să-i dea drumul pe stradă? Se va schimba comportamentul falşilor iubitori de animale  acum, că există o lege care protejează aceste animale şi-i amendează pe cei vinovaţi?  

Pentru căţeii şi pisicuţele fără stăpân, soţii Verdeţu pregătesc zilnic mâncare apoi, când se lasă seara, fie ploaie, fie frig sau ninsoare, o duc în locurile unde animăluţele îi aşteaptă. Primul pleacă pe traseu soţul doamnei profesor. L-am aşteptat la intrarea in bloc şi n-a întârziat să apară cu plase, oale, pe care le-a aşezat pe bicicletă.

„Am pregătit carne tocată pentru căţei, cu orez şi cu arpacaş. Aici avem aripioare de pasăre fierte. Aici este punguţa cu granule...”, spune domnul Florinel Verdeţu. 

La început a fost mai greu, dar s-a obişnuit. Era atacat verbal pe stradă de oameni pe care nu-i cunoştea.

„Spuneau că suntem nebuni şi că ar trebui să ne ocupăm de treburi mult mai importante decât asta. Faceţi şi voi ceva, nu prostii din astea! auzeam frecvent.”

Ideea a fost a doamnei Verdeţu, mare iubitoare de animale. De altfel toată familia dă o mână de ajutor în timpul liber. Tot dumneaei, care a fost numită zâna cea buna a căţeilor şi pisicilor, a adus acasă 2 căţeluşe foarte bolnave, care ar fi murit demult dacă nu le salva în ultimul moment  şi 3 pisicuţe. Pe toate le-a dus la operaţie, le-a îngrijit  şi le-a păstrat, a ştiut că dacă ar fi ajuns din nou în stradă, n-ar fi supravieţuit.

„Cora avea vreo 3 luni şi era sub orice critică şi Tuţi la fel. Avem şi 3 pisici cu picioarele uscate, fără ochi, mai multe probleme....”, spune doamna prof. Rica Verdeţu.

Familia Verdeţu ajută cu hrană mai multe familii care s-au îndurat de bietele animăluţe fără stăpân şi le-au oferit adăpost în curţile lor. Toţi sunt deparazitaţi, vaccinaţi, cu carnete de sănătate. Cu mâncarea era o problemă, dar tot familia Verdeţu a găsit rezolvarea.  De ajutor pentru căţei se bucură  şi vecinul lor, un bărbat singur, care a adoptat 4 căţei bolnavi, flămânzi. Pe alţi doi îi hrăneşte pe stradă căci n-au vrut  să meargă la el acasă.

- Cum erau căţeii când i-aţi găsit? întreb.

„Fugăriţi,  bătuţi, slabi... Uitaţi-vă cum arată acum!  Toţi sunt sterilizaţi, cu carnet  de sănătate, toţi au microcip”. 

- Cu ce îi hrăniţi?

„În afară de granule, fierb spate de pui şi din supa aceea facem cu fideluţă”, spune domnul Constantin Sandu.

Omul spune că s-a obişnuit să fie înjurat pe stradă - deşi nu e corect -  şi tratează  cu indiferenţă atacurile verbale. Bucuria pe care i-o aduc căţeii lui contează mai mult, decât cuvintele de ne reprodus.  Fiecare căţel  are o poveste. Ni-l arată pe căţelul alb, care-l priveşte atent, în timp ce stă de vorbă cu noi.

„A dat o maşină peste el! Cineva mi-a spus, lasă-l acolo,  să moară, nu mai ai ce să-i faci. Cum adică, să-l las să moară? L-am luat acasă, l-am dus la medic şi l-a salvat. Pe Tigrişor, vedeţi ce frumos e? L-am luat de la hingheri. Lizuca, la fel. Era abandonata, avea pui. I-am dat să mănânce, am avut grijă de ea”, spune domnul Sandu.

În scurt timp, Lizuca n-a mai vrut să plece de la binefăcătorul ei. Toţi 4 sunt prietenoşi, jucăuşi pentru că, spune domnul Sandu, simt că sunt iubiţi şi în siguranţă.

De când s-a înfiinţat Poliţia Animalelor, cei care iubesc şi îngrijesc animalele abandonate, chinuite, spun că au o speranţă deşi, cred ei, în primă fază prea multe nu se vor schimba. 

„Este de folos Poliţia Animalelor, de folos, da! Problema este să se aplice legea, să nu se mai schilodească  animalele, toate animalele nu doar căţeii şi pisicuţele. Aş vrea să avem spiritul acela civic, cetăţenesc, că se poate”, spune doamna prof. Rica Verdeţu, din Focşani.  

La nivelul IPJ Vrancea se află deja în desfăşurare concursul pentru ocuparea  celor 6 posturi în cadrul  biroului pentru protecţia animalelor, deosebit de atractive pentru focşăneni, de bună seamă, căci sunt multe cereri, pentru fiecare  post in parte, după cum ne-a spus  Paula Enache, purtătorul de  cuvânt al IPJ Vrancea. 

Posturile scoase la concurs sunt: 2 de medic veterinar, unul de ofiţer  şi 3 posturi de agent de poliţie.( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.