Local

Foto | Vrânceanca din Nistorești care câştigă bani frumoşi stând acasă şi lucrând încălţări croşetate

Janine VADISLAV
14 sep 2020 12958 vizualizări

Sunt la modă, sunt uşoare, comode şi rezistente timp îndelungat. Le poartă copiii, doamnele, dar şi domnii. Cu un ghem de aţă şi un croşet, doamna Maricela aduce un venit în casă. Cu aceste încălţări croşetate - căci despre aşa ceva este vorba - o vrânceancă a încălţat aproape tot satul, iar acum primeşte comenzi şi din Italia şi Marea Britanie, unde sunt mulţi români. Vestea s-a dus repede şi acum lucrează la foc continuu, câte o pereche de încălţări pe zi: espadrile, sandale şi ghetuţe.

De loc din comuna Nistoreşti, doamna Maricela  Buşilă spune că a găsit modelul într-o revistă şi s-a gândit să încerce, mai ales că ştie să croşeteze de copil. Prima pereche de ghetuţe, de care este foarte mândră, a făcut-o pentru dumneaei.

- E greu de lucrat? întreb.

„Începutul a fost mai greu pentru că n-a avut cine să-mi explice cum se face. Apoi mi-a arătat o soră mai mare, care locuieşte într-un alt judeţ şi care acum lucrează genţi de damă croşetate. Mie mi-a plăcut să fac încălţări mai mult. Cumpăr tălpile, numărul de care am nevoie, şi încep. Merg pe talpă cu 2 rânduri, după care încep vârful papucului. Număr 7 ochiuri la început, după aia mă-ntorc cu 6 şi merg în continuare şi din margine iau câte 2... Nu-i uşor de lucrat şi dacă din neatenţie pierd un ochi, sau iese un papuc (pantof) cu un ochi mai mare şi unul mai mic, trebuie să deşir tot ce-am lucrat.

- Ce este mai greu din tot ce faceţi?

„Ieşitul din talpă, măsuratul, câte un centimetru la fiecare gaură, făcut găuri şi scosul din talpă.”

După ce a căpătat experienţă treaba a mers şnur. Într-o zi, dacă se ţine doar de lucru, termină o pereche de încălţări. Culorile preferate de către cei care fac o comandă sunt negru, grena şi bleumarin.

„Sunt foarte uşoare şi ţin mai mult, comparativ cu cele cumpărate din magazin, ţin foarte bine. Nu se rup, nu se uzează, atât că nu-i poţi lua când este noroi.” 

- Aţi reuşit să încălţaţi tot satul?

„Aproximativ. Da. Sunt foarte uşori, comozi şi eleganţi, de aceea sunt căutaţi. Clientul îmi comunică numărul pe care-l poartă la pantofi şi culoarea pe care o doreşte, iar modelul croşetat îl aleg eu.”

Doamna Maricela are acum şi ucenice, cea mai harnică dintre ele fiind mezina familiei, Aura.

„Pentru mine este un hobby de vacanţă. În primul rând am vrut să mă conving că pot... A mers un pic mai greu, dar m-am ambiţionat şi am reuşit. Fiind elevă, şi cum plec la şcoală, va rămâne o ocupaţie de vacanţă. Dar se poate scoate un ban, pe care-l poţi folosi în casă. Este o munca foarte utilă,” spune Aura.

Emilia a fost prima care a purtat încălţări lucrate de doamna Maricela.

- Cum se simte piciorul? întreb.

„Foarte bine, lejer. Piciorul este relaxat. Mă simt foarte bine cu ei în picioare, ”spune Emilia Pascal.

De la doamna Maricela  a învăţat să lucreze şi tanti Măriuţa Olaru care se făleşte cu cele doua perechi de încălţări pe care le poartă - cu rândul - la biserică.

„Am văzut la vecina şi am lucrat şi eu. Mi-a arătat 2 sau 3 rânduri, atâta”, spune tanti Măriuţa.

- Lucrează bine? întreb.

„Lucrează bine, lucrează strâns. A învăţat destul de repede. Cu timpul o să facă şi mai bine,” spune doamna Maricela, mulţumită de „ucenica” sa.

Doamna Maricela Busilă lucrează cu drag şi nu se lasă până când încălţările nu-i ies ca la carte. Banii câştigaţi din lucru o ajută să-şi ţină fata la şcoală şi să rezolve o parte din treburile din gospodărie. Spune că n-ar fi crezut că va avea aşa un spor şi nici că încălţările ei vor avea succes. De aceea lucrează cu multă plăcere şi nu face niciodată rabat de la calitate. Cel care va purta încălţările lucrate de dumneaei trebuie să fie mulţumit şi, la rândul său, să le poarte cu plăcere. Programul doamnei Maricela este foarte încărcat, dar tocmai acest lucru - aprecierea celor care-i poarta încălţările - o bucură şi o motivează să meargă mai departe. Dacă doriţi să aflaţi mai multe amănunte, sunaţi la TEL:0724 / 914. 620    ( Janine VADISLAV )



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.