Local

Foto | Primăvara capricioasă scumpeşte legumele în pieţele vrâncene

Janine VADISLAV
17 mai 2021 2323 vizualizări

Primăvara capricioasă a cam stricat socotelile legumicultorilor vrânceni. Frigul i-a forţat să facă foc în solare chiar şi în luna aprilie, iar răsadurile sunt scoase în câmp cu o întârziere de 2-3 săptămâni, comparativ cu alţi ani. Şi cheltuielile au fost mult mai mari, aşa că speranţa lor este ca preţul obţinut la vânzare să acopere cheltuiala şi să le rămână şi un câştig.

Specialiştii spun că, deşi nu am avut parte de o iarnă grea, primăvara a fost una cu totul atipică. 

„Au fost geruri, au fost brume chiar până târziu. Vegetaţia s-a întârziat cu aproximativ 2 săptămâni, poate chiar mai mult, faţă de normal. Lucrul acesta va face în mod sigur ca şi recolta de legume să apară cu 2-3 săptămâni, faţă de normal”, a spus ing. Virgil  Bobocea, de la Direcţia Agricolă Vrancea.

De câteva zile însă, vremea dă semn că s-ar încălzi şi i-a scos la treabă pe legumicultori în solare şi, mai timid, în câmp. „Vremea ţine cu omul harnic”, spune o vorbă din bătrâni, iar grădinarii din bazinul legumicol Răduleşti - Ciuşlea - Garoafa -  muncesc zi lumină.

Doamna Marioara Stanciu, împreună cu soţul ei, din Răduleşti, au pregătit răsaduri de ardei pentru 2 ha, au pregătit terenul, instalaţia de udat la picătură, şi au trecut la treabă. Deşi vântul bate destul de tare, împreună cu familia, cu prietenii au început plantatul răsadului în câmp. Doamna Marioara, care a venit în Răduleşti prin căsătorie, spune că face grădinărie de aproape 30 de ani, dar niciodată nu s-a confruntat cu o primăvară atât de friguroasă şi de ploioasă.

- Aţi început mai târziu, spun.

„Vremea nu ne-a lăsat...”

- Aţi început cu ardeiul?

„Ardei capia, urmează gogoşarul, apoi ardeiul gras.”

- Şi roşiile? întreb.

„Roşiile sunt la solar, sunt la al 4-lea etaj şi fructul este deja mărişor”, spune doamna Marioara.

- Când speraţi să ajungeţi cu ele în piaţă?

„Noi am spera la 1 iulie. Alţi ani ieşeam mai devreme, ne ajuta vremea mai bine. Sperăm la un preţ bun pentru noi. Vedem!”, mai spune doamna Marioara Stanciu, din Răduleşti.

Domnul Mirel Sandu, din aceeaşi localitate, spune că plantează roşiile şi ardeii în câmp abia peste o săptămână. Şi pe el l-a încurcat frigul.

„S-a întârziat cu vreo săptămână...”

- Contează? întreb.

„Nu neapărat, posibil să recuperăm pe timpul verii”.

- Ce scoateţi? întreb.

„Ardei, roşii, vinete, ţelină”.

- Când preconizaţi să ieşiţi cu roşii, din câmp, în piaţă? 

„Din câmp, o să fie o întârziere de vreo două săptămâni, posibil la începutul lunii august”.

- Şi preţul, care credeţi că va fi? 

„Ar trebui să fie mai mare, ţinând cont de cheltuielile care sunt. Au crescut destul de mult.”

În câmp, domnul Mirel Sandu plantează o jumătate de hectar cu roşii şi ardei, iar mai târziu pune şi varză.

În solar plantele se dezvoltă bine, aşa că şi speranţa într-un câştig bun e mai mare. Domnul Sandu Olaru, grădinar din localitatea Ciuşlea este renumit pentru roşiile sale. Dacă la castraveţi vinde deja, roşiile merg mai încet, dar sunt pe drumul cel bun.

„A început să iasă roşia, creşte deja, uitaţi ce frumoase sunt, au dat primele roade”, spune grădinarul mândru de recolta sa. Acum sunt 1,2,3 etaje. Dacă o lăsăm să crească, se duce şi la 7,9 etaje”.

Domnul Olaru lasă doar 4-5 etaje, după care rupe vârful şi roşiile încep să se coacă. Mândria lui însă, sunt roşiile „inimă de bou”, dar anul acesta va ieşi pe piaţă mai târziu cu ele. Frigul din primăvară a ţinut plantele pe loc.

„Aicea avem „inima boului”, din seminţe prinse de la părinţii mei...

- Cum se face roşia? întreb.

„Foarte mare, spre jumătate de kg, foarte gustoasă, nu are seminţe, este ideală!”

- Când credeţi ca ieşiţi cu ele pe piaţă, din solar? întreb.

„Dacă totul merge bine şi ne ajută şi Cel de Sus cu căldura, la sfârşitul lunii... Să zicem 1 iunie? A fost anu' ăsta cam ciudată primăvara”.

- Şi preţul, care va fi?

„6-7 lei/kg...  Uitaţi calitate. Asta este satisfacţia pe care o are un grădinar, sau legumicultor, când vede că marfa lui e de cea mai bună calitate. Unde e calitate mai mare şi preţul creşte. Oamenii s-au obişnuit şi caută să cumpere o roşie gustoasă, cărnoasă, bio, o roşie de-a noastră, tradiţională, cum e „inimă de bou”.

Dar, până la piaţă, legumicultorul mai are de rezolvat o problemă, dăunători, care atacă plantele. Tratamentele aplicate sunt singura soluţie, de obicei cu substanţe care nu afectează gustul roşiei, dar care costă.( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.