Local

Foto | Povestea Crăciuniţei spusă de doamna Lavinia Lungu, din Urecheştii Vrancei

Janine VADISLAV
28 dec 2020 7895 vizualizări

Crăciun fericit, liniştit, sănătos şi prosper...  Ce altceva ne-am mai putea dori? Poate o floare frumoasă care să ne lumineze serile şi să ne încânte zilele...  Dacă mă întrebaţi, iar eu am întrebat un expert, toate florile sunt frumoase, dar în ziua de Crăciun neapărat, dar neapărat să aveţi o Crăciuniţă, sau Steaua Crăciunului, cum i se mai spune. 

În Vrancea, renumită pentru florile şi aranjamentele deosebite, este doamna Lavinia Lungu o adevărată „florăreasă”, din comuna Urecheşti. Chiar dacă suntem în plină pandemie şi afacerile de orice fel au  cam stagnat, serele ei sunt pline de flori. Vedeta este Crăciuniţa, sau Steaua Crăciunului, adusă odinioară din îndepărtatul Mexic. Dacă florile ei sunt micuţe, frunzele, care se colorează treptat până-n Crăciun, oferă un adevărat spectacol de la alb - vernil, până la roşu închis şi forme care urmează conturul de stea.  Dacă le primeşti în dar în această perioadă, ai noroc tot anul sau, ai parte de surprize în seara de Crăciun.

Doamna Lavinia spune că sunt foarte îndrăgite de către vrânceni, iar  Crăciuniţele asta şi aşteaptă de la cei care le cumpără. Pregătirea ghivecelor începe din vara, după care îşi fac somnul de frumuseţe  în sere, pentru ca în Ajun de Crăciun să ajungă în pieţe şi de acolo în casele noastre.  

„Crăciuniţa  este o plantă  care necesită îngrijiri speciale. Nu-i place frigul, nu-i place umiditate mare, apa rece, şi-i place să fie iubită foarte mult”, spune doamna Lavinia.

Se spune că atâta timp cât Crăciuniţa este înconjurată cu toată dragostea, ea creşte şi se face tot mai frumoasă. În lume sunt peste 100 de specii, dar in serele doamnei Lavinia poate fi admirat un soi deosebit, în 3-4 culori.

„Avem pe crem, avem  pe degrade, un roşu, un crem stropit cu roşu, dar toate sunt foarte frumoase.” 

În lume circulă multe poveşti despre Crăciuniţă. Una dintre poveşti spune că o fată săracă,  ne având ce duce la biserică pentru slujba de Crăciun, a cules în drum câteva plante verzi, dar în biserică acestea s-au colorat în roşu intens, cu frunze în forma de stea.

Doamna Lavinia, care trăieşte alături de aceste minunate flori, are propria credinţă. 

„Eu cred că ea este creată şi făcută  de Dumnezeu pentru a ne încânta privirea, pentru a ne întări sufletul”.

Crăciuniţa ţine câteva luni bune, uneori până la începutul toamnei, dacă este îngrijită bine, adică ţinută într-un loc răcoros, uscat, udată puţin, după ce se usucă pământul. Frumuseţea şi dicreţia  acestei flori, o face dorită în casele noastre, fiind cadoul ideal de Crăciun, alături de coroniţele care se prind pe uşa de la intrare, care dau un aer  special Sărbătorilor de Iarnă.  Doamna Lavinia face 20-30 de coroniţe /zi, pe care le împodobeşte cu panglici colorate, globuleţe, conuri de brad şi fructe de măcieş.

„Facem de drag şi bineînţeles pentru un ban. Omul, chiar dacă trăieşte o zi, două, un an, o sută, trebuie să muncească. Suntem foarte încântaţi că lucrul nostru manual este apreciat de către clienţi.

Pentru ca  sărbătoarea Crăciunului e la uşă, doamna Lavinia face şi o urare.

„Un an cu cât mai multe bucurii, sănătate multă tuturor şi Dumnezeu să ne ocrotească...!”

( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.