Foto | În Vrancea a explodat preţul la carnea de miel, înainte de a ajunge pe piaţă
Situaţie fără precedent în Vrancea, la 15 aprilie 2021 oierii şi-au dat deja mieii la export pe cel mai bun preţ de până acum, 15/kg în viu. În fermă au păstrat mieluţele de prăsilă, mieii fătaţi mai târziu şi pe cei reţinuţi de clienţii fideli, care vin să-i ia înainte de Paşti. Crescătorilor nu le-a venit să creadă cât de bine le merge. Preţ foarte bun va avea şi carnea de miel în carcasă estimat, pentru început, la 30 lei/ kg. Seceta severă din 2020 l-a speriat până şi pe unul dintre cei mai vechi crescători de ovine, domnul Stelu Crancu, din satul Ciolăneşti- Vrancea - oier la a 6-a generaţie deja. El spune că şi-a salvat animalele cu cartofii bio de pe 2 ha de teren, pe care-i cultivase pentru piaţă.
S-a născut şi a crescut în mijlocul oilor, meserie învăţând de la tatăl său, nenea Jenică, un om admirabil, cu o educaţie aleasă, un om de omenie care nu lăsa pe nimeni la nevoie. Din toţi copiii lui nenea Jenică doar domnul Stelu a ales să urmeze calea bătătorită de moşii lui. Pe rând, fiecare copil a ajutat la oi, dar numai unul singur, cel mai mic dintre ei, a moştenit pasiunea tatălui, moştenind şi gospodăria părinţilor, aşa cum se întâmpla la ţară, nu cu mult timp în urmă... Poate că tradiţia s-a mai păstrat prin unele locuri, dovedindu-se benefică, bunurile acumulate de-a lungul timpului rămânând la un loc.
Domnul Stelu Crancu este cel care a făcut saltul calitativ şi a trecut de la creşterea şi înmulţirea oilor tradiţional, la oi de rasă de carne şi lapte şi la monta controlată, cu berbeci autorizaţi, altfel nu poţi vinde cârlanele de prăsilă. El a venit cu tradiţia preluată de la tatăl său, dar a fost curios să afle, să înveţe cum poate face performanţă în domeniu. A cerut sprijinul specialiştilor, pentru că nu poţi face treabă de calitate după „ureche”, mentorul său fiind domnul dr. Dan Lăzărescu, director foarte bun, mulţi ani, la ORSA Vrancea.
„Marea majoritate a celor care creşteau oi pe vremea aceea nu a avut răbdare să înceapă o acţiune de selecţie. Pentru aşa ceva trebuie pasiune şi meticulozitate, evidenţierea datelor şi urmărirea rezultatului, asta a făcut Stelu Crancu”, spune dl dr. Dan Lăzărescu, un specialist de marcă în domeniu.
Treaba a mers bine, domnul Stelu şi-a mărit efectivul de la an la an, mai mult, a început să vândă şi mioare de prăsilă, semn că rasa pe care o are, berbecii pe care ii foloseşte la monta naturală, sunt „rasă de rasă”. Dacă în anii trecuţi vindea doar miei sacrificaţi sau pentru sacrificare, acum crescători de oi din ţară îl caută şi cumpără din ferma lui mioare de prăsilă. Anul acesta a vândut deja 150 mioare unor fermieri din Bacău, Neamţ, Botoşani.
- Ce rasă aveţi? întreb.
„Ţigaie cu cap negru de Teleorman. Este o rasă mixtă, de carne/lapte. Mieii au o viteză bună de creştere, undeva la 300-400 gr. spor /zilnic. Aşa se face că un miel fătat la începutul lunii ianuarie, are acum 40 kg”.
- Aţi avut de lucru...
„Mi-au trebuit 20 de ani ca să pot să stabilizez un nucleu în zona asta”, spune domnul Stelu.
Cum bună parte din miei au fost vânduţi deja, anul acesta, de tăiat, are cel mai mic număr de miei.
„Mai sunt in jur de 100-150 de miei pentru clienţii pe care-i avem an de an. Preţul este undeva la 25 lei/kg în carcasa, sau 15 lei în viu.”
Dacă 2020 a fost un an de coşmar, din care fermierii credeau că vor ieşi cu efectivul redus drastic, anul acesta are semne pentru ei.
„Am trecut prin momente grele. Anul trecut era 8 lei/ kg de miel, sub preţul de cost. Eram pe minus.”
Domnul Stelu spune că majoritatea crescătorilor de oi au fost nevoiţi să-şi dea mieii la cel mai mic preţ istoric, pentru a-şi putea scoate oile în primăvară. Câştigul din acest an va fi o gura de oxigen de care aveau mare nevoie. Dar, căci mai există cel puţin un „dar”,
„Dacă crescătorii de oi nu vor fi ajutaţi, se va închide fermă după fermă. Avem nevoie de utilaje, de sisteme de irigaţie, de garduri electrice, aparate de muls, au nevoie să modernizeze aceasta îndeletnicire veche de când lumea. Dacă nu vor fi auziţi şi ajutaţi, fie se va scumpi din ce în ce carnea de miel, fie nu va mai fi deloc”, mai spune domnul Stelu Crancu, fermier din satul Ciolăneşti, comuna Fitioneşti.
Ce spun specialiştii:
- Cât e preţul la carnea de miel anul acesta? întreb.
„În viu? Cam 15 lei - 20 (lei)...”, spune ing. Vili Anghelache, de la Asoc. Crescătorilor de Ovine „Mioriţa” - Vrancea.
- Fermierii sunt mulţumiţi?
„Şi da, şi nu. Cu seceta care a fost, v-am spus, se putea mai mult”.
- Şi tăiat?
„Se preconizează că va fi un preţ de început de 30 lei/ kg”, mai spune ing. Vili Alghelache de la Asoc. Crescătorilor de Ovine „Mioriţa” - Vrancea.
Anul acesta, înainte de Paşti, legea prevede ca mieii să fie sacrificaţi numai în abatoare şi comercializaţi în unităţile înregistrate sanitar - veterinar, ştampilaţi cu ştampila abatorului respectiv.
„Carnea ne-expertizată medical va fi confiscată şi dirijată către incinerare, iar crescătorii de oi vor fi sancţionaţi contravenţional cu o amendă de 20.000 lei”, spune dr. vet. Adrian Rădulescu, purtător de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Vrancea
Din Vrancea au plecat la export, până în acest moment, 20-25 000 de miei, în Siria, Iordania, Arabia Saudită, Italia. Primele livrări s-au efectuat la începutul lunii martie 2021.(Janine VADISLAV)