Local

Foto | Despre apa cea de toate zilele la Răcoasa

Janine VADISLAV
7 sep 2020 1844 vizualizări

Din totdeauna în satele de deal sau de munte, apa a fost o problemă, mai ales vara, mai ales pe vreme de secetă... Oamenii au animale, păsări şi, când apa se împuţinează, preferă să se lase pe ei, numai să nu sufere necuvântătoarele din ogradă. 

Nici fântânile nu mai sunt ceea ce au fost odată, nici rezerva de apă în sol şi nici pe pâraiele care îşi croiesc drum prin munţi şi prin păduri. Când apa e puţină, nici la robinet nu vine sau, dacă mai vine, se dă după program.

Prin astfel de încercări au trecut şi locuitorii din comuna Răcoasa care au gospodării cu consum ridicat de apă, mai ales în vreme de secetă: păsări, animale, dar şi multe alte treburi care, fără apă, nu se pot face. Din această cauză s-au impus restricţii la furnizarea apei, care a fost dată după program. Au secat pâraiele, râurile, fântânile, sistemele de alimentare cu apă nu mai fac faţă consumului ridicat, iar în zonele înalte ale localităţilor, apa nu mai ajunge în gospodarii.

Se spune că un bun gospodar îşi face vara sanie şi iarna car, aşa şi echipa Primăriei Răcoasa care are în derulare proiectul de modernizare al sistemului de alimentare cu apă din localitate. Şi aici au fost probleme deseori: la Verdea, într-o anume zonă a satului nu ajungea apa, în alte zone, apa  venea la robinet după program.

„Noi am avut probleme mari, ne-am confruntat anul acesta cu o secetă fără precedent.  Sunt foarte bucuros că am reuşit să rezolvăm. Avem gata 2 bazine de câte 100m.c. de apă în satul Răcoasa- pentru 1300 locuitori - care acum au apă la robinet 24 de ore din 24... La Verdea, s-a dat în folosinţă un bazin de 100m.c. pentru 900 locuitori, iar la Varniţa un bazin de 100m.c. apă, pentru 850 locuitori”, spune Vladimir Păun, primarul comunei Răcoasa.

- Problema a fost rezolvată.

„A fost rezolvată. Nici nu vreau să mă mai gândesc ce-am fi făcut în vara aceasta şi de unde ar mai fi cărat  oamenii apă, cu butoaiele, cu căruţa, când Şuşiţa e fără apă...

Fiind zonă colinară, apa nu ajungea la unele gospodării. Dirijam apa pe sectoare, să fie pentru toata lumea”, spune Vladimir Păun, primarul comunei Răcoasa.

Investiţia privind reabilitarea sistemului de apă din comuna Răcoasa a fost de 1,1 milioane de lei. Proiectul constă în realizarea serviciilor de proiectare care includ întocmirea proiectului tehnic, caietelor de sarcini, documentaţiei tehnice autorizaţie de construire, documentaţiei pentru avize şi acorduri şi servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pe toată perioada lucrărilor, iar lucrările de execuţie includ modernizarea sistemului de alimentare cu apă în satele Mărăşti, Răcoasa, Verdea şi Varniţa.

Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Răcoasa, realizat din fonduri guvernamentale (PNDL II)cuprinde:  Definitivarea G.I.S. – o inventariere corectă prin coordonate GPS a întregii reţele de distribuţie a apei, obligatorie prin actele normative în vigoare, cerută de Ministerul Dezvoltării  şi Definitivarea Nomenclatorului Stradal, de asemenea cerut prin acte normative în vigoare de Ministerul Dezvoltării.( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.