Local

VIDEO + Foto | Cum se aduce în premieră în Vrancea, ploaie prin însămânţarea norilor cu iodură de argint 

Janine VADISLAV
12 oct 2022 3642 vizualizări

Efectele dezastruoase ale secetei, de felul celei cu care ne-am confruntat în acest an,  pot fi înlăturate nu doar prin irigaţii, care presupune o strategie pe termen foarte lung 30-40-50 de ani, dar şi prin metode moderne de însămânţare a norilor. Judeţul Vrancea foloseşte în premieră această tehnologie pe bază de iodură de argint care va stimula norii de ploaie, tehnologie folosită cu succes în multe ţări europene, dar şi în Statele Unite. Primele 10 generatoare terestre de stimulare a precipitaţiilor, aduse din Croaţia, au fost amplasate deja devenind operaţionale din momentul instalării. 

 Norii cu potenţial de precipitaţii vor fi însămânţaţi cu iodură de argint, care are rolul de  a crea nuclee de condensare în norii cu umiditate minimă, pentru a-i stimula, iar rezultatul va fi ploaia, ori ninsoarea, după caz. În prima fază, programul va funcţiona timp de 90 de zile, având în vedere că în această perioadă a anului sunt mulţi nori cu potenţial de generare a precipitaţiilor.

„Aerul cald se ridică în atmosferă, este luat de curenţii verticali şi dus în nori...

- În cât timp ar trebui să plouă? întreb

În principiu, după ce vedem fronturile atmosferice pe radarele meteo, cu cel puţin 2-3 ore înainte de a ajunge frontul în zona generatoarelor terestre, le pornim, pentru ca iodura să aibă timp să ajungă în atmosferă”, spune domnul Ionuţ Lazăr, directorul de operaţiuni de la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină şi Stimulare a Precipitaţiilor Moldova 2-  Focşani

Activitatea de monitorizare se realizează din Punctul de Comandă, 24 din 24 ore şi când situaţia o impune, se transmit comenzile de începere a acţiunii către Punctele  de Lansare.

                   

Compresorul de aer bagă presiune pe butelia în care se face amestecul de iodură de argint şi acetilenă, iar prin acest furtun  ajunge în camera de ardere. Iodura de argint fiind caldă se va ridica în atmosferă şi va strânge norii care trebuiesc stimulaţi pentru precipitaţii. Acest generator va funcţiona până în momentul  în care frontul atmosferic  va ajunge  deasupra  punctului de lansare. În acel moment oamenii de aici vor opri generatorul”, spune domnul Radu Creţu, şef Centru Comandă.

Substanţa activă, iodura de argint, este o substanţă prietenoasă cu mediul, nu provoacă reacţii adverse, lucru dovedit  de studiile de impact asupra mediului realizate în anii anteriori. Întreaga activitate se bazează pe proceduri stricte, iar personalul este calificat şi pregătit pentru intervenţii active în atmosferă. 

„Ce speranţe aveţi? întreb

Speranţa mea este să realizăm ceva şi chiar să stimulăm precipitaţiile datorită faptului că judeţul Vrancea are o poziţie privilegiată faţă de Călăraşi, Ialomiţa şi Bărăganul României care, cu un baraj la Călimăneşti, un râu ca Siretul, un râu ca Putna, avem şanse reale să putem stimula precipitaţiile, dacă sunt nori”, spune domnul Ion Marin, director la Autoritatea pentru administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de creştere a Precipitaţiilor Moldova 2 - Vrancea

În această lună, pe aeroportul Bacău vor veni şi cele 2 avioane din Bulgaria, care au fost în această vară în zona Tulcea- Constanţa, avioane care au generat precipitaţii de 14-30 l/mp.( Janine VADISLAV )

Vizionați în VIDEO de mai jos un reportaj pe subiectul aducerii în premieră în Vrancea, a ploii prin însămânţarea norilor cu iodură de argint difuzat în ediția din 9 octombrie 2022a emisunii Focus Prima TV cu Marius Saizu.Reportajul menționat poate fi vizionat între minutele 17:34-19:40

VIDEO:PrimaTV Romania

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.