Local

Foto | A venit momentul să tragem linia și să socotim... Vrancea, sărăcită de secetă!

Janine VADISLAV
4 sep 2023 3038 vizualizări

În Vrancea, culturile de porumb şi floarea soarelui au fost distruse de seceta care a înregistrat şi 50 grade la nivelul solului. Din cele 42 000 ha cultivate cu porumb, doar 1200 au fost irigate, restul  s-au uscat pe câmp sau, în cel mai fericit caz, plantele au făcut câte un cucuruz care nici nu poate fi recoltat cu combina. Poate vă întrebaţi cum arată ştiuletele rămas la mila Domnului, pentru al 3-lea an la rând:  10-12  rânduri de boabe numărate,  boabe  puţine, mici, rare şi acelea şiştave Atâta apa au avut. Norocoşii proprietari sau prestatori de servicii, de pe cele 1200 ha irigate au udat zilnic şi rezultatele se văd, recolta va fi de  10- 12 sau chiar 15.000 kg /ha, în funcţie şi de calitatea solului. În tot acest  timp, vrâncenii care s-au „încăpăţânat” să nu lase pământul nelucrat, nu vor reuşi să culeagă nici cât să acopere cheltuielile, mai mult, unii rămân şi cu datorii foarte mari.

Apă a fost la discreţie, pentru că a fost trasă direct din Canalul Siret - Bărăgan  cu  ajutorul a 15 moto-pompe, pentru care nu s-au cerut bani. În rest canalul va fi făcut anul viitor, sau peste 2, sau 3 ani, sau niciodată? E greu să mai crezi în promisiuni. Anul  acesta, atât s-a putut. Fermierii au ajuns la capătul răbdării, s-au îndatorat să-şi poată lucra  pământul, la scadenţă rămân, în cel mai fericit caz, fără bani, iar unii şi cu datorii. În zona irigată ştiuleţii stau pe tulpina de porumb, câte 2, câte 3, iar planta este verde, viguroasă. Câţiva metri mai departe un lan întreg, căruia nu-i vezi capătul, s-a uscat deja.

Suntem pe DN.E 85, la intrare în localitatea Haret. Aici avem Staţia SRPV Haret, alimentată din  Canalul Magistral Siret - Bărăgan. Apa este pompată  la 1,8 km în canalul CD 7. Canalul CD 7 are 8 km şi irigă în momentul acesta 1200 ha de porumb”, spune domnul ing. Eugen Popa, directorul ANIF Vrancea.  

Specialiştii spun că dacă ar fi fost executate staţiile de punere sub presiune, s-ar fi putut iriga în acest moment 4000-5000 ha. Problema e că aceste staţii  de punere sub presiune cad în grija fermierilor, care trebuie să se organizeze în UAI-uri, pentru a putea face împrumut în bancă. În Vrancea sunt deja 12 UAI-uri, într-o altă zonă secetoasă. Totul depinde însă de lucrările la canalul  Magistral Siret-Bărăgan, care vor fi reluate în 2024 şi estimate să se finalizeze în doi ani. Degeaba ai staţii de punere sub presiune, dacă nu ajunge canalul la sola, solele tale. În campania din acest an s-au pompat - până acum- în jur de 4.676.044 l pentru o suprafaţă de 1500 ha, din care 1200 ha porumb.

„În fiecare zi pornim staţia  de 4 ori. Se udă 7 zile pe săptămână”, spune Ion Nicuşor, de la Staţia SRPV Haret, prezent la datorie.

Pe câmp, acolo unde cultura n-a mai primit apă de multă vreme, lanurile sunt arse de temperaturile care au trecut de 50 grade la nivelul solului, Ştiuleţii, de mărimea palmei unui copil, abia se văd printre rânduri.

Are ceva boabe...”, spune domnul director al ANIF Vrancea

- E normal? întreb

Nu-i normal, vai de capul lui...  Ăştia sunt, asta  e  mărimea!

Direcţia Agricolă Vrancea  confirmă dezastrul din acest an. 

Aproximativ 75-80 la sută din suprafaţă se prezintă aşa, <<cucuruzi>>, cum le spun ţăranii. Diferenţa este acest porumb care este irigat şi beneficiază de apă suficientă pentru a  se dezvolta normal. În cazul acesta se recoltează undeva la 1000 -1200 kg./ha. El nici nu poate fi recoltat în condiţiuni bune pentru că se vor scăpa, bună parte din producţie, de către combină, nu poate fi bătut. La porumbul irigat se pot obţine în acest an între 10-12 t la hectar”, spune domnul inginer Virgiliu Bobocea, specialist în cultura mare - Direcţia Agricolă Vrancea. 

Anii secetoşi vor fi din ce în ce mai deşi, iar temperaturile mai mari, spun specialiştii. În acest moment deficitul de apă în sol este enorm, ar trebui să plouă cam 400-500 l apă ( nu toate odată), acesta este deficitul la nivelul jud. Vrancea. 

În concluzie, unica soluţie este doar cea care prevede amenajarea sistemelor de irigaţii, dar cum Canalul Siret - Bărăgan se va finaliza cu bani de la guvern, e greu de crezut că în 2026 apa va curge pe ogoarele vrâncene. Vorba fostului ministru al Agriculturii, „La Haret, vom arunca Siretul pe câmpie?”.

Aceasta-i întrebarea. Aşteptăm acţiune!  ( Janine VADISLAV


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.