Local

Este lege. Vrâncenii pot preda medicamentele expirate în spitale

Ionel Sclavone
15 oct 2023 1306 vizualizări

Vrâncenii care au medicamente expirate, prin casă, le vor putea preda pentru a fi eliminate și la spitale. Eliminarea medicamentelor expirate se poate face după anumite proceduri, pentru a evita poluarea solului sau a apei cu substanțe provenite din industria farmaceutică.

Medicamentele expirate vor putea fi colectate și de unitățile spitalicești, indiferent dacă sunt de stat sau private. Acestea sunt obligate să primească astfel de substanțe, potrivit unui act de reglementare care intră zilele acestea în vigoare.

În plus, de anul viitor, orice material publicitar va trebui să conțină și o atenționare cu privire la faptul că medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase.  Măsura se va putea aplica imediat ce vor fi elaborate normele metodologice aferente.

Noua prevedere legislativă stabilește că „medicamentele expirate și/ sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”.

Astfel, în cadrul spitalelor vor putea fi amplasate containere speciale destinate colectării acestor medicamente expirate sau neutilizate, dar și a altor dispozitive medicale.

Legea prevede că în localitățile mici, unde un există spitale, containerele de colectare a medicamentelor expirate vor fi amplasate pe lângă dispensare.

De menționat că toate costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la bugetul statului, iar nu din fondurile acestor unități medicale.

Ce prevede legislația în domeniu

În prezent, legislația prevede că medicamentele expirate de la populație se pot preda la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii, în vederea eliminării. Legea nu stabilește obligația ca farmaciile să primească astfel d produse. Doar o parte dintre farmacii colectează medicamente expirate de la populație.

Drept urmare, autorii noilor măsuri au explicat că spre deosebire de farmacii, spitalele colectează, deja, și distrug medicamente expirate sau dispozitive medicale.

Aproximativ 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu, în România. Circa 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare.

Poluarea cu produse farmaceutice a apei și a solului are un impact negativ pe termen mediu și lung. Reziduurile farmaceutice din natură sunt transferate, prin intermediul hranei, în organismul uman.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.