Local

VIDEO | Durata vizitelor la pacienții internați în spitalele din Vrancea se reduce la 30 de minute

Ionel Sclavone
18 dec 2022 2138 vizualizări

Pacienții spitalului județean din Focșani nu vor mai putea primi vizite mai lungi de 30 de minute. Rudele și prietenii care vin în vizită la bolnavii internați vor trebui să respecte noi reguli, potrivit unor reglementări ale Ministerului Sănătății care se aplică deja.

Reglementările emise de Ministerul Sănătății prevăd că programul de vizitare pentru pacienții internați în spitalele din județul Vrancea este stabilit de către conducerea acestora, având o durată de minimum patru ore. Acesta se va desfășura în intervalul orar 10:00 - 20:00, de luni până vineri. În zilele de sâmbătă și dumimică, programul de vizitate va fi extins la minimum șase ore, în intervalul orar 9:00 - 20:00.

Accesul rudelor și prietenilor în salonul pacientului este permis în funcție de numărul de paturi. Câte un vizitator pentru fiecare pacient, în saloanele cu un număr de cel mult trei paturi. Aici pacienții pot fi vizitați pe rând. În saloanele cu un număr de patru până la șase paturi are acces câte un vizitator la un pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp. În saloanele cu un număr mai mare de șase paturi, pot fi vizitați maximum trei pacienți în același timp, fiecare de câte un singur vizitator.

Durata unei vizite în spital, la un pacient internat este limitată la 30 de minute.

Până în prezent, dacă doi pacienți dintr-un salon cu mai mult de trei paturi erau vizitați în același timp, de aparținători, durata vizitei putea fi limitată la 60 de minute. Aceasta pentru a da posibilitatea și altor pacienți internați în același salon, dacă existau solicitări, să primească vizite.

Pe de altă parte, în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, programul de vizită va putea fi limitat la cel mult 15 minute. În secțiile în care se află internate persoane care sunt în pericol să dezvolte o formă severă de boală vizitele vor putea fi suspendate.

Noi reguli pentru vizitarea pacienților internați

Noile reglementări aduc mai multe modificări în ceea ce privește programul și procedura după care sunt permise vizitele la pacienții internați îm spital. Astfel, vizitatorii care prezintă semne clinice de infecții acute sau care se află în stare de ebrietate sau sub influența unor substanțe halucinogene nu au acces în spital, în vizită.

Mai mult, vizitatorii care merg să viziteze o persoană internată în spital trebuie să respecte o serie de obligații. În primul rând, în funcție de gradul de risc al secției, vizitatorul trebuie să poarte un echipament de protecție. Acesta este asigurat în mod gratuit de reprezentanții spitalului.

În al doilea rând, vizitatorii trebuie să respecte instrucțiunile personalului spitalului cu privire la măsurile interne de protecție sanitară și de prevenire a transmiterii infecțiilor.

Mai mult, noile reglementări prevăd ca fiecare pacient internat să primească în momentul în care este repartizat pe salon un cod numeric unic ce va fi comunicat și aparținătorilor. Astfel, în baza acestui cod numeric, aceștia vor putea solicita informații și vor primi rapoarte despre starea de sănătate a rudelor internate.

Până pe 7 ianuarie 2023, spitalele de stat au obligația să elaboreze proceduri și să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților.

Astfel, la cel mult două ore de la internarea bolnavului, cadrele medicale solicitate trebuie să fie capabile să comunice prin telefon sau prin SMS, la cerereinformații despre secția sau compartimentul unde este internat pacientul, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon la care pot fi cerute informații despre starea sa de sănătate.

Citiți și vizionați și: Reguli noi pentru vizitele aparținătorilor în spitale. Informațiile despre starea pacientului, comunicate telefonic doar în baza unui cod atribuit la internare. Durata vizitei, maxim 30 de minute

Minimum 4 ore, de luni până vineri, şi 6 ore, la sfârșit de săptămână. Așa vor putea intra în spitale rudele pacienților. Iar aparținătorii vor putea să afle informații despre rudele bolnave - la telefon, cu ajutorul unui cod unic. Vizitele vor dura cel mult 30 de minute, iar când vor intra în spitale, aparținătorii vor trebui să poarte echipamente de protecție.

Câte un vizitator, dacă salonul are 3 paturi și nu mai mult de 30 de minute. Aceasta este una dintre regulile impuse de noul ordin de ministru care prevede modul în care rudele bolnavilor pot intra în spital.

CONSTANTIN POIANA, managerul Spitalului Buhusi: Aparţinătorii vor veni la punctul de triaj, vor fi echipaţi corespunzător cu papuci de unica folosinta, cu un halat.

ADRIAN MARINESCU, director medical al Institutului Matei Balş:  Nu e vorba doar de timpul limitat , ci de respectarea tuturor măsurilor care previn infectarea.  Acest interval de timp e exact cât e nevoie.

În maximum 2 ore de la internare spitalul are obligația să anunțe familia care este codul unic al pacientului, care este secția sau compartimentul în care a fost internat, etajul, salonul, dar și numele medicului curant. Spitalul trebuie să anunțe și care este numărul de telefon la care se pot afla informații despre starea pacientului. 

CONSTANTIN POIANĂ, Managerul Spitalului Buhusi: Va fi un număr de telefon al medicului curant și un interior al personalului de serviciu.

Iar dacă starea pacientului nu permite vizitarea, reprezentanții spitalului sunt obligați să anunțe familia.

VASILE BARBU, preşedintele Asociaţiei Naționale pentru Protecţia Pacienţilor: E nevoie de această transparentizare și îmbunătățire a comunicării, a relaționării între familie și spital și medicii din spital și medicul curant mai ales.

CRISTIAN OANCEA, manager Spitalul Victor Babeş, Timişoara: Trebuie să intrăm într-o oarecare normalitate și familia sau prietenii trebuie să știe ce e cu pacienții.

Spitalele nu au voie să perceapă nicio altă taxă pentru vizitare, cu excepția celor legate de parcare.

Accesul vizitatorilor în salon este permis după cum urmează:

a) 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând;

b) 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp;

c) 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp.

a) în intervalul 10.00-20.00 se asigură cel puțin două intervale orare zilnice de vizită de minimum 1 oră;

b) la saloanele cu cel mult 4 paturi este permis accesul pentru 1 vizitator/pacient/intervalul orar de vizită, pacienții putând fi vizitați doar pe rând;

c) la saloanele cu peste 4 paturi este permis accesul pentru 1 vizitator/pacient/intervalul orar de vizită, putând fi vizitați maximum 2 pacienți în același timp;

Text informații + VIDEO: stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.