Local

Documentații tehnice pentru restaurarea Casei Apostoleanu și a Casei Memoriale Alexandru Vlahuță

Ionel Sclavone
22 aug 2019 2812 vizualizări

Consiliul Județean plătește 164.000 de lei plus TVA firmei Globexterra SRL din Focșani pentru două documentații tehnice faza expertiză tehnică și DALI/SF pentru reabilitarea și consolidarea Casei Memoriale Alexandru Vlahuță de la Dragosloveni și Casei Apostoleanu. Ambele imobile sunt monumente istorice categoria B și, cel puțin Casa Apostoleanu se află într-un stadiu avansat de degradare.

Instituția condusă de baronul PSD Marian Oprișan a plătit 50.000 de lei pentru documentația necesară consolidării și restaurării Casei Memoriale Alexandru Vlahuță din Dragosloveni și 114.000 de lei pentru consolidarea restaurarea Casei Apostoleanu, fosta secție de reumatologie a Spitalului Județean Sf. Pantelimon, situată pe Cuza Vodă la numerele 50-52.

Casa Apostoleanu a lui Gheorghe Apostoleanu (1832-1895), preşedinte al Curţilor de Apel din Iaşi şi Focşani, deputat şi senator în mai multe legislaturi, sfătuitor al princepelui Alexandru Ioan Cuza. În acest imobil au fost găzduiți Regele CaroL I și Regina Elisabeta, în 1888, cu ocazia unei vizite la Focșani. În Casa Apostoleanu s-a semnat Armistițiul de la Focșani care a pus capăt confruntărilor dintre Armata Română și Puterile Centrale, după confruntările de la Mărăști și Mărășești.

În perioada comunistă, clădirea a fost repartizată spitalului județean, aici funcționând secția de reumatologie. După 1989, în urma mai multor procese cu statul român, Casa Apostoleanu a revenit familiei care a donat-o Consiliului Județean.

Globexterra SRL este o firmă abonată la contractele publice, administrată de Marius Băițelul, un fost liberal apropiat de PSD. Societatea a fost înființată în 2011, sub titulatura Iulgrimoni Services SRL și a avut ca unic acționar și administrator pe Iulia-Monica Băițelu.

Deși pe website-ul de prezentare, firma se laudă cu o echipă formată din „auditori energetici, experți tehnici, topometriști, ingineri și arhitecți, economiști și manageri de proiect“, oameni cu vastă experiență în domeniile în care activează, unii dintre ei fiind cadre universitare, la Ministerul de Finanțe, Globexterra funcționează cu doar patru salariați.

În 2018, societatea a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2.893.769 lei și un profit de 484.693 lei. A ajuns la această performanță în doar patru ani, doar din contractele încheiate cu statul. În anul 2014, când a intrat în afaceri cu statul, Globexterra/Iulgrimoni Services a obținut un profit de doar 1.500 de lei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.