Local

De știut pentru asociațiile de proprietari din Vrancea: Datoriile locatarilor pentru întreținerea la bloc se prescriu în trei ani

Ionel Sclavone
18 aug 2021 7588 vizualizări

Proprietarii apartamentelor dintr-un bloc de locuințe care nu-și plătesc obligațiile către asociația de proprietari într-un termen de trei ani, nu mai pot fi trași la răspundere. Datoriile locatarilor se prescriu într-un termen general de trei ani, conform prevederilor legale în vigoare. Asociațiile de proprietari pot înscrie o ipotecă legală asupra apartamentelor ale căror proprietari înregistrează datorii și, pe lângă asta, un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, ca să-și poată recupera restanțele.

Legislația privind asociațiile de locatari nu stabilește vreun termen de prescriere pentru datoriile locatarilor către asociații, drept care, în astfel de cazuri, se aplică prevederile Codului Civil. În această categorie de datorii se încadrează cotele aferente cheltuielilor de întreținere a proprietăților comune sau a reparațiilor.

Cheltuielile asociației de proprietari, care se pot transforma în datorii pentru unii dintre locatari, cele legate „exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale”, după cum apare în Legea nr. 196/2018, actul normativ ce reglementează modul de funcționare a Asociațiilor de proprietari.

Prin codul civil (Legea nr. 287/2009) este prevăzut că „termenul prescripției este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen”. Cu alte cuvinte, datoriile unui locatar către asociația de proprietari se prescriu în trei ani. Dacă asociația nu se preocupă să recupereze banii în acest termen, ele pot fi trecute la pierderi, deoarece după împlinirea termenului nu se mai pot recupera.

Același termen de prescripție, de trei ani, se aplică și datoriilor către furnizorii de utilități, apă, căldură, servicii de telefonie și internet etc. Doar că aceștia nu așteaptă până aproape de împlinirea termenului de prescripție pentru recuperarea datoriilor, ci acționează din timp.

Care sunt cheltuielile asociației de proprietari

Cheltuielile asociației de proprietari, care se pot transforma în datorii pentru unii dintre locatari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale se împart în următoarele:

Cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale; cheltuieli pe consumuri individuale;

Cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

Cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

Cheltuieli pe consumatori tehnici;

Cheltuieli de altă natură.

Locatarii nu sunt exceptați automat de la plata cheltuielilor comune

Legea stabilește că nici un proprietar de apartament nu poate fi exceptat de la plata unor cheltuieli comune. Pentru anumite cheltuieli, punctuale, precum cele cu întreținerea și funcționarea lifturilor, pot fi scutiți proprietarii apartamentelor de la parter sau demisol, dar numai cu acordul celorlalți membri ai asociației.

Proprietarii dintr-un imobil trebuie să contribuie la fondul de rulment și de reparații, care sunt obligatorii. Fondul de rulment are ca scop asigurarea sumelor necesare pentru plăți curente, în timp ce fondul de reparații e necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

În cazul în care un locatar nu-și achită datoriile, conform actualei legi, asociația de proprietari are posibilitatea să înscrie la cartea funciară o ipotecă imobiliară în contra proprietarului cu restanțe. Executorii vor fi obligați să anunțe asociațiile atunci când se derulează executări silite privind imobilele din blocul respectiv.

Cum se derulează procedura de înscriere a unei ipoteci

Asociațiile pot avea o ipotecă legală asupra apartamentelor și, pe lângă asta, un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, ca să-și poată recupera restanțele.

Este vorba despre o ipotecă legală, care se va înscrie la cartea funciară și care va putea fi ștearsă în maximum zece zile de la data la care restanțele au fost achitate. Asociația va fi scutită de taxă de timbru. O ipotecă este, practic, cea mai bună modalitate de a recupera, într-un fel sau altul, o datorie restantă de la cineva.

În derularea acestei proceduri administratorul va fi obligat să anunțe în scris proprietarul care are restanțe.

„Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile  asociaţiei mai  mult  de  60  de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier”, prevede Legea Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Asta înseamnă că va fi suficient să treacă două luni de la scadență pentru ca asociația să aibă dreptul să dea proprietarul în judecată. Dar, odată împlinit termenul conform prevederii de mai sus, asociația va avea dreptul să meargă la cartea funciară pentru a-și înscrie ipoteca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.