Local

De știut pentru asistenții medicali din Vrancea: Diplomele de studii obținute înainte de aderare vor fi recunoscute în toate statele membre

Ionel Sclavone
21 feb 2024 2091 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto: rohealthreview.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto: rohealthreview.ro

Asistenții medicali din Vrancea își vor putea găsi de lucru în străinătate mult mai ușor. Diplomele de studii obținute de aceștia înainte de aderarea României la UE vor fi recunoscute automat în toate statele membre.

O nouă reglementare europeană, apărută zilele acestea, va permite recunoașterea diplomelor obținute de asistenții medicali generaliști înainte de 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană (UE). Astfel, schimbările stabilite vor trebui transpuse în legislația națională până în martie 2025.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Directiva (UE) 2024/505 a Parlamentului European și a Consiliului din 7 februarie 2024 a fost publicată reglementarea de modificare a Directivei 2005/36/CE în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali generaliști formați în România. În baza noului document, celelalte state membre ale UE vor recunoaște diplomele românești obținute înainte de 1 ianuarie 2007 de asistenții medicali generaliști care au urmat ulterior programul de revalorizare.

Astfel, asistenții medicali generaliști, care au urmat programul de revalorizare începând cu 2014 până în 2020, vor obține recunoașterea diplomelor și certificatelor de studii obținute în România înainte de 2007.

Din momentul intrării în vigoare a Directivei (UE) 2024/505, respectiv din 24 februarie 2024, statele membre UE trebuie să transpună, în termen de un an, noile reguli pentru a-i implementa efectiv dispozițiile. Termenul stabilit este 4 martie 2025.

Această măsură va permite integrarea pe piața forței de muncă europeană a tuturor asistenților medicali generaliști care îndeplinesc aceste criterii.

„Directiva (UE) 2024/505 încununează nu doar eforturile autorităților române întreprinse la nivel european cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, dar atestă, în același timp, calitatea formării de asistent medical generalist din România ce asigură integrarea pe piața forței de muncă națională și europeană”, se arată într-un comunicat al Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.