Local

Cum își pot completa dosarele de pensii cei care ne-au construit blocurile, școlile, instituțiile și fosta zonă industrială a Focșaniului?

Florin Marian Dîrdală
10 mar 2024 2203 vizualizări

Din conținutul prezentului articol se poate afla cum pot să-și completeze dosarul de pensie cei care ne-au construit blocurile, școlile, instituțiile din Focsani, dar și fostele întreprinderi de pe platforma industrială de odinioară a orașului.

 

În vremurile de altădată, pe când se construia enorm în țară, tovarășii din garnitura Partidului Comunist Român au venit cu o idee care n-a părut rea la început: crearea unei industrii puternice în România. Dar pentru a face acest lucru bun, ei au început foarte prost, prin adoptarea unei legi care a descurajat pe toată lumea ce avea o cât de mică inițiativă în domeniul industrial și anume: „Legea naționalizării mijloacelor de producție nr 119 /1948”.

Pe baza acesteia, în  teritoriul care azi alcătuiește mare parte din județul Vrancea au fost naționalizate toate întreprinderile industriale după cum urmează: peste 50 de stabilimente la Focșani, 9 la Odobești, 5 la Mărășești, 3 la Sascut, 3 la Adjudu Nou și Vechi etc. Au fost vizate afaceri despre care s-a auzit până și azi, ca țesătoria Buium Strulovici, tăbăcăriile și fabricile de pielărie Nistor, fabrica de sobe și țiglă Gh Steriade, fabrica de zahăr Danubiana Sascut, fabrica de produse chimice Mărășești, moara Ulise Negropontes, Sanatoriul Dr Brăileanu, cinematografele Bristol, Scala, Select etc. Toate acestea au fost luate din mâna proprietarilor de drept și date pe mâna administratorilor numiți de stat. Aceștia nu s-au mai ridicat la nivelul patronilor și au făcut în așa fel încât respectivele întreprinderi au mers din ce în ce mai prost și ar fi dat până și faliment dacă sistemul comunist ar fi permis acest lucru. Dar nu, pe vremea respectivă nu exista această formă de încetare a activității unei persoane juridice, de altfel nici nu mai exista o astfel de entitate ca persoana juridică.

Dar Comitetul executiv județean Vrancea în frunte cu prim secretarul Simion Dobrovici au preluat de la București ideea că trebuie și în județul Vrancea să se dezvolte o industrie puternică. Acest lucru începuse încă de pe vremea raioanelor din anii 1957-1959, când a fost construit la Focșani „Combinatul pentru Prelucrarea Lemnului”( CPL-ul) în cadrul căruia au funcționat o fabrică de plăci fibrolemnoase și o secție de mobilă stil. Acestea au fost demolate parțial în anii 2010-2011 și partial chiar în aceste zile.

A venit la rând edificarea „Fabricii de Confecții Focsani”, apoi a  „Fabricii de Dispozitive, Ștante, Matrițe și Scule Așchietoare” (viitorul ISEH), „Întreprinderea de Aparataj Electric”(Electroplast), „Intreprinderea de Producere, Prelucrare și Valorificare a Vinului”, „Intreprinderea de Prelucrare Mase Plastice”,  „Intreprinderea de Vase Emailate”, „Intreprinderea Metalurgică Focșani”(Laminorul), „Filatura de Bumbac”,  „Filatura de Lână Pieptănată Focșani”, „Intreprinderea de Tricotaje Focșani”. etc

Ei bine, toate acestea nu au răsărit din pământ, ci au fost înălțate, cărămidă cu cărămida și utilaj după utilaj, de un Șantier harnic și specializat atât în construcții industriale cât și civile  . Acesta a fost renumitul, pe vremuri „Grup de Santiere  nr 3 Construcții Montaj” de pe raza județului Vrancea, parte a unui „Trust regional de Construcții” și tot el a fost cel care a procedat la edificarea așa numitei platforme industriale a orașului Focșani. Mai multe detalii  în articolul: Firma General Construct a fraților Momanu, achiziționată de patronul Metale International din Focșani publicat în luna mai 2019 în cotidianul Ziarul de Vrancea

În legătură cu salarizarea personalului din cadrul acestui șantier am extras câteva detalii din documentația timpului care pot ajuta, la nevoie.

Din ea rezultă că atunci, în anul 1969, exista o grijă deosebită din acest punct de vedere. În sensul că Serviciul financiar al Trustului comunica, pentru buna știință a tuturor responsabililor și beneficiarilor că: „prin vechimea în muncă se întelege toate perioadele de activitate trecute în carnetul de muncă și înglobează atât ceea ce s-a lucrat în calitate de angajat, în sensul art 39 din Codul muncii, cât și în alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare și pensionare pentru perioadele recunoscute în acest sens.

„Persoanele care au lucrat în mai multe sectoare de activitate primesc pensie din sectorul unde au cea mai mare vechime, luându-se în considerare întreaga vechime adunată din fiecare sector în parte, iar statele de plată trebuiau tipărite, potrivit ordinului Ministerului Finantelor din 1968, obligatoriu in 4 formate.

În privința sporurilor s-a depistat o corespondență din septembrie 1966 care menționează că:  „salariații repartizati sau trimiși la lucrările specificate la cap II din HCM nr 1053/1959 beneficiază de indemnizațiile și sporurile de șantier prevăzute în această hotărâre și nu pot, în niciun caz, să primească, pe timpul cât se află la acele lucrări drepturile de deplasare sau detașare prevăzute de HCM nr 822/1959. Muncitorii calificați ai unităților de construcții montaj care se deplasează în alte localități în echipe mici pentru executarea de lucrări speciale, mici montaje, diferite instalații sau reparații precum și personalul de conducere, execuție și control afectat unuia sau mai multor șantiere beneficiază de indemnizația de șantier ce se acordă la șantierele unde sunt trimiși. O altă problemă sesizată atunci a fost situația în care de la 12 luni anterioare datei plecării în concediu, angajatul trecea de la un loc de muncă la altul sau de la o funcție la alta. Iar soluția dată a fost că prestarea de către un salariat a două jumătăți de normă în două unități diferite nu constituie cumul. În această situație salariatul are obligația, potrivit reglementărilor în vigoare, să declare funcția pe care o consideră de bază”. 

În ceea  privește atribuțiile acestei unități de  „Construcții Montaj Vrancea” aflăm care erau acestea din conținutul,  „Instrucțiunilor pentru aplicarea Regulamentului privind contractul de antrepriză în ceea ce privește lucrările de construcții montaj, emise de Comitetul de Stat pentru Construcții” după cum urmează: organizațiile socialiste sunt obligate să încheie contracte pentru executarea lucrărilor de construcții montaj prevăzute în plan care urmează a se executa în antrepriză, iar lucrările de construcție constau în clădiri industriale, locuințe și clădiri social culturale, administrative, comerciale etc inclusiv instalațiile aferente. Mai erau cuprinse în această categorie instalațiile industriale, furnale, cuptoare, înzidiri în cazane, conducte de transport, de energie petrolieră, de gaze, căi de comunicație, drumuri, poduri, căi ferate, instalații de transmisiune, instalații de funiculare, lucrări hidrotehnice, baraje, diguri, canale, bazine, regularizări de ape, lucrări comunale, captări și rețele de apă, rețele de canalizare, instalații de tratarea apelor, rețele de electricitate, de termoficare, străzi, rețele de transport în comun, spații verzi, branșamente, racorduri, instalații care deservesc progresul tehnologic, lucrări de îmbunătățiri funciare, fântâni etc., lucrări de amenajarea și pregătirea terenului șantierului /demolări, tăierea  pomilor, nivelări-lucrări miniere de pregătire și deschidere a minelor pentru exploatare, cu excepția lucrărilor de prospecțiuni geologice și a lucrărilor de deblocare a stratului superior ce se execută de întreprinderile miniere extractive pe seama cheltuielilor de exploatare, instalații pasager de scos și apropiat materialul lemnos de exploatările forestiere și nu în ultimul rând foraje pentru alimentare cu apă.

Aceasta era parte cea mai grea din fișa de sarcini a „Grupului 3 de Șantiere Focșani Vrancea” Mai urmau lucrările de montaj a elementelor de construcții constând în lucrări de fasonare, asamblare și montare a părților de construcții metalice ale clădirilor și ale altor construcții, grinzi, stâlpi, lonjeroni, legături, conducte industriale și altele, a tablierelor metalice ale furnalelor înalte, rezervoarelor care nu fac parte din utilajul tehnologic precum și montajul elementelor prefabricate din beton, beton armat, lemn și alte asemenea mai erau vizate și lucrările de montaj ale utilajului cu asamblarea și montajul tehnologic, energetic, de telecomunicații, de transportat, de ridicat, în clădirile și în construcții permanente sau provizorii, inclusiv încercările și probele ce se efectuează în vederea punerii în funcțiune  a acestora, lucrările pentru instalarea conductelor industriale, electrice, termice, de apă și altele care intră în compunerea utilajului ce se montează, lucrările pentru instalarea platformelor și scărilor de deservire legate din punct de vedere constructiv cu utilajul, lucrările de izolare a utilajului instalalat și alte asemenea precum și orice lucrări de decontare la utilaje și instalații de natura celor prevăzute mai sus. Mai era inclusă în fișa de serviciu și montarea utilajului care se execută de către întreprinderea  industrială furnizoare a utilajului cu forțele sale de muncă și care intră în valoarea de achiziție a utilajului și nu se include în lucrările de montaj.

În fine ultima sarcină oficială a „Grupului 3 de Șantiere Șantiere Focșani Vrancea” consta în lucrările de reparații capitale de construcții ce cuprindeau lucrările care se executau la tot felul de clădiri, construcții și instalații în exploatare pentru readucerea acestora în starea lor inițială.

Povestea acestui „Grup local nr. 3 de Șantiere Vrancea” continuă  cu noi și noi amănunte specifice. Ulterior unitatea s-a transformat în  „Întreprinderea Județeană de Constructii Montaj Vrancea” și după 1984 într-o  „Intreprindere de Antrepriza Construcții Montaj”,  dar cu siguranță foștii salariați cunosc mai multe  detalii decât subsemnatul. Ceea ce este posibil să cunoască mai puțin, este locul unde se păstrează statele de plată.

 Cei care îsi doresc un dosar de pensie cât mai consistent și s-au ocupat de construcțiile din zona industrială a orașului se pot adresa la  „ S C General Construct” (fostă Anghel Saligny SA) din Focșani, strada Anghel Saligny nr. 10.

E-mail de contact: gec_contab@yahoo.com

Persoană de contact Veta Gavrilă ; telefon 0726409300

Iar cei care ne -au construit blocurile si alte obiective sociale pot încerca să găsească  vechimea  salariile și mai ales sporurile la Operatorul Economic prestator de servicii arhivistice CorinaDoc Arhiv SRL - D 4241 8123 Social Focşani, Str. Plopi nr. 16, jud. Vrancea 0760833781 - fudulucorina@yahoo.com - AUTORIZAŢIE VALABILĂ 74/04.07.2023 cu destinația Păstrare şi conservare arhiva 

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.