Local

Cum au motivat judecătorii decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului Iulian Nica de la Panciu

Ionel Sclavone
18 mar 2020 3878 vizualizări
Primarul orașului Panciu Iulian Nica
Primarul orașului Panciu Iulian Nica

Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a fost arestat din cauza atitudinii sale dictatoriale față de salariații Primăriei, a „comportamentului răzbunător față de subalterni” și pentru că a încercat să determine blocarea cercetărilor penale în dosarul care îl vizează. Judecătorii au arătat că Nica a pus presiune asupra angajaților Primăriei ca să declare ceea ce voia el la audieri, iar pe cei care nu cooperau și nu făceau ceea ce le cerea, a încercat să-i îndepărteze.

Judecătorii au dat publicității, la solicitarea Radio România Actualități,a motivarea în cazul arestării primarului orașului Panciu, Iulian Nica. Potrivit documentului, pe lângă faptele pentru care este acuzat și prejudiciul pe care l-a produs, primarul a fost arestat deoarece a încercat să blocheze cercetările penale în cazul său.

„Judecătorul de drepturi  și libertăți apreciază ca temei de arestare și dispozițiile art. 223 alin.1 lit. b și d după cum a solicitat procurorul la dezbaterea propunerii de arestare preventivă întrucât, din probele administrate până în prezent, rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Nica Iulian, încă din momentul declanșării cetrcetărilor a încercat să stopeze activitatea de investigații, solicitând angajaților Primăriei oraș Panciu să îi comunice dacă au fost citați, iar ulterior să îi transmită exact ce au declarat în fața organelor de urmărire penală. Mai mult de atât, acesta «îi convoca» înainte de audieri și le comunica ce trebuie să relateze organelor de urmărire penală. De asemenea, pentru cei care «nu cooperau» cu acesta se dăceau demersuri pentru a fi mutați de pe acele funcții sau era puși să exercite alte atribuții de serviciu decât cele prevăzute în fișa postului”, se arată în motivarea arestării.

Instanța a mai reținut că după ce au început cercetările în dosarul său, Iulian Nica a căutat să descopere persoanele care au colaborat cu organele de urmărire penală și care au sprijinit ancheta, căutând să se răzbune pe ele și să le determine să renunțe la locul de muncă.

Angajată hărțuită pentru bănuiala că a colaborat cu poliția

A fost cazul unei angajate a Duspi Serv SRL, pe care Iulian Nica a bănuit-o că a colaborat cu poliția în cadrul anchetei, motiv pentru care i-a făcut tot felul de mizerii, încercând să o determine să plece. Pentur aceasta, se arată în motivare, primarul a căutat să-i întoarcă pe angajații societății Duspi Serv împotriva familiei celei pe care o bănuia că a colaborat:  

„Pentru a realiza acest lucru, numitul Iulian Nica a creat o stare de tensiune în rândul angajaților de la Duspi Serv SRL transmițându-le că sunt chemați și vor fi chemați la poliției din cauza familiei ---. Mai mult la data ---, numitul Iulian Nica s-a deplasat personal la sediul Duspi Serv, a intrat în biroul numitei --- și i-a spus pe un ton ridicat că nu mai are ce căuta în locul respectiv și că va munci pe stradă la supravegherea muncitorilor de salubritate”.

Iulian Nica a mers și mai departe de atât, hărțuielile, solicitând angajaților Duspi Serv să înlocuiască încuietorile de la ușa de acces în sediul și de la ușa de acces în biroul femeii, ca s-o împiedice să vină la muncă și să-și desfășoare activitatea în condiții normale.  

Iulian Nica, pericol pentru ordinea publică

În aceste condiții, judecătorii au apreciat că, în liberate, Iulian Nica este un pericol pentru ordinea publică și au dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile:

„Privarea de libertate a inculpatului Iulian Nica este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, această concluzie rezultând mai întâi din gravitatea ridicată a faptelor imputate acestuia, din modul și mijloacele de săvârșire a acestora, din împrejurările în care faptele au fost comise (inculpatul folosindu-se de funcția pe care o îndeplinește în cadrul Primăriei Panciu pentru a comite numeroase fapte denumite ca infracțiuni de serviciu – abuz în serviciu, delapidare, fals intelectual, cât și pentru a determina alți subordonai ai acestuia de a comite astfel de fapte), înșelând, astfel, încrederea pe care i-au acordat-o cetățenii din orașul Panciu care l-au votat într-un procent foarte mare pentru funcția de primar, inplicit aceste fapte afectând în mod serios și imaginea instituției pe care o conduce inculpatul”.

Judecătorii au mai reținut că, în asemenea condiții, lăsarea în libertate a inculpatului ar îngreuna continuarea investigațiilor cu privire la alte fapte pe are le-ar fi comis, întrucât are o mare influență în zona orașului Panciu, iar angajaților din Primărie le-ar fi teamă să dea declarații împotriva sa.

Instanța a mai apreciat că în acest caz, o măsură preventivă mai ușoară decât arestul pentru 30 de zile ar fi de natură să genereze neîncredere în organele abilitate ale statului și i-ar încuraja și alți indivizi cu funcții de conducere să comită fapte de această natură.

Citiți în documentul atașat  motivarea judecătorilor în format PDF


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.