Local

Ce se ascunde în spatele anulării licitației pentru lapte și corn: Nepăsarea administraiei județene sau interesul pentru promovarea unor favoriți?

Ionel Sclavone
20 aug 2019 3900 vizualizări

Consiliul Județean Vrancea a reluat achiziția pentru desemnarea furnizorilor produselor destinate elevilor și preșcolarilor prin programul „Lapte și corn“. Procedura a fost anulată pe 17 iulie pe motiv că o comisie care funcționează pe lângă Prefectură, din care face parte și Marian Oprișan, nu a emis un aviz în timp util. Acesta a sosit, suspect!!!, chiar a doua zi după anularea licitației. În acest context, ca jurnaliști am analizat două posiubile scenarii. Primul ar fi că administrația județeană, recte Marian Oprișan a fost dezinteresată de obținerea avizului. Al doilea scenariu ia în calcul posibilitatea ca autoritatea contractantă să fi avut unul sau mai mulți concurenți favoriți iar lipsa avizului să fi fost doar un pretext pentru a-i da posibilitatea să-și refacă oferta.

Consiliul Județean a reluat procedura pentru atribuirea acordului cadru aferent furnizării produselor destinate elevilor și preșcolarilor în cadrul programului „Lapte și corn“. Contractul are o durată de patru ani, între 2019 și 2023, valoarea totală a achiziției fiind de 29.582.693 lei la care se adaugă TVA.

Firmele interesate trebuie să depună ofertele până în data de 23 septembrie a.c. ora 15.00, moment de la care vor fi deschise și va începe evaluarea lor. Conform documentației de achiziție, procedura se va derula pe trei componente  - loturi de produse – în funcție de specificul acestora:

Lotul I – produse de panificație a fost estimat la 12.599.530 lei plus TVA. Pentru această sumă, firma selectată ar trebui să distribuie, în cei patru ani de contract, o cantitate de până la 24.290.592 de cornuri elevilor și preșcolarilor înregistrați în școlile și grădinițele din județ;

Lotul II – produse lactate a fost estimat la 11.693.000 lei plus TVA. Contractul prevede furnizarea de până la 14.601.648 pahare cu lapte;

Lotul III – fructe – mere - a fost estimat la 5.290.163 lei la care se adaugă TVA. Firma contractată va furniza o cantitate maximă de 9.688.944 mere în toate școlile și grădinițele din Vrancea.

Participanții la procedura anulată

Prima licitație pentru acordul cadru având ca obiect furnizarea și distribuția de fructe, produse lactate și de panificație pentru elevii și preșcolarii a fost inițiată de Consiliul Județean la finalul lunii mai.2019.

S-au înscris cu oferte: pentru lotul I, produse de panificație, un singur ofertant,  asocierea formată din Diplomatic Internațional SRL, patronată de Ion Martiș – care a deținut contractul până acum – și Agrosemcu SRL; pentru lotul II, produse lactate, doi concurenți, Vranclact SA, patronată de controversatul afacerist Liviu Jitea, firma care a avut acest contract până în prezent, și o asociere formată din Dorna Lactate și Agro-Pan Star SRL; pentru lotul III, fructe, un singur ofertant PIF&LMS Company SRL.

Procedura a fost anulată pe 16 iulie 2019, în plin proces de evaluare a ofertelor, în condițiile în care ar fi trebuit ca firmele câștigătoare să fie desemnate până la începerea anului școlar.

Scenariul I – dezinteresul lui Oprișan față de copii

Procedura de achiziție pentru desemnarea furnizorilor de produse lactate, de panificație și fructe pentru elevi și preșcolari a fost anulată de Consiliul Județean Vrancea pe 16 iulie 2019. Pretextul folosit a fost că de la documentația aferentă programului lipsea avizul unei comisii care funcționează pe lângă Prefectură și din care face parte inclusiv Marian Oprișan.

Deși a avut la dispoziție trei luni ca să se întrunească și să emită aprobarea, comisia a făcut-o abia a doua zi după anularea licitației, pe 17 iulie 2019. A fost o potriveală ce ridică mari semne de întrebare în legătură cu onestitatea demersului inițiat de Consiliul Județean Vrancea pentru desemnarea furnizorilor.

Ca ziariști putem vorbi despre dezinteresul administrației județene și a lui Marian Oprișan față de această licitație a căror beneficiari sunt cei mici, copiii. E greu de crezut că în intervalul aprilie – iulie, Oprișan nu a găsit vreme să dea un telefon prefectului Ticu Constandache, fostul său subaltern, și să-I solicite să urgenteze procedura de emitere a avizului.

Scenariul II: licitația anulată pentru a favoriza un competitor

O a doua ipoteză care prinde contur, cu atât mai mult cu cât avizul a ajuns, culmea!!! imediat după ce Consiliul Județean a anulat licitația, ar fi că lipsa acestuia a fost un pretext pentru a favoriza anumiți participanți. Este posibil ca oferta acestora să nu fi fost conforme iar licitația să fi fost anulată pentru ca respectivuii să nu fie descalificați. Este un scenariu bazat pe speculații dar pe care merită să-l luăm în considerare, ca jurnaliști.

De altfel, o astfel de ipoteză nu este exclusă de specialiștii în achiziții publice consultați de ziarul nostru. În opinia lor, teoretic vorbind, în cazul mai multor competitori, dacă autoritatea contractantă are un interes ilegitim și dorește să-l favorizeze pe unul dintre ei, poate apela la un pretext pentru a anula o licitație.

Într-o astfel de situație, favoritul ar putea primi anumite informații despre ofertele celorlalți concurenți, chiar dacă nu mai sunt valabile, și ar putea să-și refacă documentația proprie - preț, termene și condiții, soluții tehnice etc.  – ținând cont de acestea, astfel încât, la reluarea procedurii, să prezinte o propunere mai bună și mai competitivă, cu șanse mari de a câștiga.

În lipsa unui acord-cadru, furnizorii vor fi selectați prin negociere directă

Acordul cadru pentru furnizarea produselor din cadrul programului „Lapte și corn“ va fi încheiat cu maximum trei firme, dintre cele participante, conform loturilor scoase la licitație. Cel mai devreme, dacă nu vor fi contestații sau dacă nu va fi anulată din nou, licitația organizată de Consiliul Județean se va încheia undeva prin luna februarie a anului viitor.

Până atunci, cel mai probabil, instituția condusă de baronul PSD Marian Oprișan, va încheia contracte de furnizare produse, cu firmele agreate, prin negociere direct, așa cum a procedat și în alte situații asemănătoare. În cazul în care n-o va face, copiii din școlile și grădinițele vrâncene vor rămâne fără lapte și corn.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.