Local

Casa Boos Pompic din Focșani, str Republicii nr 15 -o ultimă prezentare. Un hotel 2S+ P+5 cu restaurant îi va lua locul

Florin Marian Dîrdală
12 nov 2023 7682 vizualizări

Lângă fostul sediu al Partidului Social Democrat filiala Vrancea, zisă și casa Baroncea în trecut (de la primul proprietar) se găsește poziționată în dreapta o construcție veche, simplă, dar încărcată de istorie locală. A fost ridicată înainte de anul 1900, cel mai probabil în jurul anului 1880, de armeanul Pompic zis și Boos, vechi focșănean născut pe la anul 1840.

 

 

La  vremea respectivă prin Focșani erau la mare căutare hanurile, iar părintele lui Pompic construise unul tocmai la intrarea în Piața Moldovei, cea de azi, pe atunci numită Piața Domnească, de la biserica cu același nume, demolată după cutremurul din 1977. Hanul respectiv a fost donat de bătrân lui Boos Pompic, iar acesta l-a transformat în hotel și l-a modificat, corespunzător, într- un stabiliment la mare căutare în acea vreme, foarte cunoscut în târg ca Hotelul Pompic. Din banii scoși în respectivul domeniu s-a gândit să facă repede două lucruri:

-1)- Să se  căsătorească cu Maria, aspect ce l- a îndeplinit pe la anul 1877

și

-2)- Să-și construiască o casă în zona preferată de armenime la Focșani, cea de pe artera care conducea la Gara orașului, denumită atunci în întregime strada Gării, azi corespunzând parțial cu strada Republicii și B -dul Gării. Construcția pare să o fi terminat în jurul anului 1880, dacă primul copil i s-a născut anul următor. Forma edificiului nu se putea compara cu splendidele case ale confraților săi din vecinătate (Missir - Sectia de Istorie, Murad - actulul sediu al Muzeului Vrancei, Pruncu- Restaurant Golden, Ferhat azi disparută, Simionovici, de fapt casa denumita azi Ferhat, Țăranu- sediul secundar al Jandarmeriei Vrancea). Cu toate acestea construcția lui Boos Pompic nu era de lepădat, mai ales în acele timpuri când tocmai fusese ispravită de proprietar. În acte era descrisă astfel: "construcție de zid masiv, 4 camere, o cămară, o privată, 2 antreuri, 1 balcon peste un geamlâc, 1 beci cu poartă de  scânduri, o bașcă, o spălătorie, o sufragerie, o bucătărie, o magazie, toate învelite cu tablă și imprejmuite cu grilaj."  În această clădire s-a instalat, de îndată, Boss Pompic și Maria și după toate indiciile, o dată cu afacerile a început să le meargă bine și în căsnicie, dovadă că în scurt timp li s-au născut trei fete: Sultana, Verginia și Alecsandrina. Cu siguranță Boos era în culmea fericirii și nu mai știa cum să le facă viața mai ușoara, mai ales fetelor. Așa că, poate pentru educația lor, poate pentru bunul mers al hotelului, s-a împrumutat cam nechibzuit pe la diferite societăți de credit și nu a luat în calcul cel mai neprevăzut moment al vieții: decesul. Moartea lui s-a produs pe când se așteptau cu toții mai puțin, pe la anul 1900 (cercetarea exactă nu s-a făcut) și din acest moment toată lumea i s-a năruit în cap văduvei Maria Pompic. I s-a scos la mezat (licitație) hotelul, casa și după zeci de termene de vânzare silită chinuitoate, acestea s-au adjudecat definitiv de alți focșăneni. Maria Pompic a părăsit, cea din urma, clădirea, după ce fetele se măritaseră care încotro și a mers cel mai sigur la una dintre ele pentru restul vieții.

Iată cum au decurs formalitățile conform anunțului de licitație din anul 1905 publicat în Monitorul Oficial de la acea vreme:

"Tribunalul Putna, sectia I Societatea anonimä Frăția din Focșani, creditoare, pentru îndestularea sa de suma de 14.000 lei, plus procentul convențional de 1.000 lei spese de urmärire și platä de advocat, ce are a lua în mod solidar de la d-na Maria (Mănica) Boos Pompic, vaduvä, casnică, personal și ca tutrice legalä a minorilor defunctului Boos Pompic, din Focsani și de la d-rele Ana si Sultana B. Pompic, fiicele majore ale defunctului Boos Pompic, casnice, din Focșani, tóate cu domiciliul ales la imobilul ipotecat din Focșani, str. Gärei No. 58, în baza titlului executor No. 17, din 14 Ianuarie 1903, cu care e investit actul de ipotecă înscris la Tribunalul Putna, sectia I, No. 467/901, a cerut tribunalului local, sectia I, prin petiția înregistratä la No. 32.961/905, punerea în vînzare  publicá :

1) Hotelul numit *Pompic , construcție de zid masiv, compus din 14 odăi de locuit, o latrinä cu trei despärțituri o magazie mică pentru lemne, totul sub un acoperământ de tinichea, o bucătärie și o locantă de birt, sub un acoperământ de tinichea, pereții de zid, o grădină, curtea pavată, după stäpânirea de fațä, imobil ce se megieșește:Ia răsărit cu proprietäțile d-lor Mendel Rappaport, Stefan Ferhat, Anton Polatos și Gheoghițá Pompic, la apus cu otelul Central, cu proprietäțile d-lor Serban Neagu, fosta Al. Tujan; la Nord cu proprietățile d-lor V. Constantinovici, Petrea Gheorghiu și Cristea Solomon și la miazăzi cu alte imobile ale debitoarelor si Zenica Missir; intrarea în otel este prin strada Gărel și Piata Independența, fiind situat în Focșani, strada Gärel No. 18;

2- Un rând de case, construcție de zid masiv, acoperite cu tablä, compuse din 4 camere și un antreu, sub un acoperämânt, având încă un beci și o bașcä dedesubt, iar lipit de corpul caselor o latrină.În curte se mai aflá trei odăi și o magazie, construite tot din zid, sub același acoperämânt, precum și un șopron; iar in dosul caselor o grádiná cu pomi roditori. Acest imobil, situat in Focșani, strada Gärel No. 58, se megieșește jur împrejur cu Chircor Baroncea, A. Chircoreanu, Negher și strada Gärei. Asupra acestui imobil, după cum se aratá în lista specialä fäcutá de d. grefier, potrivit art. 505 din procedura civilă, afará de sarcina în virtutea căreia se face prezenta urmärire, nu mai existä alte sarcini privitóre pe acest imobil. Vânzarea și adjudecarea sus- menționatului imobil se vor face în pretoriul tribunalului Putna, sectia I, in ziua  de 23 Mai 1906, orele 11 a.m Prețul acestui imobil, arătat de creditoarea urmăritoare, prin petiția înregistratá la tribunalul Putna No. 25.837/905 și de la care se vor începe strigärile este de lei 4.000, färä conditii de vânzare. Sunt somați toți aceia cari ar pretinde vreun drept de chirie sau arendá, de ipotecă sau de privilegiu, ca, înaintea adjudecațiunei, sä arate tribunalului pretențiunile lor ; sub pedépsá de a nu li se mai ține ulterior în séamä. No. 8.049. 1906, Februarie 15."

După adjudecarea casei lui Boos Pompic noul ei proprietar s-a gândit ce să facă cu ea. Și întrucât timpurile o cereau, acesta a văzut că și la noi la Focșani începuse să se pună accent pe educația fetelor. Așa că a închiriat-o cu totul pentru trebuințele Institutului Modern de Fete și cu această destinație a rămas până la Primul Război. Pe timpul conflictului a servit după caz, fie nevoilor militare, fie celor medicale, prima dată militarilor români, apoi soldaților inamici. În perioada interbelică imobilul a ajuns în stăpânirea unui anume. Artur Lazarovici care a cumpărăt-o doar cu scopul de a o fructifica cât mai repede, printr o altă vânzare. În fine ultimul ei proprietar din trecut, Dumitru Căpățână a achiziționat- o înainte de anul 1940 și a stăpânit-o până în anul 1965 când i-a fost confiscată cu decizia nr 200 /1965 a Comitetului executiv Focșani.

La un moment dat, prin anii 1948-1952, nea Mitică Căpățănă a închiriat-o, probabil făra bani, Miliției Județene, instituție care ulterior, ca Miliție raională, s-a mutat la Bigul nostru central, în fosta casă Robescu, azi dispărută și apoi în clădirea Federalcoop, tot din acea zonă și abia după 1970 s-a instalat în sediul propriu din strada Cezar Bolliac. Dar cu siguranță mai multe detalii se pot afla din mărturiile foștilor angajați locali ai Ministerului de Interne sau și mai bine din cartea „Istoria Poliţiei Oraşului Focşani'' scrisă de specialiștii Muzeului Vrancei  .   Revenind la Casa lui Boos Pompic, aceasta pare că are zilele numărate deoarece conform focsani.info încurcă o investiție selectă în orașul nostru anume edificarea următorului obiectiv de maximă importanță- CONSTRUIRE HOTEL 2S+ P+5 RESTAURANT, SPA , așa cum se anunță în extrasul următor din secțiunea Certificatelor de urbanism pe anul 2023. Dacă e bine sau rău, părerile pot fi împărțite. Oricum decizia finală privind demolarea acestei case nu ne aparține, așa ca orice comentariu e de prisos!

Certificate de Urbanism - 2023

671

19/07/2023

Strada Republicii nr. 15

58327

58327

SC ELECTRIC LIGHT SRL

DEMOLARE C1, C2, ELABORARE P.U.Z. - CONSTRUIRE HOTEL 2S+ P+5 RESTAURANT, SPA ȘI BRANȘARE UTILITĂȚI

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.