Local

Agricutorii vrânceni pot beneficia de suspendarea ratelor la credite sau leasing

Ionel Sclavone
2 feb 2024 1436 vizualizări

Fermierii vrânceni afectați de seceta de anul trecut vor putea solicita amânarea plăților pentru ratele la credite sau la leasing.

Producătorii agricoli din Vrancea vor beneficia de ajutor pentru a-și susține activitatea, în cazul în care afacerile le-au fost afectate de seceta de anul trecut sau de războiul din Ucraina. Conform unei reglementări adoptată zilele acestea, agricultorii vor putea cere băncilor sau instituțiilor financiare nebancare (IFN) să le amâne plata restanțelor acumulate sau a ratelor pentru contractele de credit ori de leasing.

Este vorba despre „măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”. Astfel agricultorii vor putea solicita de suspendarea ratelor pentru acele credite care au fost contractate în vederea finanțării activității pe care o desfășoară, în sectorul agricol sau în industria alimentară

Vor putea beneficia de suspendarea ratelor bancare producătorii agricoli, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau persoane juridice organizate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale etc. indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

De asemenea vor beneficia întreprinderile mici și mijlocii, societățile agricole, grupurile și organizațiile de producători, cooperativele agricole, organismele ori organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Vor fi eligibili cei care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing, pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată anterior intrării în vigoare a măsurilor.

Ajutor de stat pentru crescătorii de vite

Totodată, a fost instituită o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bivoliţelor aferent perioadei 1 octombrie 2022-31 martie 2023. Măsura a fost adoptată în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri (forţa de muncă, sevicii veterinere, utilităţi, etc).

Beneficiari pot fi crescătorii organizați ca întreprinderi individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice și juridice. Pentru a beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate.

Să dețină, la data de 31 martie 2023 un efectiv de bovine de carne sau de bivolițe, în exploataţie cu cod ANSVSA înscrisă în BND (Baza Naţională de Date). Animalele pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară. Să dețină în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererilor a cel puţin 50% din efectivul de vaci de carne și bivolițe deţinut la 31 martie 2023.

Cererile pot fi depuse în termen de 30 zile lucrătoare, de la data intrării în vigoare a schemei de ajutor, iar termenul de plată este 30 iunie 2024.

Valoarea estimată a schemei este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro. Suma totală ce poate fi acordată pentru susţinerea crescătorilor nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro. Banii se acordă după cum urmează:

- pentru vitele de carne suma este de 100 euro pe cap de animal;

- pentru bivoliție suma acordată este de 100 euro/cap de animal.

Pot beneficia până la 6.000 de fermieri, care dețin un efectiv estimat de 150.000 capete bovine de carne, respectiv 11.000 capete bivolițe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.