Local

Cires inflorit in toiul toamnei

Nicoleta Cristea
14 sep 2006 4085 vizualizări
Batrinii spun ca pomul plin de flori prevesteste o toamna lunga

La doar citeva zile dupa instalarea toamnei, cind toata lumea credea ca nu vom mai scapa de ploile reci, iata ca in orasul nostru a aparut un semn al reinstalarii primaverii. Fenomenul, iesit din comun pentru aceasta perioada a anului, a avut loc in gradina unui focsanean, Vasile Octavian Persoiu, de pe Str. Greva de la Grivita nr. 36, unde a inflorit un cires, desi se stie ca acest tip de pom fructifer nu infloreste decit in lunile mai, iunie. Fenomenul este cu atit mai neobisnuit, cu cit se apropie si anotimpul rece iar copacul daduse si semne de uscare. "Este un cires amar. Incepuse sa se usuce, chiar ma gindisem sa-l tai, cind acum vreo trei zile i-au dat muguri, apoi niste frunzulite si a si inflorit. Si eu, si cunoscutii mei ne-am mirat de acest fenomen al naturii, nu am mai auzit de asa ceva", ne-a spus Vasile Persoiu. Ciresul inflorit este o adevarata raritate, deoarece despre acest pom nu s-a mai auzit ca ar fi avut vreodata flori toamna. "Am mai auzit de salcim, de liliac inflorit toamna, dar de cires inflorit, niciodata", au spus rudele lui Vasile Persoiu. Proprietarul pomului misterios nu isi poate explica cum s- ar fi putut produce acest fenomen, insa, mai in gluma, mai in serios, se gindeste cum ar putea proteja de bruma toamnei florile albe de cires. "Te astepti sa vina iarna de acum. Ma gindeam sa-i fac un acoperis, o da bruma. Oricum, de acum nu mai are timp sa faca fructe, vine frigul", a mai adaugat norocosul proprietar. O argumentare stiintifica a fenomenului, atipic in plina toamna, ar fi faptul ca el a fost posibil datorita temperaturilor foarte ridicate de peste vara. Membrii mai in virsta ai familiei Persoiu gasesc explicatia ciresului inflorit in credinta si supozitiile populare, conform carora acesta prevesteste o toamna lunga si calda si o iarna mai tirzie. Un fenomen similar a avut loc acum trei ani, intr-o localitate din Arad, unde au inflorit zeci de caisi si ciresi peste noapte, in primele zile din septembrie. Un miracol natural, un efect izolat al schimbarilor climatice din ultima perioada, un semn divin, toate aceste ipoteze par sa fie valabile pentru a explica misterul ciresului inflorit in plina luna a lui Rapciune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.