Local

Colonelul Ghită a scris Istoria Vulturenilor

Valentin Muscă
9 sep 2006 811 vizualizări
Colonelul în rezervă Vasile Neagu Ghită a realizat prima încercare de monografie a comunei Vulturu.

Copil de trupă in timpul ultimului Război Mondial, militar de carieră cu studii superioare, ofiter in Armata Romană intre 1950-1982, col. (r) Vasile Neagu Ghită este un pasionat de istoria satului său natal - Vulturu. Cu un picior la Bucuresti si celălalt pe malul Siretului, ofiterul de geniu a răsfoit arhivele depozitelor si bibliotecilor bucurestene in căutarea documentelor prin care să ajungă la originea vulturenilor sai. Cititor fidel al ziarului nostru si corespondent regulat la pagina citititorilor, col. (r) Vasile Neagu Ghită a incropit cu meticulozitate o monografie a comunei Vulturu si incearcă să găsească sprijinul necesar publicării acesteia. Pasionat de sah si de filatelie, a infiintat un Cerc de sah si filatelie la Vulturu. Durerea sa cea mai mare este că cea mai importantă institutie de cultură din lumea satelor - Căminul Cultural - a ajuns local public. "Vulturenii au vindut totul, iar Căminul Cultural a fost inchiriat pentru baruri. Mă doare cind văd clădirea reprezentativă a localitătii noastre inchiriată pentru cu totul alte activităti. Am scris istoria vulturenilor după documente originale găsite la Arhivele Statului. Pentru că nu am bani să o public, o dăruiesc vulturenilor, poate cineva se va găsi să o publice", ne-a spus col. Vasile Neagu Ghită. Cele descrise lapidar de ofiterul in rezervă sint emblematice pentru viata culturală din lumea satelor vrancene, unde căminele culturale au ajuns ruine, iar intelectualii satului sint pe cale de disparitie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.