Local

Romanii fac alergie la puii de Focsani

Silvia Vrînceanu Nichita
27 mai 2006 6596 vizualizări
Avicola SA Focsani, singurul producator de carne de pui din judetul nostru, a inregistrat o scadere a vinzarilor cu circa 95% in ultimele zece zile. Firma aproape ca nu mai are unde depozita produsele. Directorii companiei spun ca piata e dominata de psihoza aviarei.

Isteria creata de gripa aviara i-a afectat pe toti producatorii de carne de pasare, indiferent daca au fost sau nu implicati in acest scandal. Si SC Avicola SA Focsani, singurul producator de carne de pasare din Vrancea, a inregistrat o scadere a vinzarilor cu aproximativ 95 la suta, pentru ca romanii refuza sa mai cumpere produse care provin de la firme din Focsani, de teama sa nu fie contaminate cu virusul H5N1. Si asta din cauza confuziei create de aprovizionarile facute la Codlea.


Desi carnea de pui comercializata sub brandul "Ferma Vrinceana" provine exclusiv din fermele proprii ale SC Avicola SA Focsani, produsele firmei se intorc masiv de pe piata pentru ca oamenii nu mai au incredere in carnea de pasare. Aceasta in ciuda faptului ca producatorii vrinceni au pus si etichete care precizeaza ca produsele provin "din efective libere de influenta aviara". "Daca alte unitati avicole din tara vind 15-20% sau chiar 25% din cit vindeau inainte de criza, noi nu reusim sa vindem nici 5-7%. Iar aceasta pondere este mai mult pe Focsani, unde s-a facut cit de cit o informare, iar oamenii ne cunosc. Unii distribuitori, din alte judete, n-au mai facut nici o comanda de cind a inceput scandalul cu gripa aviara, iar produsele ce se vind sub sigla «Ferma Vrinceana» sint refuzate in magazine. Toata lumea crede ca ne- am aprovizionat de la Codlea, ceea ce este fals intrucit noi sintem societate avicola integrata, cu reproductie, incubatie, crestere si abatorizare proprii. Cu toate ca puii provin in exclusivitate din ferme proprii, ne sufla falimentul in ceafa", ne-a declarat Mihai Stanila, director de vinzari la Avicola SA Focsani.


Vinzatoare batuta cu puiul in cap


Dupa cum spun oficialii societatii, cumparatorii au avut si iesiri necontrolate, cind vine vorba de puii proveniti de la Focsani. Intr- un magazin din Galati, de exemplu, o gospodina a batut o vinzatoare cu puiul in cap, pentru a primi banii inapoi, in ciuda faptului ca produsul era certificat sanitar. "Scaderea pretului nu e o solutie pentru redresare. La momentul acesta pretul nici nu mai conteaza. Din cauza psihozei, clientul nu mai are increde in produs, in ceea ce inseamna carne de pui. Singurul lucru care

poate ar indrepta situatia este ca fiecare pui sa fie testat in fata consumatorului, ceea ce este o utopie", a adaugat directorul Mihai Stanila. Sefii Avicola SA Focsani cred ca s-a creat o confuzie pe piata si datorita faptului ca produsele companiei se vind sub sigla "Ferma Vrinceana", expresie folosita intensiv de autoritatile vrincene si de mass-media de la declansarea crizei aviare.


Puii sint paziti ca la NASA


Colapsul provocat de gripa aviara vine pe fondul unei investitii de peste 2 milioane de euro, pe care Avicola Focsani a facut-o cu ajutorul unei finantari SAPARD si cu care spera sa-si faca drum spre "lumea buna a marilor magazine". Astfel, la ora actuala, intreaga procesare a carnii este automatizata, doar ambalarea fiind facuta manual. Avicola Focsani are o capacitate de productie de 30 - 35 de tone de carne pe zi si circa 470 de salariati, iar anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 12 milioane de dolari. Din cauza produselor care se intorc masiv de pe piata, firma aproape ca nu mai are spatiu de depozitare. Potrivit directorului Mihai Stanila, depozitele sint deja arhipline, iar in patru zile spatiul nu va

mai face fata. "Practic, fluxul vine din spate. Puii ajung la o virsta optima si trebuie sacrificati. Si cu tot ce se retrage de pe piata, nu mai avem unde depozita. Practic, si daca depozitul ar fi gol, in 10 zile nu am mai avea spatiu", a precizat si medicul veterinar Catalin Stan, care se ocupa de supravegherea sanitar- veterinara a productiei. Practic, puii trebuie sacrificati dupa 41- 42 de zile, putind fi lasati sa creasca pina la maxim 2,5 kg. "Deocamdata o sa rarim taierile, o zi da una nu. E tot ce putem face la ora actuala. Insa nu putem lasa puii sa treaca de o anumita greutate, pentru ca dupa nu mai avem cum sa-i transam, linia de procesare automata nu ne permite", a mai afirmat directorul de vinzari. Oficialii de la Avicola cred ca o parte din responsabilitate revine si autoritatilor, care au obligatia de a informa corect opinia publica in momente de criza. Pentru a preintimpina orice fel de probleme de sanatate ale

carnii si pasarilor, accesul in incinta este foarte strict si se face cu echipament si doar dupa completarea unui chestionar.



Europenii dau pulpele la o parte, pentru piept


Producatorii afirma ca Romania este una dintre cele mai competitive tari din Europa in ceea ce priveste industria carnii de pasare, in special pe partea de crestere, de aceea se presupune ca exportatorii ar avea nevoie de un debuseu pe piata noastra. "Avicultura din Romania este aproape mai performanta decit in tarile UE, potrivit datelor pe care le avem de la Uniunea Crescatorilor de Pasari", a precizat medicul veterinar Catalin Stan. In tarile UE, de exemplu, cel mai bine se vinde pieptul de pui, care

este valorificat la circa 6 - 7,5 euro/ kg, producatorii cautind alte piete pentru restul produselor provenite din transarea pasarilor. "Europeanul consuma masiv piept de pui, care intra in categoria

carnii albe. La noi se prefera pulpele, desi au mai mult colesterol, pentru ca sint mai gustoase", a precizat Mihai Stanila, adaugind ca importurile din tarile UE se fac mai mult pe acest din urma produs.

La Avicola Focsani, de exemplu, un kilogram de pulpe costa 62.000 lei ^ TVA, pret de abator, in timp ce un pui grill ajunge la 46.500 lei ^ TVA. Nu lipsit de importanta este si faptul ca in Romania cresterea unui pui este mult mai ieftina decit in alte tari puternice din domeniu. De exemplu, pentru a ajunge la greutatea optima de 2 kg, un pui din rasa ROSS 308, cum e cel de Avicola Focsani, consuma 4 kg de furaje. Aceasta inseamna ca puiul consuma in jur de un euro pentru a fi numai bun de taiat, in ce

timp ce pretul de productie in alte tari din Europa este mult mai mare. In aceste conditii, Romania ar putea produce pui si ieftin si bun, tara noastra fiind vazuta un concurent demn de luat in seama pe piata externa. Totodata, in perspectiva aderarii, tara noastra va fi si un mare consumator de fonduri europene. De altfel, primele informatii din piata arata ca deja marii consumatori s-au reorientat pe carnea care provine din zone mai sigure. In aceste conditii, cei 78 de producatori si cele 33 de abatoare functionale de la noi vor avea un viitor mai mult decit sumbru. Conform ultimelor studii, consumatorii nu sint, de regula, fideli unui anume brand, decizia de cumparare fiind determinata de un raport ret/calitate acceptabil. La ora actuala, un roman consuma in jur de 31 de kilograme de carne de pui pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.