Local

Primari amendati pentru gunoaiele din albii

Dana Lepadat
13 apr 2006 1044 vizualizări
Chiar si dupa inundatiile de anul trecut, gunoaiele sint depozitate in albia riurilor. Nici la Tataranu, unde patru case au fost inundate din cauza unui canal de scurgere defect, situatia nu s-a remediat.

Autoritatile locale nu au fost "convinse" sa respecte regulile de salubrizare a cursurilor de apa, ceea ce ar putea favoriza producerea unor noi inundatii, desi in inundatiile de anul trecut 16 oameni si-au pierdut viata si mii de case au fost distruse. Chiar daca au fost atentionati inca de la inceputul anului, primarii din comunele Reghiu, Bolotesti, Cotesti, Paunesti, Tataranu si Valea Sarii nu au respectat deloc aceste reguli. Deseurile menajere se depun in continuare in albia riurilor, fiind puse astfel in pericol gospodariile din apropiere. Primarii in cauza sau consilierii locali, in functie de situatie, au fost amendati cu cite 30 de milioane de lei vechi. "Am dat o serie de amenzi in citeva comune, deoarece nu se respecta absolut deloc normele de salubrizare a cursurilor de apa, mai ales ca sintem intr-o perioada in care sintem predispusi la inundatii. Noi am avertizat inca de la inceputul anului autoritatile locale ca limitele sanctiunilor contraventionale au crescut, dar se pare ca totul a fost in zadar. Amenzile sint usturatoare, putind duce la desfiintare sau falimentare de multe ori", a declarat Aurel Cristian, seful Garzii de Mediu.


Istoria se repeta la Tataranu


Cel mai grav caz este in comuna Tataranu unde, in primele zile ale anului, au fost inundate patru gospodarii din cauza deseurilor depozitate in albia piriului Balanu si din cauza clapetilor de la canalul de scurgere. Acestia au fost furati de localnici si, odata cu cresterea debitului, apa a intrat prin canalul de scurgere direct in casele oamenilor. "Acele gospodarii de la Tataranu au fost inundate iarna trecuta din cauza neglijentei primarului, deoarece nu a gestionat problema clapetilor de la canalul de scurgere, desi

aveam deja un precedent: inundatiile din 2005. In plus, primarul din comuna nu a identificat nici acum o locatie pentru depozitarea gunoiului din comuna. S-a stabilit o serie de masuri atunci, dupa inundatii, printre care si crearea unei platforme de gunoi si nu s-au respectat deloc. Consiliul Local nu s-a intrunit de mai bine de trei luni de zile si, ca atare, i-am dat amenda primarului", a spus comisarul-sef Aurel Cristian. Controalele privind salubrizarea cursurilor de apa vor continua in toate comunele din judet.

Sanctiuni vor fi aplicate si in rindul agentilor economici, in special celor care detin instalatii de prelucrare a materialului lemnos. Un patron din Vidra a fost deja sanctionat prin ridicarea autorizatiei de functionare. Pentru ca proprietarul gaterului a incercat sa-si desfasoare activitatea si dupa ce i s-a ridicat autorizatia de mediu, acesta a fost deferit justitiei de catre comisarii Garzii de Mediu. Amenzile pentru nesalubrizarea cursurilor de apa sint cuprinse intre 65 si 300 de milioane de lei vechi pentru persoane fizice si 250-800 de milioane de lei vechi pentru persoanele juridice sau autoritatile publice locale.



Pericolul de inundatii revine


Desi judetul nostru nu se afla printre cele care au primit avertizare hidrologica, cresterile de debit inregistrate pe Dunare precum si efectele dezastruoase ale acestora au determinat ofiterii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa trimita ieri avertizari catre toate primariile localitatilor situate in apropiere de riuri. Adica in Lunca Siretului, in zona riului Putna, pe Valea Milcovului

si Trotus. Precipitatiile au depasit deja 10 l/mp pe teritoriul judetului nostru, iar vremea rea va mai persista pina la sfirsitul saptaminii. Potrivit oficialilor Sistemului de Gospodarire a Apelor, ieri s-au

inregistrat precipitatii de 19,5 l/mp la Vidra, 14,1 l/mp la Herastrau si 13,5 l/mp la Naruja.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.