Local

Ziarul Milcovul a incetat sa mai apara

Valentin Muscă
5 apr 2006 3254 vizualizări
Dupa mai bine de un secol, ziarul care a prezentat istoria moderna a Vrancei a inchis portile .In ciuda minusurilor din ultimii ani, Milcovul a fost publicatia cea mai longeviva din istoria judetului.

Cea mai veche publicatie vrinceana - "Milcovul" a incetat sa mai apara pe tarabe. Dupa 114 ani, in care "Milcovul" a strabatut istoria moderna si contemporana a Focsanilor, cunoscind urcusuri si coborisuri, ultima editie postdecembrista a ziarului a fost pe 21 ianuarie a.c. Fondat in 1892, jurnalul a fost "confiscat" politic in secolul trecut de toate partidele care au fost la putere. De la taranisti si liberali, pina la social-democrati si comunisti, jurnalul focsanean a fost totusi oglinda vietii din aceste locuri si presa vrinceana era la un moment dat sinonima cu "Milcovul". Daca pina la al doilea razboi mondial ziarul a fost o publicatie cu un profil schimbator, in functie de patronii publicatiei, ultima serie a "Milcovului" (ianuarie 1957) a fost cea mai longeviva si cu o aparitie constanta. Saptaminal intre 1957-1968, din 1969 pina in 1973 a fost cotidian, fiind una din perioadele cele mai interesante din istoria postbelica a publicatiei. Din 1973 si pina in decembrie 1989 a fost saptaminal, format tabloid, si uneori aparea si de doua ori pe saptamina. Din ianuarie 1989 a inceput o noua istorie a "Milcovului", sub denumirea de "Milcovul liber", avind chiar un supliment saptaminal. Din 1999 s-a revenit la vechea denumire, aceea de "Milcovul", iar in ianuarie 2006 a iesit ultima editie. "Este dureros cind un ziar inchide portile, mai ales cind ai lucrat o viata pentru acest jurnal. Am venit la redactia «Milcovului» in 1973, cind eram student, iar din 1976, dupa absolvirea Facultatii de Ziaristica, am fost angajat ca redactor. Este pacat pentru toti cei care s-au atasat de acest ziar, care au crescut cu «Milcovul». Avem persoane care au avut abonament la ziar din 1968 si pina la inchiderea ziarului. Nu cred ca mai este cineva interesat sa puna, din nou, ziarul pe picioare. Cred ca asta s-a si dorit, scoaterea ziarului de pe piata pentru ca nu facea politica anumitor persoane. Aud ca s-ar dori scoaterea unei publicatii lunare, cu numele de «Milcovul», dar nu cred ca va mai avea sufletul fostului ziar", ne-a spus Radu Borcea, unul din veteranii presei locale, care a cunoscut "Milcovul", in ultimii 30 de ani, atit din pozitia de simplu reporter, cit si din cea de director general. Pe un ton mai optimist ne-a vorbit ultimul director al publicatiei, Gabriel Micu, fara sa ne precizeze cind o sa reapara «Milcovul», nici in ce format. "Pentru moment ziarul este in conservare si o sa reapara la o data pe care o va stabili societatea care editeza jurnalul. Cred ca «Milcovul» are un viitor pentru ca este loc pentru toata lumea", ne-a spus fostul director. Indiferent de ce va rezerva viitorul pentru fostul ziar "Milcovul", publicatia isi are deja locul asigurat in istoria publicisticii romanesti, fiind unul din jurnalele importante din anii 70-80, cind ziarele locale se vindeau mai bine ca jurnalele de la Bucuresti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.