Local

Casele stramutatilor din Vadu Rosca, zidite cu tarina!

Dana Lepadat
10 mar 2006 1197 vizualizări
Omul de afaceri Clement Mocanu si-a batut joc de sinistratii din Vadu Rosca pe 23 de miliarde de lei vechi date de Guvern. Receptia tehnica de ieri a caselor construite pe islazul din Botirlau a scos la iveala lucrari facute de mintuiala si neterminate. Muncitorii au inlocuit la unele case mortarul cu pamint. Constructorul a primit ragaz pina pe 30 aprilie pentru a termina lucrarile.

Receptia tehnica a caselor construite la Botirlau pentru sinistratii din Vadu Rosca a aratat ca ajutorul Guvernului s-a transformat intr-o mare bataie de joc. Nu mai putin de 23 de miliarde de lei vechi s-au alocat pentru ridicarea caselor de catre SC A. R. C. SA Tirgu Carbunesti, firma omului de afaceri Clement Mocanu, un fel de Corneliu Prunache al Aliantei D. A.. Cu toate acestea, sinistratii ai au de asteptat aproximativ doua luni de zile pentru a se instala in locuinte, pentru ca lucrarile au fost facute de mintuiala. Acoperisurile nu au izolatie, usile nu se inchid, plafoanele s-au curbat din cauza umezelii, peretii au ramas fara tencuiala. Spre uimirea comisiei de receptie, ieri s-au descoperit cazuri in care mortarul sau bucatile de BCA au fost inlocuite cu pamint. In ciuda evindentelor, autoritatile locale, judetene si constructorul incearca sa induca in eroare si neaga ceea ce a vazut toata lumea: din pereti se scotea cu mina pamintul pus in loc de mortar! In aceste conditii, nu este de mirare ca doar sapte familii s-au mutat la Botirlau si se pling ca stau aproape ca in locuintele distruse din Vadu Rosca.


Peretii casei lui Tanase Dumitru au fost ziditi in dorul lelii, iar tencuiala acopera "improvizatiile" muncitorilor, care parca au vrut sa experimenteze noi metode de constructie pe spinarea sinistratilor si pe banii statului. "Peretii de la casa mea au gauri, deoarece s-au umflat si a iesit pamintul din ei. In loc de ciment si nisip, materialele care se folosesc la mortar, constructorul a pus pamint! Ca liant intre bucatile de BCA este pus pamint curat... I- am spus sefului de santier si a zis ca trebuie sa raspunda cei care au lucrat la casa asta, dar nu a luat nici o masura pina acum. La Vadu Rosca, unde stau acum, nu am mai nimic din casa. Dorm pe paie! Am pus tabla de jur imprejur, pe pereti, ca sa nu mai fie asa frig", ne-a spus batrinul. Desi au participat la receptia tehnica, reprezentantii constructorului neaga faptul ca s-a pus pamint de post de mortar. "Nu am auzit de asa ceva! S-a vorbit de o casa care avea pamint inauntru, dar nu in zidarie", a spus vizibil stinjenit delegatul lui Clement Mocanu, Mircea Novac. Acelasi lucru sustine si viceprimarul comunei, Nicolae Dumitrescu, precizind ca singura sanctiune intr-un astfel de caz este ca firma sa refaca lucrarile pe propriile cheltuieli, deoarece casele inca se afla in garantie. "Dar daca lucrurile stau asa, constructorul va reface lucrarile pe banii lui, pentru ca au garantie un an. Daca nu le reface, nu mai primeste bani de la noi. Mai are de luat cam cinci miliarde de lei", a spus viceprimarul Nicolae Dumitrescu. Seful de echipa de pe santier, Mihai Axente, recunoaste ca au fost probleme, insa sustine ca au fost rezolvate in citeva ore. Acest lucru este greu de imaginat daca ne gindim ca peretii casei respective ar fi trebuit darimati si refacuti. "A fost o casa care avea pamint in pereti, dar era doar pentru a umple citeva goluri. Situatia s-a rezolvat. Pamintul a fost scos de acolo si inlocuit cu mortar. Oricum, nu noi sintem cei care au facut asta, deoarece am venit acum, in februarie, dupa ce s-au reluat lucrarile. Casele au fost zidite anul trecut de ceilalti muncitori angajati de Clement Mocanu", a spus Mihai Axente. Desi la inceput a confirmat problemele, inspectorul de santier angajat de Consiliul Local Vulturu, Ionel Trifas, si-a schimbat declaratia spunind ca doar tencuiala avea pamint in componenta. "Era o singura casa care avea pamint in tencuiala, dar nu in zidarie. Le- am spus sa o refaca pe banii lor", a spus inspectorul Ionel Trifas.


Dragos Mircea: "Nu am citit contractul pina acum"


Singurul care a recunoscut lucrarile de improvizatie la care au recurs muncitorii lui Clement Mocanu este subprefectul judetului, Dragos Mircea, desi cu jumatate de gura. Acesta spune ca situatia va fi remediata pe banii constructorului si ca acesta va fi sanctionat, conform clauzelor prevazute in contractul incheiat intre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si firma de constructii, A. R. C. Tirgu Carbunesti. Subprefectul nu a putut spune in schimb care sint aceste sanctiuni, deoarece... nu a citit contractul. "La una dintre case muncitorii au folosit pamint in loc de mortar. Constructorul va reface aceasta casa pe cheltuiala lui si va fi sanctionat conform clauzelor din contract. Nu stiu in acest moment care sint acestea, deoarece nu am citit contractul pina acum", a spus Dragos Mircea. Subprefectul, la fel ca si prefectul Ion Oprea, au fost aproape zilnic la Botirlau in timpul in care s-au facut lucrarile, insa acest lucru nu l-a "ajutat" pe constructorul Clement Mocanu sa faca lucrari cit de cit de calitate. Singura masura punitiva aplicata firmei de constructii este faptul ca va suporta cheltuielile de refacere a lucrarilor, pentru care a mai fost pasuit aproape doua luni. Receptia finala ar trebui sa aiba loc in data de 30 aprilie, deoarece neregulile descoperite ieri nu se rezuma numai la zidarie. Toate cele 146 de case necesita izolatie la acoperis, refacerea plafoanelor, precum si revizuirea tencuielii. Patronul firmei angajate de Guvern, Clement Mocanu, care a incasat pina acum peste 18 miliarde de lei vechi pentru lucrarile de la Botirlau, nu a putut fi contactat ieri pentru a ne oferi citeva explicatii.


Pereti umezi si acoperis "de forma"


Sinistratii, persoanele direct afectate de neseriozitatea de care a dat dovada atit constructorul, cit si cei care au supravegheat santierul, sint extrem de nemultumiti. In momentul de fata doar sapte familii locuiesc in casele finantate de Guvern. "De doua saptamini stam aici si este groaznic de frig. Nu avem soba, ne incalzim cu un radiator, dar nu il tinem prea mult in priza, ca ne este frica sa nu platim mult la curent. Peretii sint inca uzi, si podeaua la fel! Cind ninge, tavanul se umezeste deoarece acoperisul nu este bine izolat si cade zapada direct in pod. Am scos 20 de ligheane de zapada din pod la ultima ninsoare! Peretii nu sint tencuiti si sint innegriti, pentru ca muncitorii au facut focul in casa direct pe podea", ne-a spus, indignata, Maricica Dumitru. Locuinta Maritei Enache este, de asemenea, nefinalizata. "Nu aulucrat bine. Muncitorii nu au fost supravegheati bine de sefi si de autoritati. Peretii mai au putin si cad din cauza umezelii, pentru ca acoperisurile nu sint bine izolate. Mai bine ne dadea banii noua, sa ne facem singuri. Au spus ca ne fac case bune si nici nu putem sta in ele. Eu tot in Vadu Rosca locuiesc! As vrea sa vin aici, dar deocamdata nu e de stat", spune Marita. Un alt sinistrat spune ca si-a luat casa in primire fara geamuri. "Am luat casa in primire atunci, in decembrie, dar nu avea ferestre. Nu i-am pus nici acum, entru ca nu am gasit dimensiunea asta sa cumpar. Tot la Vadu Rosca stau", ne-a spus Titi Dimofte. Guvernul a alocat in prima faza pentru casele construie la Botirlau suma de 18,4 miliarde de lei. La tentativa de receptie organizata in decembrie 2005 s-a vazut ca mai este mult de lucru, motiv pentru care Guvernul a mai alocat inca 5 miliarde de lei, pentru efectuarea unor lucrari suplimentare celor prevazute in contractul initial. In conditiile in care casele au fost facute in bataie de joc, este putin probabil ca sinistratii sa se mute definitiv in ele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.