Local

400 de militari vrinceni se vor duela cu moartea in Irak

Dan Chiriac
10 ian 2006 1040 vizualizări
Primii militari din Batalionul 280 Infanterie vor pleca miine dimineata. Militarii au asigurare de deces si vor fi platiti cu 70 de dolari pe zi.

Miine dimineata, peste 400 de militari vrinceni vor pleca intr-o misiune internationala in Irak, dupa sase luni de pregatire intensa in diferite tabere de antrenament din tara. La orele 10.30, in cazarma Batalionului 280 Infanterie din Focsani, militarii care vor lua parte la operatiunea militara "Antica Babilonia - VI" isi vor lua ramas bun de la familie si vor decola in cea mai fierbinte zona de conflict de pe glob. Acestia vor participa timp de sase luni, in cadrul coalitiei internationale, la efortul de reconstructie a Irakului. Pentru majoritatea militarilor, aceasta nu va fi prima misiune internationala. "Cei 405 militari care vor pleca in Irak au fost selectati in urma unui concurs si majoritatea dintre ei au fost si in Afganistan sau Kosovo. O parte dintre ei au executat chiar ambele misiuni. Cei mai multi provin din cadrul batalionului, dar sint si militari luati din alte unitati militare din tara", ne-a declarat lt. Marius Nitulescu, ofiter de relatii publice in cadrul Batalionului 280 Infanterie. Pentru militarii focsaneni din Batalionul 280 Infanterie, acesta va fi cel de-al treilea teatru de operatie, dupa cele din Kosovo si Afganistan. Participarea militarilor la misiunea "Antica Babilonia" se constituie ca un reper important al standardelor de profesionalism realizate de militarii romani, in teatrul de operatii din Irak, dupa cum sustin oficialii MApN. La ceremonialul de miine dimineata sint invitate inalte oficialitati militare si civile din cadrul Ministerului Apararii Nationale, in frunte cu ministrul Teodor Atanasiu, dar si oficialitati locale. Focsaneni ii vor inlocui in misiunea din Irak pe colegii din Batalionul 20 Infanterie "Scorpionii negri" din Craiova. Conform unei ordonante a Guvernului, ofiterii care vor pleca in operatiunea "Antica Babilonia VI" vor fi platiti cu 80 de dolari pe zi, in timp ce militarii angajati pe baza de contract (MAC) si subofiterii vor fi rasplatiti cu 70 de dolari zilnic, sume pe care cei mai multi le considera multumitoare, daca ar fi sa judecam dupa dorinta arzatoare cu care unii au decis sa lupte pentru a fi luati in aceasta misiune. Soldatii vor beneficia de asigurari de viata sau de invaliditate, dar si de zile de spitalizare in urma unor politie incheiate de Ministerul Apararii Nationale, date fiind precedentele incidente din teatrul de operatiuni militare. Virsta medie a militarilor care vor pleca in Irak este de 30 de ani. Cel mai in virsta participant este chiar seful detasamentului, lt. col. Stefan Balan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.