Local

Paula Grosu, Catherine Deneuve a Focsanilor

Valentin Muscă
2 mar 2005 2545 vizualizări

Este cea mai cunoscută artistă a teatrului focsanean din ultimii ani. A fost distribuită în peste 40 de premiere, a jucat în mii de spectacole, a participat la turnee în toată tara. Este laureată a mai multor premii nationale. Paula Grosu a colaborat cu marii regizori ai scenei romănesti.


O imagine ruptă dintr-o poveste de dragoste. Paula Grosu privind cu melancolie spre un orizont nedefinit.


Una din marile noastre defecte este ignorarea valorilor autohtone. Asteptăm să vină străinii să descopere aceste valori, ca să ne dăm seama că trăim lingă persoane pe care nu sintem capabili să le remarcăm. Pictori, scriitori, actori trăiesc alături de noi in acest oras si fără să le sesizăm prezenta. Cind o să realizăm că am fost contemporani cu aceste persoane si nu am stiut să profităm de trecerea acestora pe lingă noi o să regretăm. De cele mai multe ori regretele sint tirzii. Din fericire, actrita Paula Grosu este o prezentă vie a scenei focsănene, in culmea expresivitătii artistice, pe care o putem vedea in marile spectacole de la Teatrul "Mr. Ghe. Pastia".

Dacă ar fi trăit la New York, ar fi jucat pe Broadway cu ghiseele inchise. Dacă s-ar fi născut la Paris ar fi fost adulată de publicul francez. Dacă ar fi mers in capitală, Paula Grosu ar fi fost astăzi pe afisele marelor teatre bucurestene, departe de grijile istovitoare ale unei vieti de provincie. Invitată la talk-show-uri si emisiuni cu VIP-uri, la turnee peste hoare si la teatre-atelier. Un star după toate regulile artei. O vedetă adulată si invidiată. Cu povesti de amor si istorii colorate ce ar fi umplut paginile revistelor people. Răminind in orasul unde a văzut lumina si a descoperit lumea, Paula Grosu a ales simplitatea, diaconia cuvintului. Pentru că Paula Grosu trăieste la Focsani. Ignoranta contemporanilor fată de propriile noastre valori este cealaltă fată a invidiei. într-o lume populată cu histrioni si mefistofeli, intilnirea cu persoane modeste este un regal. Pregătind intilnirea cu această Catherine Deneuve a Focsanilor am fost impresionati de puternica viată teatrală din orasul anilor '70 -'80, pe care am descoperit-o "răsfoind" presa din orasul acelor ani. Cotidianul era mai sărac, oamenii aveau insă sufletele mai pline de bucurie si ochii mai sensibili la frumos. întilnind-o pe Paula Grosu am descoperit o imagine din acel Focsani romantic si populat cu ideile lui mai '68. De o simplitate debordantă, fără aerele vedetelor de televiziune, cu o nonsalantă ingenuă, am ascultat crimpeie dintr-un Focsani pe care cei tineri nu l-au cunoscut si multi l-am uitat; un oras unde teatrul a reusit intr-o perioadă cind fugeam si de umbrele noastre, să aducă zimbetul pe buze si să redea fiintei umane simpla bucurie de a trăi.

O artistă completă

Paula Grosu are ceva din privirea marilor actori. O umbră gravă ii brăzdează chipul si ai mereu sentimentul că nourii vor intuneca lumina soarelui. Si totusi, o adiere de vint este suficientă pentru a indepărta nourii si a continua conversatia intr-o gamă fără accidenti muzicali. Este ceva dramatic in privirea Paulei Grosu. Dacă ar fi fost la Nationalul bucurestean pe timpul lui Andrei Serban, ar fi fost sigur cea mai elocventă Medee. Pare chiar coborită din lumea teatrului grec, cu privirea, aparent, absentă, care caută un punct intr-un orizont din care nu stii dacă răsare soarele sau apune luna. Dincolo de cuvintul prin care se manifestă in lumea scenei, sufletul Paulei Grosu poartă istoria ultimilor patru decenii de viată teatrală la Focsani. Paula Grosu a crescut cu teatrul din Focsani, viata de artistă fiindu-i marcată de urcusurile si coborisurile scenei focsănene. A cunoscut gloria anilor '70 - 80, "cind aveam si patru premiere pe an la Focsani. Organizam seminarii. Participam la turnee. Trupe din tară veneau la Focsani. Era o viată teatrală plină de animatie" ne povesteste cu nostalgie Paula Grosu. A trăit si perioada critică de după 1989, momentele penibile ale schizofrenicei democratii iliesciene. A ajuns, in sfirsit, să vadă trupa focsaneana jucind pe o scenă decentă la reinaugurarea monumentului arhitectonic donat de maiorul filantrop Gheorghe Pastia, restaurat in 2004. "Teatrul a fost intr-o coma profunda ... Ma doare sufletul pentru ca majoritatea spun «bine ca e»... Totusi, nu mai are personalitatea aceea. Nu i s-a dat pretiozitatea care era. Pentru mine, teatrul inseamna tot. Eu as sfatui oamenii sa vina la teatru, mai ales in cladirea aceea. E o vibratie acolo... Vibreaza niste energii deosebit de calde, bune, inalte. Sala aceea, spre deosebire de altele, va exclude de la sine pe cel ce nu va stii sa o respecte. Respect inseamna tot, de la atitudine, imbracaminte, la ceea ce se intimpla pe scena. Teatrul e tot un fel de biserica pentru ca lucrezi tot cu sufletul si cu cuvintul. E o sfintenie care coboara acolo...", spunea Paula, inainte de inaugurarea teatrului, pe 21 ianuarie 2004.

"Am visat mereu să fiu artistă"

Paula Grosu debutează cu formatia "Ozon" a lui Puiu Siru, alături de Neonila Băjenaru, in epoca cea mai roză a Romaniei de după război. Tatonările cu dansul si muzica usoară au fost trambulina spre scena pe care a slujt-o cu fidelitate, chiar si atunci cind Teatrul din Focsani era un fel de nomad, care juca ici, colea, clădirea fiind in reparatii. Timpul a trecut. De la cintăreata care primea premiul I la festivalul "Să cinte tineretea" (editia 1973), din miinile actorului Serban Cantacuzino, la rolul din "Femeia din manuscris" de Lia Bugnar - regia Gina Lazăr, a cărei premieră va avea loc in citeva zile - s-a scurs vreme de mai bine de o generatie. Fire timidă, la propriu si la figurat, actrita isi aminteste acel timp al inceputurilor: "îmi era frică de teatru, de lumea scenei. Nu indrăzneam să mă apropii de această lume. Am visat mereu să fiu artistă, să joc pe scenă, dar imi lipsea curajul. M-a convins Ioan Constantinescu (actualmente regizor technic la teatrul focsănean) si-am jucat primul rol. Era la inceputul anilor '70. Asa s-a produs debutul meu pe scenă ca artistă si visul a devenit realitate.", ne-a povestit Paula Grosu. Actrita a jucat roluri de care si-a legat sufletul: Corina din "Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian, regia Constantin Dimischiotul; Mirandolina din "Hangita" de Carlo Goldoni, regia Matei Varodi; Veta din "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale, regia Cătălin Naum; Anca din "Năpasta" de I. L. Caragiale, regia Cătălin Naum; Clara din "Trei nopti cu Madox", regia Mihai Lungeanu. A fost marcată profesional de ultimii doi regizori, de Alexa Visarion si Alexandru Darie. "întilnirea cu Cătălin Naum a fost una providentială. Viziunea sa despre teatru in general si felul cum a pus in scenă "O noapte furtunoasă" a fost pentru mine un eveniment ce mi-a marcat restul carierei de actor", se destăinuie Paula Grosu.

A jucat alături de mari artisti

A cunoscut mari nume ale teatrului din Focsani, azi intrate deja in uitarea contemporanilor. A jucat alături de Valeria Dugheană, una din marile artiste ale scenei focsănene, de care isi aminteaste cu emotie si despre care ne spune că, "a plecat dintre noi si este acolo sus, unde ii va fi, poate, mai bine." în 1983 obtineau premiul I pentru interpretare dramatică. I-a fost parteneră lui Petrus Hirtescu, alt mare actor al scenei focsănene, care-si chinuie zilele undeva prin Focsani, grav bolnav. A trecut-o un fior de emotii amintindu-si de Vasile Onesciuc despre care spune că, "a fost una din persoanele de care se leagă numele teatrului din Focsani, incă inainte de infiintarea Teatrului Popular. Actor si regizor, a trăit prin Teatru si pentru Teatru. A plecat dintre noi anul trecut in ianuarie". Convorbirea noastră cu Paula Grosu a alunecat spre istoria teatrului din Focsani, către oamenii care au marcat acest teatru si pe care artista i-a cunoscut, iubit, admirat, regretat. Ne-am despărtit cum ne-am intilnit, cu acelasi sentiment de deja vu. Aveam impresia că venisem dintr-o intilnire petrecută intr-o altă dimensiune, cu toate că la doi pasi de Teatru m-au intimpinat miticii de la tarabele cu manele si ghiocei. Era de fapt 1 Martie. Păcat că Paula Grosu nu s-a născut la New York. Nici la Paris sau London. Paula Grosu s-a născut la Focsani. Asta nu ne impiedică să-i dorim la acest inceput de Martie, Multi Ani pe scena Teatrului din Focsani si să o intimpinăm cu flori la premieră. Gindurile "Ziarului de Vrancea" se indreaptă si spre celelalte artiste ale Teatrului din Focsani, cărora le dorim o primăvară plină de lăcrămioare si aplauze la scenă deschisă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.