Local

Gisca suspecta de gripa aviara la Padureni

Nicoleta Cristea
25 oct 2005 674 vizualizări
Veterinarii vrinceni au intrat in vizorul sefilor de la Bucuresti cu privire la modul in care s-au implicat in combaterea gripei aviare

Localnicii din satul Padureni, situat la marginea Marasestiului, se tem ca gripa aviara le-ar putea omori toate pasarile de curte, dat fiind ca mai multe pasari migratoare au coborit zilele trecute pe baltile din apropierea Siretului. Din aceasta localitate a fost adusa ieri la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea si prima gisca moarta in conditii suspecte, probele recoltate de la aceasta fiind trimise deja pentru analize amanuntite la un laborator specializat din Bucuresti. Cu toate ca ezultatele sint asteptate peste aproximativ o saptamina, testele preliminare efectuate in laboratorului institutiei sanitar-veterinare din Focsani au aratat ca, din punct de vedere anatomopatologic, nu este vorba despre o boala infectioasa, cu atit mai putin despre temuta gripa aviata. Totusi, specialistii din Bucuresti vor avea ultimul cuvint, asa cum cer procedurile medicale, dupa cum spun reprezentantii DSVSA Vrancea, iar daca proba va iesi pozitiva va fi trimisa pentru analize suplimentare in Marea Britanie. Medicii veterinari le-au transmis localnicilor sa nu intre in panica, dar sa respecte recomandarile de protectie si sa raporteze daca se mai intregistreaza decese printre pasari. Totodata, localnicilor li s-a recomandat sa nu-si mai lase orataniile sa zburde nestingerite prin baltile de la marginea lacului de acumulare Calimanesti, intrucit ar putea intra in contact cu girlitele care sint purtatoare de virus si care ar putea poposi in zona. De altfel, recomandarea este valabila pentru toate localitatile situate in apropierea baltilor si a cursurilor de apa. Panica provocata de gripa aviara i-a deterimat ieri pe focsaneni sa aduca la cunostinta autoritatilor sanitare ca o cioara moarta, posibil rapusa de gripa aviara, zace in fata sediului Agentiei de Protectie a Mediului, iar doua gaini decedate sint aruncate pe marginea soselei care duce la Odobesti. In alta ordine de idei, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ion Agafitei, este asteptat in Vrancea pentru a verifica modul in care s-au aplicat aici masurile de prevenire si combatere a gripei aviare, respectiv inchiderea tirgurilor de animale, restrictiile de circulatie a animalelor, dar si supravegherea clinica si de laborator a pasarilor de curte. Cu toate ca oficialii DSVSA Vrancea nu au primit nici un anunt privind aceasta vizita, controlul a fost comunicat pe Internet. Totodata, Ion Agafitei doreste sa discute si cu autoritatile locale despre modalitatile de intensificare a masurilor aplicate pentru prevenirea si combaterea gripei aviare. Gripa aviara inca nu a creat probleme reale in Vrancea, suspiciunile existente fiind infirmate pina acum.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.