Local

Masinile care intra in Vrancea sint dezinfectate

Nicoleta Cristea
17 oct 2005 759 vizualizări
Automobilele care intra in Vrancea sint dezinfectate. Veterinarii au primit echipamente pentru a nu se contamina cu acest virus periculos. Desi s-au interzis tirgurile, ieri in Mera oamenii au fost la iarmaroc

De ieri, toate masinile care intra in judet sint dezinfectate, pentru a preveni o posibila raspindire a influentei gripei aviare. Cu toate ca, in ultimele zile, in Vrancea, au murit peste 35 de pasari, fie ele domestice sau salbatice, specialistii spun ca decesele nu au nici o legatura cu virusul gripei aviare. In ultimele zile, desi prudenti, vrincenii s-au mai linistit in privinta acestei boli, iar oficialii sanitari spun ca nu mai primesc atit de multe telefoane care sa anunte mortalitati la animale ca in saptamina care a trecut. Totodata, nu au mai aparut morti suspecte.


Veterinarii vrinceni au inceput de ieri o campanie de dezinsectie a automobilelor care intra in judet din zonele predispuse la aparitia gripei aviare, conform unui ordin al Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. De asemenea, starea de alerta se va mentine, iar Comandamentul Antiepizootic Judetean este inca "functional". Ca si saptamina trecuta, in judet este interzis transportul de pasari sau animale, fie ele vii sau moarte fara aviz veterinar. Potrivit recomandarilor primite, specialistii trebuie sa

dezinfecteze exteriorul masinilor, la intrarea pe principalele drumuri din judet, care fac legatura cu Galatiul si Braila, la Nanesti, Maicanesti, Doaga si Tanasoaia. Nu numai veterinarii au de muncit in aceste zile, ci si primarii localitatilor mentionate, deoarece aici trebuie asigurata permanenta 24 de ore, cu cel putin doi oameni. De asemenea, o mina de ajutor vor da si pompierii, deoarece 1 litru din dezinfectantul folosit, Aldezin, se combina cu 400 de litri de apa. Pentru a preveni patrunderea virusul gripei aviare in judet, dar si pentru propria protectie, veterinarii au fost echipati cu pompe, dezinfectant, salopete, cizme, ochelari, manusi si masti, precum si cu echipamente de protectie de unica folosinta. "Sint dezinfectate doar rotile masinilor care trec prin principalele intersectii ale drumurilor nationale. Aceste masuri sint cu atit mai necesare cu cit in sezonul rece si umed creste riscul raspindirii virusului gripei aviare. Specialistii au ajuns la concluzia ca virusul poate rezista 35 de zile la temperaturi cuprinse intre 10 si 20 de grade Celsius si 105 zile in conditii de umiditate", ne-a declarat directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, Luigi Munteanu.


Desi inchise, tirgurile functioneaza


Chiar daca in Tulcea existenta virusului gripei aviare s-a confirmat, vrincenii s-au mai linistit in aceasta privinta, dar sint in continaure prudenti. Daca saptamina trecuta inspectorii DSVSA Vrancea erau

asalatati zilnic cu zeci de telefoane care anuntau morti suspected e pasari, in acest week-end nu a mai fost anuntat nici un deces de animale sau pasari, iar cele care au murit pina acum nu au, din fericire, nici o legatura cu gripa aviara. "Analizele de laborator au aratat ca in cazul mortalitatilor la pasarile din Dumbraveni nu a fost vorba de gripa aviara. Bibilica era "alba", adica nu avea nici o modificare anatomopatologica, gaina avea paraziti, iar porumbelul a murit din cauza unei ocluzii intestinale. Proprietarii de pasari trebuie sa le deparaziteze si sa le vaccineze. Barbatul de la Dumbraveni nu a apelat la ajutorul veterinarului, si a cumparat singur medicamente", au aratat specialistii veterinari. In afara de monitorizarea efectivelor de animale si pasari, o alta preocupare a autoritatilor veterinare aceea a tirgurilor. Dat fiind ca, in ciuda interdictiilor, mai multi vinzatori de animale au incercat miercuri sa

forteze intrarea in tirgul de la Focsani pentru a-si vinde marfa, saptamina aceasta s-au constituit echipe mixte care au facut filtre la intrarile in tirguri. Cu toate acestea, ieri, pe valea Milcovului, la Mera, oamenii au putut sa-si vinda nestingheriti animalele la tirgul care a functionat aici, fara ca cineva din autoritati sa intervina. Inca de saptamina trecuta, sefii DSVSA au cerut ajutorul Prefecturii si Politie pentru a limita circulatia animalelor in si din judet.


"Vaca nebuna, pesta porcina si acum gripa aviara"


In pietele agroalimentare, vrincenii cumpara in continuare carne de vita, porc si chiar pasare, iar vinzarile la oua sint aceleasi ca in trecut. "Nu au scazut vinzarile. Oamenii stiu ca avem carnea proaspata si controlata de medicii veterinari. Nu am auzit nici un cumparator sa ii fie frica de vreo boala", ne-a declarat Constantina Serban, vinzatoare in Hala. Vrincenii cumpara in continuare si carne de pasare sau oua, cozile din Piata Moldovei fiind ieri interminabile, obisnuite ca in orice zi de duminica. "Noi avem clienti fideli, care stiu ca avem produse de calitate. Lumea vine cu incredere, pentru ca nu au fost dezamagiti. Ouale sint proaspete, stampilate", ne-a spus Cati Balaban, o alta vinzatoare. "Vaca nebuna, pesta porcina si acum gripa aviara. O sa devenim vegetarieni in curind", ne-a spus Geta Ivan (48 ani) o gospodina care isi facea cumparaturile intr-un supermarket din Focsani. Pentru a minimaliza posibilitatea infectiei, se recomanda evitarea contactului cu pasarile. "Nu consumati produse din pasari, neprelucrate termic. Ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe miini. Spalatul des al miinilor, folosind apa si sapun indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele si ajuta la prevenirea transmiterii bolii. Cind nu exista sapun la dispozitie si miinile nu sunt vizibil murdare se poate folosi alcool pentru stergerea miinilor. Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau singe, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Deoarece virusurile gripale sint distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70 grade C. Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa si sapun, iar dupa aceea spalati-va

pe miini. Nu folositi oua fierte, moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic", recomanda specialistii din domeniul sanatatii publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.