Local

Vrincenii, condamnati sa plateasca mai mult la curent electric

Marius Grigorescu
8 oct 2005 675 vizualizări
Zeci de mii de vrinceni vor trebui sa renunte la tariful socia. ANRE a stabilit ca numai cei cu veniuri medii cel mult egale cu salariul minim pe economie sa mai poata folosi acest tarif. 80.000 de vrinceni au acum abonament social. Odata cu aderarea, tarifele sociale dispar

Zeci de mii de abonati vrinceni sint pe cale sa piarda posibilitatea de a beneficia de energie electrica la pret redus, desi veniturile acestora sint mici. Si asta deoarece Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a stabilit ca, de la 1 noiembrie, tariful social sa fie aplicabil doar abonatilor cu un venit mediu pe net pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, adica 3,3 milioane de lei vechi. De asemeni, locul pentru care se solicita acest abonament trebuie sa fie domiciliul stabil al solicitantului. Pentru a beneficia de tariful social in continuare, abonatii au de completat ceva acte care sa ateste ca sint saraci, la fel ca si in cazul primirii unor subventii. "Le vom trimite prin posta, celor care s-au incadrat si pina acum in tarful social, cereri pentru a ramine in continuare pe acest tarif. Ei vor mai trebui, de asemeni, sa completeze alt formular cu o declaratie pe propria raspundere potrivit careia nu detin venituri mai mari decit salariul mediu pe economie", ne-a declarat Alexandru Caliman, seful Serviciului Furnizare din cadrul Electrica SA Focsani. Actele care atesta veniturile mici ale abonatului Electrica trebuiesc depuse pina la 31 octombrie cu confirmare de primire, astfel incit solicitantii sa primeasca de la furnizor un raspuns in urmatoarele 30 de zile, in cazul in care nu au toata documentatia completa, sau in 60 de zile daca cererea a fost respinsa. De mentionat este faptul ca, pina acum, abonatii isi puteau alege neconditionat abonamentul social.


80.000 de vrinceni au acum abonament social


Abonamentele sociale vor fi eliminate total dupa aderarea Romaniei la UE. "In Uniunea Europeana nu exista astfel de tarife. Acolo exista insa organizatii filantropice care ii ajuta pe cei nevoiasi sa-si plateasca facturile. Odata cu alinierea la standardele europene, va trebui sa se renunte la tarifele sociale", a mai precizat Alexandru Caliman. Noile reglementari vor avea un impact puternic in rindul categoriilor defavorizate. Din totalul de 137.000 de abonati vrinceni, 60%, adica aproximativ 80.000, au in prezent abonamente de tip social. Practic, potrivit estimarilor, maxim 60% dintre acestia se vor mai incadra la acest tarif, avind in vedere conditiile stricte impuse. Reprezentantii Sucursalei Electrica SA

spun ca nu pot aprecia insa cu exactitate veniturile consumatorilor si, implicit, nu pot avea o situatie cu cei care s-ar incadra in conditiile abonamentului social. Se pare chiar ca, de anul viitor, se va incerca eliminarea acestui tarif si introducerea conceptului de "consumator vulnerabil" care sa fie ajutat de fundatii sau biserici sa-si achite facturile, supozitie intarita de faptul ca valabilitatea declaratiilor este de un an. Tariful social este de 1.500 de lei/kwh in cazul in care se consuma pina la 60 de kwh/luna, 3.600 de lei/kwh in cazul in care consumatorul inregistreaza un consum de pina la 30 de kwh/luna si 7.100 de lei in cazul in care consumul este de pina in 90 de kwh/luna. De pierdut vor avea insa cei care detin case de vacanta, mai multe imobile sau garaje si care aveau de cistigat de pe urma acestui tarif aplicat perfect pentru asemenea destinatii. De asemeni, cei care nu vor depune documentele solicitate sau care nu vor opta pentru un anumit tarif vor fi facturati cu tariful CR monom, asta insemnind ca vor trebui sa plateasca un abonament de 1.300 de lei/zi si 2.700 de lei/kwh. De asemenea, cei care fac un fals in declaratiile pe propria raspundere omitind sa isi declare un venit risca o pedeapsa penala.

Alternative la abonamentele Electrica


Tariful CD "" de tip monom este un tarif ce reprezinta un pret unic de 0,36 lei noi/kWh, indiferent de cantitatea de energie electrica consumata.


Tariful CR "" de tip monom cu rezervare este format din doua componente: un pret pentru rezervare (similar cu abonamentul) de 0,13 lei noi/zi si un pret pentru energia electrica consumata de 0,27 lei noi/kWh, indiferent de cantitatea de energie electrica consumata in perioada de facturare. Pretul pentru rezervare are rolul de a acoperi cheltuielile fixe de distributie si furnizare a energiei electrice. Acesta se percepe indiferent de marimea consumului realizat, asigurindu-se astfel disponibilitatea serviciului in orice moment.


Tariful CR2 "" de tip monom cu rezervare, diferentiat pe doua zone orare este avantajos sa se aplice unui consum care se desfasoara preponderent noaptea intre orele 22.00 si 7.00 si in zilele de simbata si duminica (peste 55% din cantitatea de energie electrica consumata). Acest tarif este compus din: un pret pentru rezervare de 0,13 lei noi/zi, un pret pentru energia electrica consumata in orele de zi de 0,43 lei noi/kWh si un pret pentru energia electrica consumata in orele de noapte de 0,14 lei noi/kWh.


Tariful CR3 "" de tip monom cu rezervare, diferentiat pe trei zone orare este indicat a se utiliza pentru un consum care se realizeaza in afara orelor de virf si preponderent in intervalul orelor de gol. Acest tip de tarif este compus din pret pentru rezervare in valoare de 0,13 lei noi/zi, pret pentru energia electrica consumata in zona de virf in valoare de 0,61 lei noi/kWh, pret pentru energia electrica consumata in ore normale de 0,34 lei noi/kWh si pret pentru energia electrica consumata in orele de gol de 0,16 lei noi/kWh.


Tariful CTP - optional de tip monom este stabilit pe trei transe de putere contractata (cel mult 3 kW, intre 3 si 6 kW si peste 6 kW). Tariful este compus din pretul pentru rezervare, diferit in functie de transa de putere contractata (0,13 lei noi/zi pentru cel mult 3 kW, 0,28 lei noi/zi pentru putere contractata intre 3 si 6 kW si 0,42 lei noi/zi pentru putere de peste 6 kW) si un pret unic pentru energia electrica (indiferent de transa de putere contractata) in valoare de 0,22 lei noi/kWh.


Tariful CI "" de tip monom cu consum inclus este un tarif nou, introdus in grilele tarifare la solicitarea clientilor. Acest tarif este compus din abonament in valoare de 0,39 lei noi/zi si pret pentru energie in valoare de 0,27 lei noi/kWh. In valoarea abonamentului este inclusa valoarea unui consum zilnic de 1 KWh si pretul de rezervare. Cantitatea de energie electrica cuprinsa in abonament si neconsumata in perioada de facturare nu se reporteaza.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.