Local

Ionică Sava a dat lovitura cu aluna

Valentin Muscă
4 oct 2005 4096 vizualizări
De ani buni, profesorul din Cîndesti încearcă să convingă vrîncenii să cultive aluni. Un kilogram de alune costa cit un gram de aur

Neobositul profesor de biologie Ionică Sava a obtinut premiul pentru "Cel mai vizitat stand" la "Ziua Recoltei". Ca de fiecare dată, profesorul din satul Candesti a tinut să demonstreze vrincenilor care i-au vizitat standul din Piata Moldovei importanta alunului pentru sănătate. "încerc, de zeci de ani, să conving prietenii si autoritătile că alunul este un produs complet si, decăt să rontăie produse sintetice, un buzunar de alune ar fi suficient pentru un copil la scoală. Chiar mai hranitor decit laptele si cornul! Mai mult, alunul este o plantă care poate absoarbe peste 1000 l apă in 24 de ore. Dacă s-ar planta aluni in «deserturile» Vrancei s- ar evita inundatiile de tipul celor din această vară", ne-a spus Ionică Sava. în pasiunea sa pentru aluni, profesorul din Cindesti a fost ajutat mai mult de străini decit de autoritătile vrincene. Dacă Ministrul Agriculturii de la Budapesta a trimis un consilier special la Cindesti, documentatia privind introducerea alunului in Vrancea, alcătuită meticulos de Ionică Sava, zace pe undeva prin biroul fostului Ministru al Agriculturii, Petre Daea. "Pe plan local am reusit să ajut la infiintarea unei Marcotiere in comuna Bolotesti. Singura persoană care m-a sprijinit a fost inginerul silvic Mircea Diaconu. Nu vreau să cred că autoritătile nu inteleg importanta alunului pentru economie. în timp ce Turcia are peste 150 de mii de hectare cultivate cu aluni si din obtine sute de milioane de euro, Romania nici nu intră in calcule la acest capitol. Multumesc Administratiei Pietelor pentru spatiul si bunăvointa acordată si sper că voi reusi să conving cit mai multi vrinceni să cultive aluni", ne-a mai spus Ionică Sava. Profesorul are acasa, la Cindesti, o adevarata pepiniera de aluni. Si-a facut un mic "parc international" in care are aluni adunati din 16 tari ale lumii. Ionica Sava a conceput de unul singur o campanie de popularizare a alunului. Stie totul despre plantare, inmultire, lucrari de ingrijire, recoltare si valorificare, si a citit toata literatura de specialitate. Sub sloganul: "Vrei sa fii miliardar? Pune alun pe un hectar" sau "Eu fac dintr-un leu o mie si te scap de saracie!" pensionarul vrea sa-i convinga pe toti proprietarii de suprafete mici de teren din zonele colinare si de munte, neproductive din punct de vedere agricol, dar si supuse eroziunii, sa se ocupe de cultivarea alunilor. "Cultivind in gradina doar 20 de tufe de alun, se obtin, dupa cinci ani, 2 kilograme de miez iar dupa zece ani, 10 kilograme de miez", reiese din calculele profesorului din Dumbraveni. Nu lipsit de importanta este si pretul. La ora actuala, un kilogram de alune costa peste 300.000 de lei, adica aproape cit un gram de aur. Sigur, lucruri interesante, dar cine să le ia in seamă atita timp cit cei care conduc destinele judetului se gindesc mai mult la viitorul lor politic decit la problemele cetăteanului si la dezvoltarea societatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.