Local

Repartitoarele de costuri se vind ca piinea calda

Marius Grigorescu
19 sep 2005 1464 vizualizări
Distribuitorii spun ca repartitoarele aduc o economie la incalzire de 30, pina la 50%. Pentru focsanenii care au ramas fideli serviciilor SC ENET SA, aceasta este cea mai sigura varianta pentru a plati exact cit consuma.

De teama costurilor tot mai mari ce se anunta la facturile de la intretinere din aceasta iarna, focsanenii fideli sistemului centralizat de incalzire au decis sa-si contorizeze consumul de caldura si apa calda in apartamente. Si asta pentru ca repartitoarele de costuri sint cea mai ieftina solutie pentru protejarea buzunarelor, in lipsa unor fonduri consistente, necesare montarii unei centrale de apartament. Daca in anii 2003 si 2004, focsanenii se inghesuiau la debransari si stateau la coada pentru o microcentrala, acum ei s-au orientat mai mult catre repartitoarele de costuri. Potrivit furnizorilor de repartitoare, acestea aduc economii de peste 30% pentru fiecare apartament.


Fata de anii trecuti, in acest an, procentul celor care si-au montat repartitoare de costuri s-a dublat, dupa cum sustin distribuitorii. Cu toate acestea, nu toti focsanenii care au dorit sa-si monteze astfel de aparate si-au putut indeplini dorinta, deoarece legea impune conditii stricte in cazul montarii repartitoarelor de costuri. Astfel, este obligatoriu ca toti locatarii unei scari sa isi monteze aceste aparate pentru contorizare, astfel incit calculul energiei termice care a intrat in apartament sa fie cit mai aproape de adevar. De asemenea, o alta conditie esentiala este ca scara sa fie contorizata cu gigacalorimetru. "Pentru montarea repartitoarelor de costuri trebuie neaparat ca scara sa fie contorizata. De asemenea, este o conditie esentiala ca toti locatarii sa isi monteze astfel de repartitoare. Pina acum, am montat repartitoare pe 70 de scari de bloc, de opt si pina la patru etaje. Este insa greu sa se contorizeze astfel locatarii, deoarece nu toti de pe o scara sint de acord sau nu toti au bani. Noi le oferim insa posibilitatea sa plateasca repartitoarele in 12 rate lunare", ne-a declarat Mariana Vatamaniuc, reprezentantul unei firme care ofera astfel de aparate si servicii populatiei. De asemenea, focsanenii trebuie sa incheie un contract de prestari servicii cu firma care monteaza repartitoarele, platind astfel 0,5 euro lunar, pentru citirea, inregistrarea, calcularea facturilor si transmiterea acestora catre asociatia de proprietari.


Repartitoarele aduc o economii

Montarea repartitoarelor de costuri se poate face in orice sezon, fiind necesara doar golirea instalatiei de pe intreaga scara, in momentul montarii aparatelor pe calorifer. Astfel, beneficiarii nu ramin fara caldura decit pe parcursul unei singure zile. La costul instalarii se adauga si o taxa pentru citirea repartitoarelor, firmele autorizate pentru montarea contorilor individuali fiind specializate si in citirea si calcularea pe fiecare calorifer a consumului de caldura. Astfel, se semneaza un acord cu locatarii pentru citirea si defalcarea costului facturii, pe fiecare apartament in parte. Cu toate aceste costuri, economiile unei familii se ridica la 30-50% din valoarea facturilor obisnuite pentru incalzire, dupa cum sustin producatorii. "Focsanenii trebuie sa plateasca 28 de euro sau un milion de lei pentru contorizarea unui calorifer. Noi prestam servicii, asa ca in aceste costuri este inclus repartitorul, robinetul termostatat si montajul acestora. In cazul in care se monteaza repartitoare la fiecare apartament de pe scara, repartizarea consumului de caldura se face perfect, locatarii avind astfel o economie de la 30 pina la 50%", a mai spus Mariana Vatamaniuc. Nu toti focsanenii cunosc insa avantajele unor astfel de repartitoare. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, avea chiar si un plan de contorizare a tuturor focsanenilor bransati la SC ENET SA. Edilul sef a mai declarat ca doreste ca societatea de termoficare sa suporte costurile montarii repartitoarelor la toate apartamentele din Focsani, dupa incheierea etapei de contorizare a scarilor de bloc. In schimb, focsanenii care au ramas fideli sistemului centralizat urmau sa plateasca aceste servicii in rate lunare, pe factura de caldura. Dar, cum contorizarea tuturor scarilor de bloc din Focsani nu s-a incheiat, dupa cum au promis edilii locali, si aceasta initiativa va fi abandonata, cel mai probabil.


Ce este un repartitor de costuri si un robinet termostatic?

Repartitorul de costuri este un aparat care se monteaza pe fiecare calorifer in parte. El evidentiaza consumul de caldura al caloriferului pe care este montat. înregistrarea depinde direct de temperatura si durata de functionare a caloriferului, precum si de caracteristicile proprii ale caloriferelor si reprezinta cota-parte din consumul total de caldura pe imobil. Repartitorul electronic permite citiri si decontari lunare sau anuale si poate fi montat in orice perioada a anului, inclusiv iarna. Repartitorul electronic dispune de doi senzori de temperatura: pentru temperatura corpului de incalzire si pentru temperatura incaperii. Astfel, el nu inregistreaza caldura emanata de alte surse de incalzire. Repartitorul recunoaste si afiseaza orice tentative de fraudare. De aceea, distrugerea sigiliului atrage dupa sine neluarea in calcul a indicatiilor repartitorului.

Robinetul termostatic este un instrument care permite reglarea consumului de caldura si mentinerea temperaturii dorite in incapere. Robinetul termostatic se compune dintr-un robinet reglabil (corpul robinetului) si capul termostatic. Acestea se monteaza deoarece regleaza debitul de agent termic consumind rational energia termica, obtinindu-se astfel reducerea cheltuielilor de incalzire. De asemenea, robinetul mentine temperatura dorita in fiecare incapere si ofera posibilitatea unor economii suplimentare, prin reducerea la minim a consumului, in cazul plecarii de acasa pentru o perioada mai lunga de timp.


Sfaturi pentru cei care isi monteaza repartitoare

- Scaderea temperaturii cu 1°C echivaleaza cu reducerea consumului de energie termica cu circa 6%.

- Reglarea unei temperaturi inferioare pe timpul noptii sau in timpul zilei, cind nu este nimeni acasa, este cea mai buna idee pentru economisirea energiei.

- în cazul plecarii de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, se recomanda pozitia antiinghet, pentru a evita inghetarea conductelor.

- Nu acoperiti caloriferele si capetele termostatice! Pentru a asigura circulatia corecta a aerului in incapere, nu asezati mobilier la distante mici de calorifere.

- Razele soarelui, masina de gatit, lumina electrica, televizorul etc. emana caldura, contribuind la marirea temperaturii ambiante. Aceasta se numeste caldura libera. Termostatul sesizeaza aceasta caldura, inchizindu-se in mod automat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.