Local

Taranii vor primi bani pentru investitii

Nicoleta Cristea
16 sep 2005 568 vizualizări
In 2006, Ministerul Agriculturii va acorda aproximativ 280 de milioane de euro pentru investitiile din agricultura. Din acesti bani, aproape 90 la suta vor fi acordati sub forma de credite pentru cofinantarea programelor Sapard.

In 2006, Ministerul Agriculturii va acorda aproximativ 280 de milioane de euro pentru investitiile din agricultura. Din acesti bani, aproape 90 la suta vor fi acordati sub forma de credite pentru cofinantarea programelor Sapard. Propunerea ministrului Gheorghe Flutur pentru bugetul ministerului este de 35.000

miliarde lei vechi, cifra care poate fi ajustata in urma finalizarii discutiilor incepute cu Ministerul inantelor. Cei 10.000 de miliarde lei vechi pentru investitiile din agricultura vor putea fi folositi pentru infiintarea, in anul 2006, a peste sase mii de ferme vegetale si zootehnice, peste cinci sute de fabrici de procesare de lapte si carne si citeva sute de mici afaceri legate de serviciile non-agricole din mediul rural. Ministrul agriculturii a precizat ca, anul viitor, taranii de peste 62 de ani care isi vind sau arendeaza terenul agricol vor beneficia de o suma de 1.000 miliarde de lei, ca renta viagera. Renta agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in proprietatea sa, cuantumul acesteia reprezentind echivalentul in lei a 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si 50 de euro pe an, pentru fiecare hectar arendat.

Pentru suprafetele mai mici de un hectar, suma platita este proportionala cu suprafata instrainata sau arendata. Pentru a deveni rentier pot fi instrainate sau arendate numai terenurile care,dupa 1990, nu au facut obiectul altei instrainari, insa rentierul agricol poate ramine proprietar pe o suprafata de teren agricol de pina la 0,5 hectare pentru folosinta personala. (N. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.