Local

Muncitorii lui Gigi Becali au sa inceput evadeze

Silvia Vrînceanu Nichita
7 sep 2005 986 vizualizări
Minerii adusi in Vrancea muncesc zi-lumina la casele sinistratilor. Ei nu au conditii de cazare si nici apa sa se spele u 14 muncitori au "evadat" ieri de pe santierul din Vulturu, chiar in prezenta patronului Gigi Becali. Casele din Vulturu sint ridicate de firma omului de afaceri Clement Mocanu, cercetat de procurorii gorjeni in mai multe dosare penale, dar si de firma ce apartine sindicatelor din mineritul oltean.

Muncitorii adusi de Gigi Becali sa ridice case pe islazul din Vulturu au inceput sa evadeze din cauza faptului ca nu si-au primit banii si nici nu au conditii igienico-sanitare. Ieri, 14 mineri transformati peste noapte in constructori de case, au parasit santierul chiar in prezenta patronului Stelei, spunindu-i acestuia in fata ca s-au imbolnavit pentru ca nu au conditii de odihna si nici apa sa se spele. Minerii l-au acuzat pe Marin Condescu, seful sindicatelor miniere, ca i-a pacalit de bani si au plecat din Vrancea. Dupa cum se stie, pe 26 august, patronul Stelei, decis sa impresioneze guvernantii, care n-au ridicat nici macar o casa la doua luni dupa inundatii, a instalat la Vulturu un cort, a taiat panglica de inaugurare si un porc pe care l-a fript la protap si l-a impartit cu sinistratii. Pentru constructia satului care-i poarta numele, Gigi Becali a contractat doua firme din Gorj. Astfel, banii patronului Stelei ajung la firma de casa a sindicatelor miniere din Oltenia, ARC Tirgu Carbunesti, condusa de controversatul Clement Mocanu. Omul de afaceri Clement Mocanu este cel care l-a denuntat la PNA pe baronul Nicolae Mischie, trimis in judecata pentru fapte de coruptie.


Pina ieri, pe islazul din comuna Vulturu, unde au fost repartizate 250 de loturi de casa pentru sinistratii din Vadu Rosca, s-au ridicat pina la acoperis 34 de case. Cu ajutorul lui Marin Condescu, seful societatii sindicatelor miniere, latifundiarul Gigi Becali a adus in Vrancea mina de lucru pentru cele 250 de case. Cei peste 250 de mineri au fost adusi de firma ARC Tirgu Carbunesti, apartinind lui Clement Mocanu, un om de afaceri cu cetatenie romano-americana, impreuna cu SC OLSERVMIN SA Motru, societatea sindicatelor din mineritul oltean. De altfel, Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, a fost prezent saptamina trecuta la Vadu Rosca, pentru a supraveghea lucrarile si tot el este cel care le-a promis minerilor ca le da lefurile datorate pina ieri. Se pare ca Gigi Becali a facut o intelegere cu aceste firme, care au promis ca, in termen de 45 de zile, vor inalta casele dupa un proiect tip, cu doua camere, hol si bucatarie. Deja, linga casutele ridicate, mai multi sinistrati, care si-au abandonat casele darimate, si-au construit bordeie ori s-au mutat in corturi, cu tot cu animale. Oamenii spun ca vor locui aici pina cind va fi gata macar o camera. Dupa cum se vede la fata locului, casele promise de Gigi Becali se ridica cu viteza. Pentru ca "Razboinicul luminii" sa-si tina "promisiunea data tarii", minerii lucreaza pina si duminica. "De la 7.00 si pina seara, la 20.00, ridicam 5-6 case, de la fundatie pina la centura. E bine in cimp, ca bate vintul si se usuca cimentul", ne-au spus muncitorii adusi de Marin Condescu, care trebaluiau ieri pe islaz.


Minerii dau bir cu fugitii


Insotit de garzile sale de corp, Gigi Becali a venit de trei ori la Vulturu. Ieri, revenit pe santier, a promis ca va inspecta zona de doua ori pe saptamina. Desi s-a declarat multumit vazind in picioare 34 de case, patronul Clubului Steaua a aflat ca mai multi muncitori vor sa parasesca santierul, fiind nemultumiti de conditiile de lucru si de faptul ca nu si-au primit leafa. Muncitorii spun ca ar fi trebuit sa primeasca o parte din bani joi, dar si diurna aferenta perioadei lucrate, respectiv 2,5 milioane de lei, insa sustin ca Marin Condescu, reprezentantul firmei sindicatelor miniere, nu s-a tinut de cuvind sa le trimita banii. Gigi Becali a declarat ca responsabilitatea apartine SC OLSERVMIN SA Motru. Totusi a scos din buzunar 300 de euro pentru ca cei 14 mineri sa aiba bani de drum. "Ni s-a spus ca avem transport gratis, masa si cazare decenta, dar de unde? Am ajuns sa facem baie in Siret si sa dormim pe jos in cort. Am stat o saptamina si ceva in conditii mizerabile, pentru ca una ni s-a promis si alta s-a facut. Eu am vorbit la telefon cu domnul Marin Condescu si ne-a spus ca ne da banii pina joi, lichidarea pe luna trecuta. Apoi a zis ca ii primim luni. Nu mai avem incredere si am plecat", s-a plins Daniel Ducila, miner din Motru, reprezentantul celor 14 lucratori care au parasit ieri santierul din Vulturu.


Muncitorii nu au unde sa se spele


Muncitorii adusi de Gigi Becali la Vulturu s-au vaitat in mai multe rinduri de lipsa conditiilor. Oamenii muncesc zi lumina, dorm in coturi, pe paturi improvizate din scinduri, primesc mincare de la bucataria de campanie a Crucii Rosii, dar nu au conditii sa se spele sau sa-si curete hainele. Pentru toti a fost instalat un singur dus. "Daca ne-ar mai aduce citeva dusuri, ar fi foarte bine. E frig afara, bate vintul si n-ai cum sa te speli cu sticla sau la pompa. E mult praf aici si putem sa luam diverse boli", ne-au spus, in numele mai multor muncitori, Sevastica Ivascu si Constantin Spinu. Muncitorii spun ca pentru perioada cit sint detasati la Vulturu li s-au promis 14 milioane de lei pe luna. Dat fiind ca nu si-au primit nici macar lichidarea pe luna iulie, multi dintre ei nu au certitudinea ca-si vor primi banii. Spun insa ca, daca vor fi organizati si vor avea materialele de constructie necesare, vor termina in luna ianuarie cele 250 de case promise de Gigi Becali.


Stramutatul lucreaza pentru stramutati


Lucrarile la casele sinsitratilor vrinceni sint supervizate de Clement Mocanu, patronul ARC Tirgu Carbunesti, iar din partea SC Olservmin SA, diriginte de santier este insusi sinidcalistul Marin Condescu. In week-end, cei doi bosi au fost plecati acasa, dupa cum ne-au spus minerii, asa ca reporterii nu au putut sa stea de vorba cu nici un oficial de pe santier. Presa centrala a dezvaluit insa ca afaceristul Clemnet Mocanu s-a autodenuntat la PNA ca i-a dat mita baronului Nicolae Mischie, ex-presedintele Consiliului Judetean Gorj, dupa ce o vreme s-a aflat in relatii de prietenie strinsa cu fostul lider pesedist. De altfel si afaceristul este cercetat de procurorii gorjeni, fiind acuzat ca a incasat bani in avans pentru lucrari pe care nu le-a executat la casa de oaspeti a Consiliului Judetean Gorj. In Gorj, si prietenia dintre Clemnet Mocanu si sindicalistul Marin Condescu este notorie. Evenimentul Zilei a dezvaluit ca reprezentantul ARC Tirgu Carbunesti, alaturi de care muncesc angajatii societatii sindicatelor miniere, este un apropiat al lui Marin Condescu. Firma ARC a construit vila „stramutatului” Marin Condescu in cartierul Primaverii, de la marginea orasului Tirgu-Jiu. Liderul sindical, precum si alti lideri din mineritul gorjean, dar si reprezentanti din conducerea judetului au devenit posesorii unor locuinte de lux, dupa ce au cumparat, la preturi derizorii, casele adevaratilor stramutati din zonele de unde urmau sa fie expropriati. Unitatile miniere au fost obligate sa le construiasca noilor proprietari vile in locul celor demolate. Toate aceste tranzactii fac obiectul unui dosar penal aflat in cercetare la PNA. Dupa cum a mai dezvaluit presa centrala, firma afaceristului Clement Mocanu a construit si vilele unor alti oameni cu greutate din Gorj, dar si un hotel in zona montana Rinca, sindicatele conduse de Marin Condescu investind aici in jur de 800.000 de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.