Local

Urmeaza o noua majorare a pretului gigacaloriei

Marius Grigorescu
7 sep 2005 647 vizualizări
Pina in 2007, subventia pentru productia gigacaloriei va disparea

Iarna ce se apropie se anunta a fi deosebit de grea pentru abonatii sistemului centralizat de incalzire. Si asta pentru ca focsanenii vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani pentru a-si achita facturile la caldura si apa calda. Tariful gigacaloriei se va mari in toamna pentru a treia oara in acest an, estimindu-se o cresetere a costului incalzirii locuintelor cu 20 si pina la 40 de procente. Deocamdata nu se poate spune cu exactitate care va fi pretul majorat al caldurii, insa este cert faptul ca la iarna focsanenii care au ramas conectati la centrala SC ENET SA vor plati mai mult pentru incalzire. Si asta deoarece operatiunea de reducere treptata a subventiei acordata de stat pentru productia gigacaloriei continua. In acest an, subventia urmeaza a fi diminuata cu 33%, urmind ca, in 2006, aceasta sa se micsoreze cu 66%, iar in 2007 sa dispara definitiv. In cazul in care pretul gigacaloriei se va majora chiar si numai cu 20%, pretul incalzirii unui apartament cu numai doua camere poate ajunge pina la 2,5 milioane de lei, suma la care se adauga si celelalte costuri de intretinere. Cei mai avantajati vor fi insa locatarii scarilor contorizate deja de ENET, care nu vor mai plati la pausal, ci exact consumul inregistrat pe gigacalorimetru. Mai mult decit atit, este asteptata si introducerea abonamentului pentru caldura, masura ce va fi luata pentru ca sistemele centralizate sa aiba fonduri de intretinere si modernizare. Desi nu s-au luat inca masuri clare pentru introducerea unui astfel de abonament, se pare ca aparitia sa este iminenta. Presedintele Asociatiei Proprietarilor din Romania, Radu Opaina, a declarat cu fermitate ca aceasta masura nu va duce decit la blocarea sistemelor centralizate, deoarece populatia nu va putea suporta aceste cheltuieli si, majoritatea, vor fi obligati sa se debranseze.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.