Local

Vrincenii care au sobe vor fi ajutati sa isi puna centrale

Nicoleta Cristea
25 aug 2005 572 vizualizări
Beneficiarii vor primi bonuri in valoare de 2 si 10 milioane de lei



Sobele ar putea fi inlocuite cu centrale, pe banii statului



Pe linga ajutoare de caldura, vrincenii saraci ar putea fi ajutati sa-si monteze mijloace moderne de incalzire a locuintelor. Avind in vedere majorarile pretului la gaze naturale si tinind cont de necesitatea eficientizarii consumului individual de gaze naturale pentru persoanele care utilizeaza pentru incalzirea locuintei acest combustibil, in scopul cresterii calitatii vietii de familie, Ministerul Muncii, Solidaritatii sociale si Familiei a initiat un Program de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, aprobat prin Ordonanta de Urgenta nr. 91/2005.

Astfel, in perioada 2005-2008, vor fi acordate ajutoare guvernamentale pentru familiile si persoanele singure cu venituri de pina la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, ale caror locuinte sint dotate pentru incalzire numai cu sobe de teracota, in vederea acoperirii unei parti din cheltuielile cu centrale termice individuale. Potrivit Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, ajutorul banesc va fi acordat in raport cu necesitatile familiei si veniturile acesteia si va putea constitui un sprijin real, atit pentru acoperirea unei parti din cheltuielile cu achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a unei centrale termice, cit si pentru achizitionarea si montarea unor arzatoare automatizate. Cuantumul ajutorului banesc este de 1.000 lei (10 milioane lei vechi) pentru achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a unei centrale termice si 200 lei (2 milioane lei vechi) pentru achizitionarea si montarea arzatoarelor automatizate. Aceste ajutoare vor fi acordate sub forma de bonuri valorice prevazute cu elemente de securizare, pentru a nu fi utilizate in alte scopuri. Stabilirea dreptului la ajutoarele banesti va fi facuta pe baza cererilor si a declaratiei pe proprie raspundere depuse la Directia de Munca si Solidaritate Sociala, iar in cazul achizitionarii unei centrale termice, cererea trebuie insotita de aviz si de proiectul de executie a instalarii centralei termice. La nivel de tara, se apreciaza ca vor beneficia de acest program aproximativ 200.000 de familii si persoane singure cu venituri reduse, din care in anul 2005 aproximativ 26.000 de familii si persoane singure, estimindu-se ca anul acesta vor fi cheltuite 390 miliarde lei vechi. Specialistii care au initiat acest program spun ca, prin utilizarea centralelor termice si a arzatoarelor automatizate, va creste considerabil siguranta folosirii gazelor naturale, prin cresterea randamentului de ardere si scaderea consumului, precum si asigurarea in locuinte a unui comfort termic sporit. Deocamdata nu se stie cind va incepe acest program social.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.