Hrana animalelor, sub lupa autoritatilor
Conditiile de producere si punere pe piata a hranei pentru animale si a alimentelor vor fi controlate "la singe", pentru a preveni riscurile pentru sanatatea publica si a animalelor. De asemenea, se va pune un mai mare accent pe garantarea de practici corecte in ceea ce priveste comertul cu hrana pentru animale si comertul cu alimente si protejarea intereselor consumatorilor, incluzind etichetarea hranei pentru animale si a alimentelor, precum si alte forme de informare a consumatorilor. Cu trei luni inainte de data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va intra in vigoare actul normativ potrivit caruia vor fi efectuate in mod regulat controale pe baza unei analize de risc, fara o avertizare prealabila, cu exceptia activitatilor de audit la care este necesara notificarea prealabila a operatorilor cu activitate in domeniul hranei pentru animale sau in domeniul alimentar. Controalele se efectueaza in oricare din etapele de producere, prelucrare si distributie a hranei pentru animale sau a alimentelor si animalelor ori a produselor de origine animala. Si pina in acest moment, programul tematic al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea cuprindea controale privind hrana animalelor, dar si produsele finite obtinute de la acestea, pentru a se putea depista la timp anumite boli care pot fi transmise la oameni. "In fiecare exploatatie se iau probe din furaje si tot ce consuma animalele, din lapte, din apa, chiar si probe biologice, si se fac teste. Probele prelevate se trimit la laboratorul zonal de la Galati, in tara existind opt laboratoare acreditate pentru acest tip de teste. Este o actiune obligatorie", a mentionat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA. în ceea ce priveste siguranta hranei pentru animale, reglementarile acestui act normativ extind regulile de control si asupra producerii si punerii pe piata a hranei pentru animale.