Local

Primarii nu vor mai administra singuri orasele

Marius Grigorescu
28 iul 2005 659 vizualizări
Institutul de Politici Publice propune ca orasele sa fie conduse de un administrator de primarie pentru depolitizarea daministratiei locale.

Institutul pentru Politici Publice alaturi de Asociatia Municipiilor din Romania au organizat marti o dezbatere pe tema infiintarii functiei de administrator general de primarie. Institutul de Politici Publice (IPP) arata ca aceasta ar fi singura solutie prin care problemele curente ale administratiei publice locale sa poata fi gestionate in mod obiectiv si eficient, separindu-se astfel palierul politic de cel executiv. Demersul se bazeaza pe concluziile analizelor IPP din ultimii ani in care se arata necesitatea imbunatatirii managementului in administratia publica locala. Initiativa urmareste sa determine Guvernul sa ia in considerare aceasta solutie in cadrul noului pachet legislativ privind functionarea administratiei publice. La dezbateri au fost invitati primari, viceprimari, consilieri locali, secretari, directori de resurse umane si juristi din administratia publica locala din toata tara. Acestia au incurajat "schimbul de opinii pe tema infiintarii acestei functii - cheie in administratia publica locala (administratorul general de primarie), la interferenta dintre palierul politic si cel executiv si avind atributii de coordonare a tuturor activitatilor majore ce tin de managementul administratiei publice, aflate astazi in responsabilitatea primarilor/viceprimarilor. în acelasi cadru, s-a facut o prezentare atit a propunerii Ministerului Administratiei si Internelor privind amendarea cadrului legislativ in acest sens precum si a variantei elaborate de expertii Institutului pentru Politici Publice (IPP)", se arata intr-un comunicat de presa al IPP. Concluziile dezbaterilor de marti vor sta la baza unui Raport ce va contine observatii pe marginea actualului stadiu al reformei administratiei publice din Romania si propuneri privind solutii de imbunatatire a managementului, ce va fi inaintat Guvernului Romaniei, institutiilor si organizatiilor interne si internationale participante la diferite niveluri in programe de sustinere a reformelor in domeniu. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, este de acord cu masurile propuse de Institutul de Politici Publice pentru eliminarea politicului din administratie. "Prin toate tarile straine am vazut aceasta practica si sint de acord cu ea. Chiar si in Olanda, conducerea administrativa nu este legata de politic. Acolo, secretarul este cel care, de exemplu, il angajeaza pe directorul unei societati subordonate si astfel acesta nu mai poate fi demis pe motiv ca a fost pus in functie pe criteriu politic. Sint de acord din acest punct de vedere pentru ca, astfel, aparatul administrativ isi vede de treaba cu specialistii angajati, fara a fi schimbati in functie de primarul ales pe criteriu politic", a declarat Decebal Bacinschi. In cazul in care demersul Institutului de Politici Publice nu va ramine fara ecou, cel mai probabil incepind cu 2006, orasele nu vor mai fi administrate pe criteriu politic ci doar de specialisti in administratie locala, apolitici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.