Local

Tragedii stramutate pe terenul disputelor politice

Corneliu Condurache
18 iul 2005 623 vizualizări
Cum nu era greu de inchipuit, avind in vedere realitatile din Vrancea, tragediile cauzate de neinduratoarele puhoaie abatute asupra nefericitilor din mai multe localitati din judet au fost mutate in timp record pe terenul cel mlastinos si duhnind a mizerie al disputelor politice autohtone.

Cum nu era greu de inchipuit, avind in vedere realitatile din Vrancea, tragediile cauzate de neinduratoarele puhoaie abatute asupra nefericitilor din mai multe localitati din judet au fost mutate in timp record pe terenul cel mlastinos si duhnind a mizerie al disputelor politice autohtone.

Poate n-ar fi fost nimic iesit din sfera normalului daca pentru astfel de contre s-ar mai fi asteptat un timp. Si-ar fi izbucnit dupa depasirea apogeului crizei inundatiilor, cum este normal sa se petreaca in orice societate democratica civilizata.

Chiar politicienii aflati in competitie sint chemati in aceste zile la solidaritate si la eforturi comune indreptate in aceeasi directie, pentru ca judecati se pot face si vinovati sint mai lesne de gasit in tihna si cu mintea limpede dupa trecerea valului.

Ciondaneli de tipul celor pe care le putem vedea in toata splendoarea in momentele de virf ale unor astfel de incercari prin care trece comunitatea in care traim, pe linga faptul ca nu aduc nimic bun - ba din contra! - pot capata alte conotatii.

Si ele tin foarte probabil de marea confruntare cu miza majora care se da in aceste zile pe plan national intre principalele forte de pe esicherul politic, despre care mai multi comentatori politici afirma c-ar fi alegerile anticipate. Care-i suprapusa, din nefericire, in conformitate cu mai multe indicii in plina derulare peste dramele atitor romani din zonele afectate de stihiile dezlantuite ale naturii din aceasta perioada.

Fara a nega cu nimic o serie de posibile lipsuri, cu referire la modul in care au actionat prefectul si subprefectul de Vrancea, sau alti sefi de institutii deconcertate din judet, ma intreb: oare tocmai Oprisan ar fi cel mai indicat sa le arate cu degetul?

Adica exact cel care are si responsabilitati si i s-ar putea gasi, daca s-ar cerceta temeinic, carente defel minore pentru multe din neimplinirile, ori elementele cu multe semne de intrebare care au contributie esentiala la starea disperata din citeva localitati vrincene de astazi.

Paleta ar putea fi in acest sens una destul de larga. Pornind de la modul si eficienta cheltuirii in acesti ani a fondurilor publice din Vrancea, care iata, poate ar fi fost mai utile pentru dotarea cu mijloace adecvate a institutiilor abilitate sa intervina in situatii de urgenta in cazul inundatiilor, sau in sistemele de gospodarire a apelor din aceste zone, pina la un subiect destul de des pomenit in ultimele zile.

In legatura cu acesta, un oficial declara:

„harta jafurilor facute in padurile Romaniei se suprapune perfect peste zonele lovite acum de inundatii. Sigur, au fost cantitati enorme de precipitatii.

Padurea, daca nu ar fi fost taiata aiurea, ar fi functionat ca un burete si ar fi limitat cu mult proportiile dezastrului”.

Si nu-i deloc o parere singulara.

Ci una de la care ar trebui sa porneasca orice ancheta temeinica, precum si eventuale masuri ulterioare, daca vrem intr-adevar sa se schimbe ceva legat de calamitati precum cele aflate in centrul atentiei in ultima saptamina.

.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.