Local

Zeci de miliarde din bani publici pentru luxul din Primaria Focsani

Marius Grigorescu
7 iul 2005 765 vizualizări
Miliarde de lei din banii publici s-au dus in ultimii ani pe confortul functionarilor din Primaria Focsani. Miliarde pentru modernizare, sute de milioane pentru climatizare, miliarde pentru calculatoare si miliarde pentru premierea angajatilor harnici. Pina si factura de telefon a Primariei Focsani, in anul electoral 2004, a depasit un miliard de lei.



Primarul Focsaniului are grija de firmele prietenilor sai, acordindu-le contracte de miliarde din bani publici


Pentru unii responsabili din institutiile administratiei publice locale, cheltuirea banului public se face fara restrictii. Din taxele si impozitele locale colectate de la focsaneni, Primaria Focsani a devenit o institutie de lux. Si asta pentru ca, in ultimii ani, s-au cheltuit peste 12 miliarde de lei pentru modernizari, un miliard pentru aparate de aer conditionat si service-ul acestora, sase miliarde de lei pentru echipamente informatice si consumabile si 4,8 miliarde de lei pe convorbiri telefonice. Pe deasupra, functionarii municipalitatii au fost rasplatiti in ultimii doi ani cu premii in valoare de peste un miliard de lei anual, pentru activitatea lor. Asa a inteles primarul Decebal Bacinschi ca este normal sa se cheltuiasca banii publici de care dispune.


Primaria Focsani nu arata nici pe departe a institutie luxoasa. Cu toate acestea, conform datelor financiare furnizate de Primarie, in cladirea municipalitatii s-au investit peste 12 miliarde de lei din banii publici. Chiar si un novice in ale constructiei poate vedea cu ochiul liber "modernizarea" care s-a facut la sediul municipalitatii. Cert este insa faptul ca firme apropiate PSD, si in special primarului Decebal Bacinschi, au primit acesti bani de la bugetul local pentru finisajele aduse cladirii primariei. Din impozitele si taxele pe care, acum, municipalitatea se chinuie sa le recupereze de la datornici. Lipsa acuta a banilor de la bugetul local l-a impins pe primarul Decebal Bacinschi sa dispuna chiar executarea silita si scoaterea la licitatie a apartamentelor unor focsaneni restantieri la plata taxelor si impozitelor locale. Cu toate acestea, potrivit documentelor semnate de primarul Decebal Bacinschi, in anul 2003, una dintre firmele preferate de pesedistii vrinceni, SC MBM Construct 95 S.A., a incasat peste 6,2 miliarde de lei pentru modernizarea sediului in care primarul, viceprimarii si functionarii publici ar trebui sa-si desfasoare activitatea in interesul focsanenilor. Dupa cum se stie, aceasta firma de constructii este reprezentata de Andrei Tanase, unul dintre cei mai buni prieteni ai primarului. Si pentru ca aceste modernizari nu au fost de ajuns, edilul sef a mai investit si in 2004 peste 5,9 miliarde de lei pentru repararea si modernizarea sediului. De aceasta data, contractul a fost repartizat firmei condusa pina nu demult chiar de primar, SC Arco S.R.L. Si acestea nu sint singurele imbunatatiri pe care edilul sef le-a adus cladirii in care isi desfasoara activitatea. Potrivit datelor din buget, firma administrata de Ioan Harabagiu, tatal sefei de cabinet a lui Marian Oprisan, a incasat de la Primaria Focsani aproape un miliard de lei pentru asigurarea aparatelor de aer conditionat si a service-ului aferent. De mentionat este faptul ca SC Harions Serv SRL, adica societatea care asigura service-ul aparatelor de climatizare din Primarie a incasat de doua ori mai multi bani fata de cit au costat aparatele in sine, numai pentru intretinerea acestora.


Primarul vorbeste mult la telefon

Alte 4,6 miliarde de lei s-au cheltuit din banii contribuabililor incepind din 2002, numai pentru calculatoarele din Primaria Focsani, bani cu care se puteau cumpara peste 200 de calculatoare cu o configuratie buna, avind in vedere faptul ca un calculator cu performante apreciabile costa aproximativ 20 de milioane de lei. De altfel, este imposibil sa se fi cumparat atitea calculatoare, cind in Primarie nu lucreaza mai mult de 100 de persoane. Alte aproape doua miliarde de lei s-au cheltuit, incepind din 2003, pentru articole de papetarie si consumabilele aferente calculatoarelor achizitionate. Si asta in conditiile in care functionarii serviciului de impozite si taxe, prin vocea sefului lor, Melus Naziru, se plingeau cu putin timp in urma de tehnica de calcul invechita, care ii face pe focsaneni sa astepte mai mult pina cind tranzactiile sint procesate de sistemele de calcul si de imprimantele lente.

4,8 miliarde de lei s-au mai dus din banii focsanenilor pe convorbirile telefonice. Apogeul facturilor la telefoanele angajatilor municipalitatii si a sefilor a fost atins in anul electoral 2004. In acest an, facturile municipalitatii pentru convorbirile telefonice au costat nu mai putin de 1,1 miliarde de lei, adica peste 80 de milioane de lei lunar! "Bomboana de pe coliva" o reprezinta insa suma de peste un miliard de lei, bani cheltuiti in 2004, pentru premiile acordate functionarilor pentru rezultate deosebite in munca. Si in 2003 s-a cheltuit tot un miliard pentru aceste premieri, in 2001, functionarii fiind "jigniti" cu modesta suma de 86 de milioane de lei. Trebuie mentionat ca, in acest an, s-au prevazut in bugetul local 887 de milioane lei pentru premierea muncii, suma pe care lucratorii municipalitatii si edilul sef o vor incasa pentru efordul depus la cirma administratiei locale. De mentionat este si faptul ca la cheltuirea acestor bani si-au adus un semnificativ aport consilierii locali, cei care isi dau avizul anual pentru intocmirea bugetului local si, aproape in fiecare luna, pentru rectificarile propuse de edilul sef. Trebuie spus ca reprezentantii municipalitatii au fost destul de zgirciti in ceea ce priveste furnizarea acestor informatii de interes public, pe care Ziarul de Vrancea le-a cerut in urma cu peste o luna, potrivit Legii 544/2001. Vom reveni cu amanunte despre modul in care s-au cheltuit banii publici in Primaria Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.