Local

Blocurile Mivan Kier au inceput sa se distruga

Marius Grigorescu
6 iul 2005 1270 vizualizări
Cele mai scumpe dintre blocurile noi construite in Focsani au inceput sa se degradeze, desi sint inca in garantie Stricaciunile s-au produs in conditiile in care apartamentele construite de compania Mivan Kier au costat de doua ori mai mult decit apartamentele ANL. Un singur metru patrat de constructie a costat, in medie, 625 de dolari.


Cele patru blocuri au costat peste 2,1 milioane de dolari


Desi nu au trecut testul vreunui cutremur serios, cele mai scumpe blocuri construite in Focsani in ultimii doi ani au inceput sa se degradeze vazind cu ochii. Patru blocuri, construite de concernul britanic Mivan Kier, pe strada Capitan Cretu Florin, au necesitat reparatii la mai putini de un an de la darea lor in folosinta. Desi constructorul este o firma cunoscuta pe plan international, la scurt timp dupa finalizarea lucrarilor, pe fatadele blocurilor, dar si in interior, au aparut fisuri care au necesitat interventie specializata de urgenta. Pentru ca se afla inca in perioada celor doi ani de garantie, reprezentantii companiei Mivan Kier au venit la Focsani pentru a repara tencuiala pocnita. Reparatiile dureaza de aproape o luna.


Blocurile construite de concernul britanic Mivan Kier pe strada Capitan Cretu Florin din Focsani au inceput sa se degradeze la numai un an dupa ce cele 56 de apartamente au fost repartizate chiriasilor. Desi constructorul este o firma cu renume pe plan international, la scurt timp dupa finalizarea lucrarilor, pe fatadele blocurilor au aparut nenumarate fisuri, in special la imbinarea dintre etaje. Pentru ca se afla inca in perioada de garantie, o echipa de la Mivan Kier a venit de la Bucuresti pentru a remedia problemele aparute. Reparatiile dureaza deja de aproape o luna si se vor incheia peste citeva zile. In ciuda evidentelor, Decebal Bacinschi, care administreaza aceste imobile in calitate de primar, spune ca nu exista pericolul ca blocurile sa se degradeze si mai mult. "Sint in perioada de garantie si lucrarile de reparatii le efectueaza tot muncitorii de la Mivan Kier. Noi nu suportam cheltuielile pentru aceste reparatii. Crapaturile au aparut pentru ca blocurile au fost tencuite pe vreme rece", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Locatarii din cele doua blocuri spun ca s-au mirat cind au vazut ca tenciuala plesneste din loc in loc, dar n-au vrut sa ne spuna mai multe, dat fiind ca cei mai multi lucreaza in administratie.

Muncitorii firmei Mivan Kier lucrau si ieri de zor la fatadele blocurilor din Sud. Muncitorii spun ca este normal sa apara deteriorari in timp.

"Nu s-a intimplat nimic. Se repara pentru ca se termina perioada de garantie si vor fi date in primire Primariei. Tencuiala a pocnit din cauza ca lucreaza terenul. Am inteles ca aici a fost mlastina inainte", ne-a

declarat unul din muncitorii care lucrau la tencuiala blocurilor. Se stie insa ca si alte blocuri construite in Vrancea de Mivan Kier au avut astfel de probleme la fatade. La fel s-a intimplat si cu blocurile din Adjud, unde fatadele au crapat chiar inainte ca acestea sa fie date in folosinta.


Prea bune pentru saraci

La un pret mediu de constructie de 625 de dolari pe metru patrat, blocurile construite in Focsani de concernul britanic Mivan Kier ar fi trebuit sa se afle intr-o stare ireprosabila multi ani de acum incolo. Pentru cele patru blocuri din Focsani s-a platit peste 2,1 milioane de dolari, adica peste 35.000 de euro pentru fiecare dintre cele 56 de apartamente. Consiliul Judetean Vrancea a preluat de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului un imprumut guvernamental de citeva sute de milioane de dolari pentru ca aceasta firma sa construiasca mai multe blocuri pentru saraci in Vrancea. SC Aispa Stars \'95 SA, firma afaceristului Corneliu Prunache, a executat fundatiile si sapaturile, restul lucrarilor, inclusiv finisajele, fiind facute de muncitorii firmei Mivan Kier. Pentru faptul ca au o calitate interioara net superioara fata de restul blocurilor din Focsani, consilierii locali pesedisti au schimbat in 2003 destinatia acestor locuinte, in apartamente de serviciu. Motivatia oferita de municipalitate a fost ca in Focsani nu mai erau cereri pentru locuinte sociale si ca pentru saraci vor fi construite case mai ieftine! In schimb s-au gasit politisti, judecatori, functionari, clienti politici care sa le ocupe, adica tocmai cei care nu aveau nevoie de mila statului pentru a obtine o locuinta. Cele 56 de apartamente din strada Capitan Florin Cretu, prezentate ca o mare realizare a PSD, au fost receptionate de autoritatile locale in prezenta fostului ministru al constructiilor, Miron Tudor Mitrea, care a inspectat in mai multe rinduri modul in care decurg lucrarile. Cum locatarii s-au mutat in apartamentele repartizate in luna iunie a anului trecut, o posibila explicatie ar fi faptul ca muncitorii au facut rabat de la calitate, dat fiind ca se apropiau alegerile locale cu pasi repezi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.