Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj INSCOP: Românii parcă ar vrea, parcă n-ar vrea comasarea alegerilor

Ziarul de Vrancea
5 feb 2024 875 vizualizări

49,4% dintre români cred că alegerile ar trebui organizate separate, iar  46,6% s-au declarat pro comasare n care ar fi cel mai important scrutin al anului

Aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunță în favoarea comasării unora dintre scrutine, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Comasarea primului tur al prezidențialelor cu parlamentarele are cei mai mulți susținători, 82,9 %.

Întrebați care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenți indică alegerile prezidențiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu știu sau nu răspund.

Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai redus, gulerele albastre sau gri, locuitorii din București și din urbanul mare acordă cea mai mare importanță alegerilor prezidențiale.

Persoanele cu vârsta între 45 și 60 de ani, cei inactivi potențial activi, locuitorii din urbanul mic declară într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație că alegerile locale sunt cele mai importante pentru ei.

Votanții Alianței Dreapta Unită, cei cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București, cei cu un venit mai ridicat tind să acorde o importanță mai ridicată alegerilor parlamentare decât celelalte categorii de populație.

Comasarea alegerilor

În opinia a 49.4% dintre români, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele. De cealaltă parte,  46.6% sunt de părere unele dintre alegerile din 2024 ar trebui comasate (organizate simultan). 4% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Alegerile locale comasate cu primul tur al alegerilor prezidențiale

78% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile locale. 21.3% nu ar fi de acord, iar 0.7% nu știu sau nu răspund.

Cei inactivi pasivi, gulerele albastre și cei care nu au cont pe rețele sociale tind să fie de acord într-o măsură mai mare decât restul populației ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile locale.

Alegerile parlamentare comasate cu primul tur al alegerilor prezidențiale

82.9% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare. 15.5% nu ar fi de acord, iar 1.6% nu știu sau nu răspund.

Ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare mai ales persoanele cu vârsta între 30 și 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele albe, angajații la stat. ”Alegerile prezidențiale sunt privite de populație drept cele mai importante dintre cele patru scrutine care vor fi organizate în 2024, motiv pentru care competiția prezidențială va influența puternic dinamica electorală pentru celelelalte scrutine. În contextul dezbaterii publice cu privire la comasarea alegerilor și a opiniilor diferite exprimate în spațiul public, opiniile populației sunt împărțite, aproximativ jumătate sprijinind ideea comasării, iar cealaltă jumătate optând pentru alegeri organizate separat. Anul trecut, ponderea celor care susțineau comasarea era semnificativ mai mare decât a celor care preferau scrutine organizate separat. INSCOP Research a testat două scenarii de comasare – parlamentare cu prezidențiale și locale cu prezidențiale. La momentul culegerii datelor nu apăruse în spațiul public ipoteza cuplării alegerilor locale cu cele prezidențiale. Dintre cei care preferă comasarea, marea majoritate, în jur de 80% sunt de acord fie cu o cuplare a alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor, așa cum am avut până în 2004, fie cu o cuplare a alegerilor locale cu primul tur al prezidențialor. Procentul foarte mare sugerează că cei care sunt de acord cu o comasare a alegerilor ar susține orice scenariu de organizare simultană a unor scrutine”, afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu este exclus

România nu e în pericol de război, mai spune Angel Tîlvar

Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar există o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar, a declarat, luni, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. "Serviciul militar obligatoriu este exclus. Nu există în momentul acesta nicio discuție despre acest lucru. În ceea ce privește serviciul militar voluntar există o nevoie de rezervă, orice armată își pune problema rezervei. A fost o perioadă când, pe bază contractuală, primind 30 % din soldă, două săptămâni pe an exista o anumită instruire și se făcea o selecție și un concurs în care era asigurată această rezervă. În momentul de față, există o preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă nevoia de rezervă, pentru că, în orice țară din lumea aceasta există și această preocupare, pentru a asigura rezerva armatei", a afirmat Tîlvăr la Euronews.

El a amintit că există un proiect privind un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane între 18 și 35 de ani, care vor primi o primă la final. Scopul acestui proiect este de a avea "o rezervă", a arătat ministrul. "Armata română a trecut de la peste 320.000 de oameni, a ajuns în situația la avea în jur de 80 (de mii - n.r.), vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000, personal contractual și cred că 407 sau 408 funcționari publici. Deci, din punct de vedere numeric, armata a scăzut și categoric, nevoile operaționale sunt cele care sunt, ele sunt motivate și de situația în care ne aflăm, pentru că este o situație care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp", a detaliat ministrul.

El a subliniat că România "nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată". "Asta nu înseamnă că un stat ca România, un stat serios, membru al unei alianțe politico-militare importante, cea mai importantă din istoria omenirii, nu trebuie să fie în acord și în linie cu ce se întâmplă și în alte armate din acest punct de vedere", a completat Tîlvăr. Ministrul a punctat că anul trecut, au ieșit din sistem aproape 7.000 de angajați. "Acest lucru trebuie compensat cumva", a precizat Angel Tîlvăr.

Magicianul Robert Tudor a prins un hoț român la magazinul lui Real Madrid

Magicianul Robert Tudor a asistat la meciul dintre Real Madrid și Atletico Madrid, din campionatul Spaniei. Robert Tudor a fost la un pas să fie jefuit chiar în incinta magazinului lui Real Madrid.  El a sesizat că un conațional încearcă să îi fure banii din buzunarul gecii. "Uitați ce mi s-a întâmplat cu băiatul ăsta. Băi, stai așa! Mi-a băgat mâna în buzunar, aici, în Real Madrid, uitați-l, hoțul! Mi-a băgat mâna în buzunar, mă! În magazin, la Real Madrid, un român mi-a băgat mâna, am simțit", spune magicianul Robert Tudor, în filmulețul postat pe Facebook.

El a explicat la Antena 3 ce s-a întâmplat: "Eram în magazin și țineam geaca în mână. Atunci am simțit cum cineva îmi bagă mâna în buzunarul de la geacă. Când m-am întors, era cineva cu mâna în buzunar. Când m-am întors spre el, i-am vorbit direct în română, pentru că mi-am dat seama că e român. Am verificat dacă mi-a luat vreun ban și până să vină Poliția am scos telefonul să-l filmez și a fugit pe scări. Nu mi-a furat nimic, doar l-am prins cu mâna în buzunar. Mai rău s-a speriat copilul", a spus Robert Tudor.

Bărbat de 75 de ani, care era ținut în apartament de fiul său, sub amenințarea unui cuțit, salvat de mascați

Un bărbat de 75 de ani din București a fost salvat în urma unei intervenții a polițiștilor și a luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale, întrucât fiul său nu îi permitea să iasă din apartament, el amenințând cu un cuțit. Polițiștii au fost alertați de un alt bărbat, venit în vizită, care a fost amenințat la rândul său. Întrucât suspectul era agitat și incoerent, luptătorii SAS au intervenit și l-au scos pe bătrân din locuință. Suspectul a fost internat.

Poliția Capitalei a anunțat, marți, că polițiștii de la Secția 18 au fost sesizați, luni, printr-un apel la 112, că la o adresă din Sectorul 5 un bărbat este amenințat de fiul său cu un obiect tăietor-înțepător, acesta nepermițându-i să părăsească locuința. Polițiștii au identificat un bărbat, în vârstă de 57 de ani, care a relatat că s-a deplasat la adresă pentru a-i vizita pe un bărbat și pe fiul acestuia, moment în care cel din urmă l-ar fi amenințat un obiect tăietor-înțepător.

”Astfel, polițiștii au luat legătura cu tatăl persoanei reclamate, un bărbat în vârstă de 75 de ani, care le-a relatat, prin fereastra imobilului, faptul că fiul său nu îi permite să părăsească apartamentul. De asemenea, în încercarea de a relaționa cu bănuitul, un bărbat de 46 de ani, acesta a precizat că tatăl său nu are voie să părăsească locuința, asigurând ușa de acces în imobil”, a arătat Poliția. Întrucât bărbatul avea un comportament agitat și era incoerent în vorbire, refuzând orice contact cu polițiștii, s-a solicitat sprijinul unei echipe de negociatori și al Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

”Întrucât, la momentul sosirii acestora, din interior se auzeau mai multe zgomote și strigăte, s-a procedat la intrarea în locuință, iar bărbatul de 46 de ani a fost imobilizat. Astfel, polițiștii au reușit salvarea persoanei vătămate și scoaterea ei din imobil, în siguranță. De asemenea, în interiorul casei, a fost găsit un obiect tăietor-înțepător pe care bănuitul l-ar fi avut asupra lui pe parcursul desfășurării evenimentelor, acesta fiind ridicat și sigilat de către polițiști”, a precizat sursa citată.

Bărbatul de 46 de ani a fost transportat la spital, pentru îngrijiri de specialitate, și s-a decis internarea sa. Potrivit Poliției, niciuna dintre persoanele implicate nu prezenta semne vizibile de agresiune.

”În continuarea activităților procedurale, s-a completat formularul de evaluare a riscului, constatându-se faptul că există un risc iminent, motiv pentru care, împotriva bănuitului a fost emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile. Cu privire la faptele pe care bărbatul de 46 de ani le-ar fi comis asupra persoanelor vătămate, acestea au refuzat să depună plângere”, a mai arătat Poliția Capitalei.

Cercetările sunt continuate de către Secția 18 Poliție, din oficiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, pentru lipsire de libertate în mod ilegal și amenințare.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul care a sunat la 112 a povestit că, atunci când a ajuns pentru a-i vizita pe cei doi, agresorul a ieșit pe fereastra apartamentului cu un cuțit și i-a adresat mai multe amenințări. Polițiștii au discutat, tot la fereastră, cu bărbatul de 75 de ani, care le-a spus că fiul său nu îi permite să părăsească apartamentul. De altfel, și suspectul le-a spus acest lucru polițiștilor, fiind agitat și incoerent.

Român căutat de polițiștii din toată Europa, găsit ascuns sub un pat, în București

Căutat pentru 90 de fapte de furt săvârșite pe teritoriul Austriei, un bărbat din București a găsit un loc inedit în care să se ascundă de polițiștii care îi băteau la ușă: lada patului.

Românul este în arest acum în baza unui mandat european. Conform anchetatorilor acesta ar fi furat mii de euro de pe cardurile străinilor.

Așa l-au găsit polițiștii ieri seară pe Constantin Nicolae, ascuns în lada patului într-o locuință din Sectorul 6. Românul de 41 de ani era căutat de polițiștii austrieci din luna noiembrie și avea un mandat european de arestare pe numele lui pentru zeci de furturi pe care le-ar fi comis pe teritoriul Austriei. "Bărbatul era urmărit internațional pentru săvârșirea a 90 de infracțiuni de furt, participare la un grup organizat, însușire de mijloace de plată non numerar, utilizare frauduloasă de date informatice prevăzute de Codul penal austriac", a declarat Crina Eșanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

Mai exact vorbim despre obținere de date acces carduri, jaf, insusire a unor mijloace de plată non-numerar, sustragere de documente și utilizare frauduloasa de date informatice. Românul ar fi făcut parte dintr-un adevărat grup infracțional organizat care își desfășura activitatea pe teritoriul Austriei.

Conform unor surse, Constantin Nicolae, ajutat de ceilalți membrii ai grupării, și-ar fi ales cu atenție victimele și le-ar fi urmărit mai mult timp. Ar fi reușit astfel să le afle datele de pe cardurile bancare și de credit, obținând inclusiv codurile PIN. Mai apoi, suspecții ar fi furat portofelele victimelor și ar fi folosit cardurile să își plătească diverse facturi sau să retragă bani de la bancomat. Așa ar fi reușit românul să câștige câteva mii de euro.

El a fost reținut de polițiștii din România și este acum în Arestul Central din București. Autoritățile din țara noastră trebuie să confirme mandatul european de arestare și să facă demersurile pentru o eventuală extrădare a românului în Austria.

Moartea misterioasă a Cameliei Tișe

Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost găsită moartă în dimineața zilei de luni, 5 februarie, în apartamentul ei din Cluj-Napoca. Femeia avea doar 47 de ani.

Echipajul de ambulanță a confirmat decesul la fața locului. „La data de 5 februarie, în jurul orei 08.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că într-un imobil din municipiu a fost găsită decedată o femeie, de 47 de ani. Ajunși la domiciliul femeii, polițiștii, împreună cu un echipaj medical, au confirmat cele sesizate, fiind demarate cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc decesul”, a transmis IPJ Cluj.

Printre cauzele decesului se ia în calcul și o posibilă infecție cu virusul care produce malaria, ținând cont că femeia se întorsese de câteva zile dintr-o vacanță exotică, în Tanzania și Zanzibar. Conform unor surse, citate de Foaiatransilvana.ro, angajații de la Medicină Legală, dar și polițiștii prezenți au purtat măști de protecție tocmai pentru a evita infecția cu un astfel de virus. Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțarul Anopheles, care se manifestă prin friguri puternice și intermitente.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.