MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Eurostat: România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE
Cu toate acestea, țara noastră a înregistrat în ultimii ani cea mai mare creștere a speranței de viață
Spania este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară, care este de 81,5 ani, în timp ce România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit ultimelor date actualizate vineri de agenţia comunitară de statistică Eurostat, citate de EFE.
România este urmată în acest clasament doar de Letonia, cu 75,9 ani şi de Bulgaria, cu 75,8 ani. Totuşi, cea mai mare creştere a speranţei de viaţă din 2019 şi până în 2023 s-a înregistrat în România, creşterea speranţei de viaţă fiind de un an, urmată de Lituania (+0,8 ani) şi Bulgaria, Cehia, Luxemburg şi Malta (toate cu o creştere de +0,7 ani).
La polul opus se situează Austria şi Finlanda, care au înregistrat cele mai mari scăderi ale speranţei de viaţă (minus 0,4 ani fiecare), urmate de Estonia şi Olanda (minus 0,2 ani).
Acestea sunt datele preliminare culese la sfârşitul anului 2023, conform cărora Spania are cea mai mare speranţă de viaţă la naştere din întreaga Uniune Europeană (84 de ani), urmată îndeaproape de Italia (83,8 ani) şi de Malta (83,6 ani). În total, 15 din cele 27 de ţări membre ale UE depăşesc media UE privind speranţa de viaţă (81,5 ani).
În general, ţările cu cea mai mică speranţă de viaţă sunt cele din Europa de Est şi ţările baltice, în timp ce ţările din Marea Mediterană, Scandinavia şi Europa Centrală au cea mai mare speranţă de viaţă.
Aceasta este speranţa de viaţă a tuturor ţărilor UE, ordonată de la cea mai mare la cea mai mică: Spania (84 ani), Italia (83,8 ani), Malta (83,6), Suedia (83,4), Luxemburg (83,4), Franţa (83,1), Belgia (82,5), Cipru (82,5), Portugalia (82,4), Olanda (82), Slovenia (82), Danemarca (81,9), Finlanda (81,7), Grecia (81,6), Austria (81,6), Germania (81,2), Cehia (80); Estonia (78,8), Croaţia (78,8), Polonia (78,6), Slovacia (78,1), Lituania (77,3), Ungaria (76,9), România (76,6), Letonia (75,9) şi Bulgaria (75,8).
Comparând aceste date din 2023 cu cele din 2019, an de referinţă pentru stabilirea comparaţiilor, fiind ultimul înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, rezultă că până la 18 ţări din UE şi-au mărit speranţa de viaţă, în timp ce Spania s-a menţinut stabilă, la 84 de ani.
IGPR: Când fac cumpărături online, o treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală
Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din România, rezultând, printre altele, că aproximativ o treime dintre cei care au răspuns, atunci când fac cumpărături online, nu verifică dacă pagina magazinului este reală şi nu sunt atenţi la recenziile lăsate de alţi cumpărători.
Potrivit unui comunicat al IGPR, studiul a avut ca obiectiv şi identificarea vulnerabilităţilor. Un alt scop a fost acela de a sprijini demersurile preventive îndreptate spre creşterea nivelului de conştientizare a utilizatorilor de internet cu privire la ameninţările cibernetice şi la măsurile pe care le pot lua pentru a se proteja, menţionează sursa citată, care adaugă că studiul a avut ca motivaţie datele existente pe plan internaţional, care arată o incidenţă crescută a actelor infracţionale din sfera cibernetică în rândul adulţilor.
Cercetarea a urmărit descrierea comportamentelor de utilizare a internetului, cu precădere a celor care reprezintă vulnerabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa online, precum şi identificarea celor mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă utilizatorii de internet. Astfel, dintre cei care utilizează internetul în mod curent, 84,3% citesc e-mail-uri şi ştiri, iar 80,6% accesează reţelele de socializare, acestea fiind cele mai frecvente activităţi desfăşurate.
Totodată, aproximativ 50% dintre respondenţi cumpără sau vând bunuri şi servicii online, folosesc servicii de online banking, se uită la filme şi seriale sau achită facturi. 88,8% dintre respondenţi consideră că sunt foarte bine sau relativ bine pregătiţi pentru a utiliza internetul în siguranţă, fără a deveni victima unor infracţiuni, însă analiza răspunsurilor arată că nu toţi iau măsurile de siguranţă necesare.
Atunci când fac cumpărături online, aproximativ o treime dintre respondenţi nu sunt atenţi la recenziile lăsate de alţi clienţi/cumpărători, nu verifică dacă pagina magazinului este reală şi nu verifică elementele de siguranţă ale site-ului.
De asemenea, studiul arată că majoritatea persoanelor care folosesc internetul zilnic înţeleg riscurile pe care anumite comportamente din mediul online le au, dar minimizează pericolele.
Autentificarea în doi pași
Astfel, aproximativ 14% dintre utilizatori cred că nu este deloc periculos să posteze pe reţelele de socializare fotografii personale sau să se conecteze la reţelele publice de wi-fi, una din zece persoane consideră că nu este deloc periculos să descarce conţinut piratat, iar 8,8% dintre persoanele chestionate ignoră riscurile păstrării parolelor de acces la diferite conturi online în fişier stocate pe dispozitive conectate la internet. Când au fost întrebaţi despre măsurile elementare de siguranţă, 90,1% au afirmat că nu deschid linkuri primite de pe adrese de email necunoscute, 89,9% evită să furnizeze date personale pe diverse site-uri sau prin intermediul reţelelor de socializare (83,2%)
Referitor la măsurile de siguranţă în timpul navigării pe internet, 39,5% dintre utilizatorii care folosesc internetul în fiecare zi nu obişnuiesc să îşi schimbe periodic parolele, iar 42,1% dintre respondenţi recunosc că folosesc aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, arată IGPR. Ca o măsură suplimentară de protecţie, doar 27,4% dintre utilizatori folosesc autentificarea în doi paşi, în timp ce 18,9% preferă să folosească servicii care nu îi obligă să implementeze această măsură de siguranţă. În ceea ce priveşte victimizarea prin intermediul internetului, 40,6% dintre respondenţi au afirmat că nu s-au confruntat cu niciuna dintre situaţiile de victimizare referitoare la postări/comentarii rasiste/instigatoare la ură faţă de alţi oameni, apariţia unor materiale de natură pornografică, încercarea unor persoane de a le determina să le ofere detaliile cardului sau ale contului.
Într-o mare pondere (62,2%), respondenţii studiului au afirmat că în cazul în care ar deveni victima unui atac cibernetic, ar apela la ajutorul poliţiei, fapt care arată că majoritatea persoanelor chestionate au încredere şi înţeleg să sesizeze aceste fapte autorităţilor. Astfel, peste 80% dintre respondenţi folosesc internetul pentru informare şi socializare, aproximativ jumătate dintre aceştia utilizează internetul pentru realizarea de achiziţii, internet banking sau achitarea de facturi, iar majoritatea utilizatorilor de internet declară că au o atitudine foarte precaută cu privire la achiziţiile de jocuri sau tranzacţii cu criptomonede.
Cu toate acestea, atunci când au fost rugaţi să îşi evalueze competenţele digitale, nouă din 10 utilizatori apreciază că sunt bine sau foarte bine pregătiţi să folosească internetul în siguranţă. Totodată, Poliţia Română atrage atenţia asupra faptului că doar patru din 10 internauţi nu schimbă periodic parolele conturilor pe care le gestionează şi folosesc aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, un sfert dintre respondenţi utilizează autentificarea în doi paşi doar pentru conturile unde acest lucru este obligatoriu, iar mai mult de o treime nu instalează un antivirus pe dispozitivele pe care le folosesc.
Alba: O biserică de lemn s-a făcut scrum după slujba de Paşti
cauza incendiului, o lumânare lăsată aprinsă
O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată. "În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate", a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse. Acesta a precizat, pentru Agerpres, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere. "Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată", a precizat Alex Crişan. Nu au fost înregistrate victime.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă. Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Brăila: Doi bărbaţi au murit după ce o maşină s-a izbit de un copac
șoferul avea dreptul de a conduce anulat
Doi bărbaţi au murit, duminică, după ce maşina în care se aflau a ieşit de pe un drum judeţean din Brăila şi s-a izbit de un copac. Poliţiştii au stabilit că şoferul avea dreptul de a conduce anulat. Accidentul a avut loc pe DJ 221, în judeţul Brăila. ”Din primele date a rezultat faptul că un bărbat, în vârstă de 41 de ani, în timp ce conducea un vehicul pe DJ 221, către comuna Gemenele, la ieşire din localitatea Găvani ar fi pierdut controlul asupra volanului şi a părăsit partea carosabilă, izbindu-se de un copac”, a anunţat IPJ Brăila. Şoferul şi pasagerul, un bărbat de 32 de ani, din comuna Gemenele, au murit. ”În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat faptul că şoferul avea dreptul de a conduce anulat. În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi ucidere din culpă”, a precizat sursa citată.
Un bărbat a murit şi o femeie a fost rănită, după ce un tânăr a întors maşina, fără a se asigura, pe o stradă din Galaţi
Un motociclist a murit, iar pasagera aflată pe motocicletă alături de el a fost grav rănită, într-un accident produs pe o stradă din municipiul Galaţi. Un şofer de 25 de ani a întors autoturismul fără a se asigura.
Potrivit IPJ Galaţi, un autoturism, condus de un tânăr de 25 de ani, în timp ce se deplasa pe o stradă din Galaţi, în dreptul unei biserici, ar fi efectuat manevra de întoarcere, moment în care ar fi intrat în impact cu o motocicletă care se deplasa în aceeaşi direcţie pe banda 2 şi care era condusă de un bărbat, de 41 de ani, din municipiul Galaţi. În urma impactului cele două persoane care se aflau pe motocicletă au fost grav rănite. Echipajele medicale de la SMURD Galaţi şi de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Galaţi care au intervenit la faţa locului au efectuat manevre de resuscitare bărbatului rănit după care a fost transportat la spital în stare de inconştienţă. Din păcate acesta a decedat la spital. Tot la spital a fost dusă şi pasagera de pe motocicletă, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă şi omor din culpă.
Ce spune Nicuşor Dan despre o candidatură la prezidenţiale
Primarul general Nicuşor Dan susţine că ”nici vorbă” să candideze la alegerile prezidenţiale din acest an. ”Eu sunt preocupat de Bucureşti de mulţi ani. Am început nişte lucruri pe Bucureşti, abia am trasat nişte direcţii. Nu!”, a spus Nicuşor Dan la Prima TV. Întrebat dacă se gândeşte să candideze peste 5 ani pentru funcţia de preşedinte al România, Nicuşor Dan a răspuns: ”Nu ştiu ce o să fie atunci”.
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă ia în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale. ”Nu, nici vorbă. Eu sunt preocupat de Bucureşti de mulţi ani, din 2006, fac aproape 20 de ani. Am început nişte lucruri pe Bucureşti, abia am trasat nişte direcţii. Nu!”, a explicat Nicuşor Dan. Întrebat ce ar răspunde dacă dacă USR sau PNL i-ar cere să candideze pentru Cotroceni, Nicuşor Dan a răspuns: ”Nu!”. Cât despre o candidatură la alegerile prezidenţiale de peste cinci ani, Nicuşor Dan a spus: ”Nu ştiu ce o să fie atunci”. Primarul Capitalei susţine că mai are nevoie de încă un mandat pentru a îmbunătăţi partea funcţională a oraşului şi de încă două mandate pentru partea estetică. ”Ca să reglăm cât de cât problema traficului sau căldura şi apa caldă, încă un mandat. Pe funcţional, încă un mandat. Pe cum arată - publicitate stradală, faţadele clădirilor, chestiuni subtile - două mandate”, a precizat Nicuşor Dan la Prima TV.