Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj INSCOP: Geoană și Boc au peste 30% cotă de încredere

Ziarul de Vrancea
4 feb 2024 950 vizualizări

Cei doi sunt urmați de Ponta, Ciolacu, Firea, Diaconescu, Șoșoacă, Simion, Ciucă și Drulă n Iohannis este primul în topul notorietății, urmat de Șoșoacă, Ponta, Ciolacu, Firea, Boc, Geoană, Ciucă

Scretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană și primarul Clujului Emil Boc au peste 30% cotă de încredere în rândul românilor, urmați de fostul premier Victor Ponta - 24,1% și de liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu - 20,5%.

Astfel, Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 34% încredere multă și foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat Emil Boc cu 32.4% încredere multă și foarte multă, respectiv Victor Ponta cu 24.1%. Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 20.5%, Gabriela Firea cu 19.5%, Cristian Diaconescu cu 19.1%, Diana Șoșoacă cu 18.6% și George Simion cu 15.4%.  În Nicolae Ciucă au încredere multă și foarte multă 12% dintre cei intervievați, iar în Cătălin Drulă 5.8%.

Notorietate personalități publice

Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 98.9% dintre respondenți declarând că au auzit de el.  Șeful statului este urmat de: Diana Șoșoacă cu o notorietate de 96.7%, Victor Ponta cu 95.7%, Marcel Ciolacu cu 93.9%, Gabriela Firea cu 91.7% și Emil Boc cu 90.7%. 89.6% dintre cei intervievați spun că au auzit de Mircea Geoană, 84.4% că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă și 82.3% de liderul AUR George Simion. Cristian Diaconescu beneficiază de o notorietate de 68.2%, liderul USR Cătălin Drulă de 43.6%, iar Remus Pricopie 23.5%. ”Încrederea în personalități publice este una dintre formele cele mai riguroase de evaluare credibilității. În acest clasament, obsevăm că doar doi lideri politici trec pragul de 30% încredere foarte multă și destul de multă. Atât Mircea Geoană, cât și Emil Boc revin după perioade grele de prăbușire politică, ambii trecând prin procese consistente de reinventare, departe de scena politică națională, unul performând pe scena internațională, iar celălalt în administrația locală. Acest lucru confirmă faptul că majoritatea românilor sunt foarte exigenți față de actualii lideri de partide politice, aflați în prim-planul dezbaterii publice, preferând în schimb personalități mai puțin active în politica națională, dar cu rezultate în domeniile lor de activitate”, afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.  Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

România are o rată de mortalitate prin cancer peste media UE, cu circa 7%

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a atras atenția, luni, că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media Uniunii Europene cu circa 7%.

El a participat la dezbaterea "Cancerul în rândul femeilor - direcții de acțiune pentru îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului precoce și accesului timpuriu la tratament", desfășurată la Senat, în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, marcată în ziua de 4 februarie.

Ciucă a menționat că au existat "o serie de întârzieri nepermise" în implementarea Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului, exprimându-și speranța ca acestea să fie depășite în acest an. "Este o problemă arzătoare, având în vedere că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media UE cu circa 7%. România a întreprins o serie de pași pentru îmbunătățirea măsurilor de luptă împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani s-au alocat resurse și s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin și de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finanțate cu fonduri europene. Totodată, au existat și o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului, care sper să fie depășite în anul 2024", a transmis liderul PNL.

Președintele Senatului a evidențiat, totodată, importanța combaterii unor "prejudecăți" din societatea noastră legate de vaccinare și măsuri de prevenție ale unor boli. "În afară, însă, de programele naționale pentru combaterea cancerului, trebuie să avem în vedere și campanii de educare și informare a publicului larg. Pandemia prin care am trecut a fost ținta unor atacuri și teorii conspiraționiste care au slăbit încrederea populației în vaccinare și în măsuri de prevenție ale unor boli. Este important, deci, să combatem aceste curente de gândire la nivelul societății, printr-o mai bună informare din partea profesioniștilor din interiorul instituțiilor medicale și a tuturor celor care desfășoară cercetare - dezvoltare în domeniu", a spus Ciucă.

Președintele PNL a mai atras atenția asupra faptului că numărul bolnavilor de cancer crește de la an la an la nivel global, această boală fiind a doua cauză de mortalitate.

Potrivit datelor OMS, în anul 2022, la nivel mondial, au fost estimate 20 de milioane de noi cazuri de cancer și 9,7 milioane de decese. Totodată, conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS, în următorii 20 de ani numărul de noi cazuri de cancer ar putea crește cu 55% la nivel global, iar în Europa cu 22,5%. "Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, în țara noastră au murit din cauza cancerului 50.324 de persoane. Potrivit specialiștilor în domeniu, circa 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Iar aici trebuie să avem în vedere factorii principali de risc care contribuie la incidența cancerului și anume tutunul, alcoolul și poluarea și care pot fi modificați prin combaterea lor", a afirmat Nicolae Ciucă.

El a subliniat că depistarea timpurie a cancerului permite o rată de succes mai mare de vindecare, evidențiind în acest sens importanța programelor naționale de screening în vederea unei diagnosticări precoce.

Surse: Discuții în PSD și PNL pentru candidați comuni în orașele cu primari USR

Liderii PSD și PNL au purtat discuții în ultimele săptămâni pentru eventuala stabilire a unor candidați comuni care să îi concureze pe primarii USR din marile localități controlate de partidul de opoziție, au declarat pentru site-ul G4Media surse din coaliția de guvernare. Deocamdată, partidele conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au ajuns la o înțelegere pe acest subiect.

Divergențele pe subiect au apărut din cauza intereselor unora dintre liderii locali, care nu vor să cedeze candidatura în favoarea celuilalt partid, cum e cazul la Timișoara, potrivit surselor citate. Desemnarea unui candidat comun PSD-PNL are logică politică pentru că alegerile locale se desfășoară într-un singur tur, iar primarul în funcție pleacă de obicei cu prima șansă.

În acest moment, USR are primari în Timișoara, Brașov, Bacău, Câmpulung Muscel, Alba Iulia, Victoria (județul Brașov), Breaza, precum și în Sectoarele 1 și 2 din Capitală. De asemenea, independentul Nicușor Dan, susținut de USR, e primarul Capitalei. PSD și PNL discută în această perioadă și despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie. Acest lucru ar duce la devansarea localelor cu circa patru luni, o mutare criticată de partidele de opoziție.

Argeș: Adolescentă dată dispărută duminică, găsită moartă, într-o pădure

O adolescentă de 15 ani din județul Argeș, care a fost dată dispărută duminică și care a fost căutată inclusiv cu drona cu termoviziune și câini de urmă, a fost găsită spânzurată, luni. Primele date arată că nu există suspiciuni că fata ar fi fost ucisă, dar se fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor decesului.

Polițiștii din Argeș au anunțat, duminică, dispariția adolescentei din comuna Luca Corbului, cerând celor care o văd să anunțe autoritățile. Concomitent, autoritățile din județ s-au mobilizat și au început ample acțiuni de căutare. Polițiști, jandarmi, pompieri și voluntari au participat la căutări, pentru identificarea fetei echipele de căutare folosind inclusiv un câine de urmă și dronă cu camera cu termoviziune.

Luni dimineață, fata a fost găsită decedată, într-o zonă împădurită. Ea era spânzurată, iar primele verificări arată că nu sunt suspiciuni cu privire la cauza decesului.

Incident la mitingul anti-extremism organizat de Gheorghe Flutur

Liderul filialei din Suceava a Partidului S.O.S. România, Andrei Necșulescu, a fost scos cu forța de jandarmi din mulțimea care participa, duminică, la un miting împotriva extremismului organizat în centrul municipiului Suceava de președintele organizației județene a PNL, Gheorghe Flutur. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Jandarmi Județean, bărbatul a fost condus la sediul Jandarmeriei, după ce a devenit agresiv și a refuzat să părăsească adunarea.

"La solicitarea organizatorilor care desfășurau o manifestare de protest autorizată, o persoană, care nu făcea parte din grupul de protestatari a căror activitate a fost declarată, a fost extrasă din mulțime, ca urmare a faptului că a refuzat să părăsească adunarea publică la solicitarea forțelor de ordine și avea un comportament agresiv. Aceasta a fost condusă la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, urmând a fi dispuse măsurile legale", a declarat, pentru Agerpres, șeful Jandarmeriei din Suceava, Ionel Postelnicu.

La mitingul din centrul municipiului Suceava au participat, potrivit estimărilor jandarmilor, aproximativ 3.000 de persoane. În timpul manifestației, liderul liberal Gheorghe Flutur a prezentat un decalog de luptă împotriva extremismului.

Preotul Leașcu, audiat la DNA în dosarul lui IPS Teodosie

Preotul Petrică Leașcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este cercetat penal în calitate de inculpat pentru cumpărare de influență, este audiat, luni, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța.

Leașcu a declarat la sosirea la DNA că este pentru a doua oară citat, în calitate de martor, și că prin investigația pe care a făcut-o, mergând în două arhiepiscopii și o episcopie, a vrut să arate opiniei publice "corupția din Biserică". El a mai spus că procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu și au deschis un nou dosar penal referitor la acest caz.

"Din păcate, cei de la Recorder au ales să tăinuiască niște filmări relevante. Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu un nou dosar penal, bazându-se pe un material pe care l-am publicat eu", susține Leașcu.

Referitor la arhiepiscopul Tomisului, Leașcu a declarat că, din punctul lui de vedere, acesta "a greșit pentru că a acceptat propunerile imorale și ilegale", adăugând că "îndrăznește să îi sugereze" lui Teodosie că "ar fi cel mai bine să se retragă".

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este cercetat penal de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, iar un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență. "În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică 'înțelegerea' respectivă", se arată într-un comunicat transmis de DNA la începerea urmăririi penale a reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform aceleiași surse, suma de 800.000 lei urma să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

La sfârșitul anului 2023, jurnaliștii de la Recorder au publicat un reportaj realizat împreună cu preotul Petrică Leașcu, care are o firmă de construcții, încercând să demonstreze cum preoți ai BOR ar comite ilegalități, investigația jurnalistică vizând și Arhiepiscopia Tomisului.

Alba: Bărbat de 60 de ani, judecat după ce și-a violat partenera de viață într-o școală

Un bărbat de 60 de ani a fost trimis în judecată de procurorii din Alba după ce și-a agresat fosta parteneră, încălcând un ordin de protecție și mergând la școala unde aceasta lucrează. El a violat-o pe femeie, faptele având loc în școală.

“S-a reținut astfel că la data de 08.01.2024, în jurul orei 19.00, deși avea obligația de a nu se apropia de persoana vătămată, fost concubină, în vârstă de 54 de ani, și de a nu se apropia de locul de muncă al acesteia, Școala Gimnazială Iosif Pervain din Oraș Cugir, jud. Alba, obligații stabilite prin ordin de protecție dispus la data de 15.11.2023, prin sentință civilă a Judecătoriei Alba Iulia, inculpatul a pătruns în incinta Școlii Gimnaziale Iosif Pervain, loc unde a agresat victima prin aplicarea de lovituri succesive la nivelul capului și corpului cu o coadă de topor din lemn”, au precizat procurorii. Ei au menționat că femeia a suferit leziuni pentru care a avut nevoie de trei, patru zile de îngrijiri medicale.  “Totodată, imediat după pătrunderea în incinta Școlii Gimnaziale Iosif Pervain și ulterior agresării fizice a victimei, inculpatul a constrâns persoana vătămată la întreținerea de relații sexuale în multiple modalități”, a transmis sursa citată.

Bărbatul a fost inițial reținut pentru 24 de ore, iar apoi a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, cererea fiind admisă.

Fosta soție a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, găsită moartă în locuință

Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost găsită moartă în locuința sa din Cluj-Napoca, luni dimineață. Polițiștii fac verificări pentru a stabili în ce împrejurări s-a produs decesul.

Ea era notar public și divorțase de Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, în 2018, cei doi având împreună un copil. ”La data de 5 februarie a.c., în jurul orei 08.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că într-un imobil din municipiu a fost găsită decedată o femeie, de 47 de ani. Ajunși la domiciliul femeii, polițiștii, împreună cu un echipaj medical, au confirmat cele sesizate, fiind demarate cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc decesul. Au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Cluj.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.