Național

Mozaic national: Aproape 500.000 de romani suferă de epilepsie

Ziarul de Vrancea
15 iun 2012 2238 vizualizări
Jumătate dintre ei îşi ascund boala din cauza discriminărilor

Epilepsia este o maladie care afectează aproape 500.000 de români, însă aproximativ jumătate dintre cei suferinzi îşi ascund boala sau nu o tratează corespunzător, din cauza discriminărilor la care sunt supuşi, potrivit specialiştilor. Această boală este o dereglare a sistemului nervos care produce descărcări bruşte şi intense de activitate electrică în creier. Medicii mai spun despre epilepsie că reprezintă una dintre bolile neurologice cu cel mai mare impact, ea fiind a doua cauză de consult neurologic pentru o afecţiune cronică, după cefalee. În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OSM), dar medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de 300.000 până la 500.000. "Această afecţiune are un impact semnificativ asupra calităţii vieţii. În România, 500.000 de oameni suferă de epilepsie, însă statisticile nu reflectă însă complet realitatea, deoarece foarte mulţi bolnavi îşi ascund această maladie, de teama de a nu fi stigmatizaţi în societate", spun reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO). Între 50 şi 60% dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani, însă o criză unică, accidentală, poate să apară la 5% din populaţie, susţin specialiştii. Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, în cazul bebeluşilor, cu convulsiile febrile, care sunt destul de frecvente şi deloc periculoase. Aproximativ 68% din totalul pacienţilor cu eplilesie sunt pensionaţi pe caz de boală, conform datelor statistice.
Epilepsia afectează peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume, un om din 100 suferind de această boală, conform datelor statistice.
Maladia numită epilepsie reuneşte, de fapt, câteva zeci de sindroame cu cauze, manifestări și evoluţii diferite. Una dintre cele mai grave forme este sindromul Dravet, în al cărui tratament sunt necesare mai multe medicamente, unele, pentru moment, inaccesibile în România.

USL caştigă sub 50% pe vot politic la CJ

USL a câştigat 49,80% din voturile valabil exprimate pentru consiliile judeţene, PDL – 15,29%, iar PPDD – 8,96%, după centralizarea rezultatelor din cele 16.910 secţii de votare din ţară, potrivit rezultatelor finale făcute publice, vineri, de BEC. Astfel, după centralizarea rezultatelor din toate toate secţiile de votare din judeţe, USL a primit 4.437.985 voturi, PDL a primit 1.362.797 de voturi, iar Partidul Poporului - Dan Diaconescu a primit 798.583 voturi. BEC mai informează că prezenţa la vot, potrivit rezultatelor finale, a fost de 57,46%.
De asemnea, USL a câştigat cele mai multe mandate de preşedinte de Consiliul judeţean, respectiv 36 (87,80%), fiind urmată de UDMR, cu două mandate (4,87%), potrivit rezultatelor finale. Câte un mandat de preşedinte de consiliu judeţean au câştigat PDL, Alianţa Electorală Populară Progresistă Europeană Liberală, Mişcarea Creştin Liberală şi PDL.
La consiliile locale, USL a câştigat 32,68% din mandate, PDL - 15,79%, iar PSD singur 10,21%.

Un militar şi-a strans concubina de gat în plină stradă

Un bărbat din Iaşi, îmbrăcat în haine militare, a încercat, vineri, să strângă de gât în plină stradă o femeie de 47 de ani, din primele informaţii aceasta fiind concubina sa. Potrivit primelor informaţii de la faţa locului, militarul a strâns-o de gât pe femeie şi a lovit-o, victima fiind scoasă din mâinile agresorului de către un trecător. Conform declaraţiilor unor martori, femeia a încercat să urce în maşina sa, moment în care a fost lovită de către bărbat, care a urmărit-o. El a lovit-o, se pare, mai întâi cu un obiect contondent, după care a încercat să o stranguleze. În momentul în care a fost preluată de echipajul SMURD, femeia avea faţa plină de sânge.
Militarul se numeşte Sebastian Mistreanu şi este militar încadrat în 2004 cadrul Brigăzii 15 Mecanizate Iaşi. Daniel Burlacu, purtător de cuvânt al Brigăzii, a declarat că acesta s-a prezentat, vineri după-amiază, la unitatea militară unde lucra şi şi-a prezentat demisia. Potrivit lui Burlacu, Sebastian Mistreanu a participat la misiuni în Irak şi Afganistan, ultima fiind în anul 2010. "Ultima evaluare psihologică în cazul său a fost efectuată în noiembrie 2011. Evenimentul este cercetat de Parchetul Militar Iaşi şi de locţiitorul comandantului Brigăzii", a mai spus Daniel Burlacu.

Proiect pentru limitarea cheluielilor la referedumul de demitere a preşedintelui

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propune limitarea la 25.000 de salarii de bază minime brute pe ţară a cheltuielilor de campanie pentru preşedintele suspendat al ţării la referendumul naţional pentru demiterea acestuia, până acum nefiind prevăzută o limită în acest sens. Nerespectarea acestor prevederi ar urma să fie sancţionată cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică.
Limitarea priveşte cheltuielilor pentru fiecare partid politic sau alianţă politică la referendumul naţional.
AEP propune, de asemenea, reglementarea campaniei electorale efectuate de către terţi - persoane care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu un partid politic, organizaţie a minorităţilor, alianţă sau candidat şi care fac campanie electorală pentru sau împotriva unui partid politic sau candidat.

Marga: Republica Moldova este o reală poveste de succes

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat vineri, la Summitul SEECP de la Belgrad, că Republica Moldova a făcut progrese semnificative în relaţia cu UE, în cadrul Acordului de Asociere. "Republica Moldova reconfirmă constant că este o reală poveste de succes şi, totodată, fruntaşul dimensiunii estice a politicii europene de vecinătate. Progresul negocierilor pentru Acordul de Asociere cu UE, lansarea negocierilor pentru DCFTA (Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător - n.r.) precum şi reuşitele indiscutabile pentru iniţierea fazei a doua a Planului de Acţiune pentru liberalizarea regimului de vize sunt elocvente în acest sens", a afirmat Marga, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE.
Ministrul de Externe a reprezentat vineri România la reuniunea anuală a şefilor de stat sau de guvern din statele participante la SEECP (Summitul SEECP), după ce joi a participat şi la ministeriala SEECP, organizată tot la Belgrad de preşedinţia sârbă a organismului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.