Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: A crescut numărul românilor mulțumiți de aderarea la UE

Ziarul de Vrancea
9 mai 2024 673 vizualizări

Aproape 50% dintre români cred că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje României, procentul lor fiind în creştere faţă de acum 10 ani, în timp ce 21,9% cred că aderarea la UE nu a adus nici avantaje, nici dezavantaje, iar 27,7% consideră că aderarea a adus dezavantaje, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Astfel, 47.6% dintre români consideră că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje (faţă de 35.2% în 2014), 21.9% consideră că nu a adus nici avantaje, nici dezavantaje (faţă de 41.5% în 2014), iar 27.7% optează mai degrabă pentru dezavantaje (faţă de 19.9% în 2014).

Sunt de părere că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje 52% dintre votanţii PSD-PNL, 34% dintre votanţii AUR şi 75% dintre votanţii ADU. Împărtăţesc această părere 61% dintre tinerii între 18 şi 29 de ani, 49% dintre persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, 36% dintre cei cu vârsta între 45 şi 59 de ani şi 48% dintre persoanele peste 60 de ani. 35% dintre persoanele cu studii primare, 44% dintre cei cu studii medii şi 73% dintre persoanele cu studii superioare sunt de părere că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje. Aceeaşi opinie o au 33% dintre persoanele cu venituri mici şi foarte mici, 54% dintre cei cu venituri medii şi 67% dintre persoanele cu venituri mari şi foarte mari. 64% dintre locuitorii Bucureştiului, 59 % dintre locuitorii din urbanul mare, 45% dintre locuitorii din urbanul mic şi 39% dintre locuitorii de la sate sunt de părere că aderarea la UE a adus mai degrabă avantaje.

Prioritatea viitorilor europarlamentari români

42.3% dintre români cred că prioritatea europarlamentarilor care vor reprezenta România după alegerile din 9 iunie ar trebui să fie să lupte ca românii să aibă acelaşi drepturi ca restul cetăţenilor europeni. 17.8% sunt de părere că viitorii europarlamentari români ar trebui în primul rând să obţină aderarea completă a României la Schengen (şi cu graniţele terestre), 17.6% că ar trebui să obţină mai multe fonduri europene pentru România, 10.1% că ar trebui să apere interesele diverselor sectoare economice româneşti, iar 7.7% că ar trebui să crească rolul României în luarea deciziilor la nivel european. 2.3% menţionează altă prioritate, iar 2.3% nu ştiu sau nu răspund.

Cred că viitorii europarlamentari români ar trebui în primul rând să lupte ca românii să aibă acelaşi drepturi ca restul cetăţenilor europeni în special: votanţii AUR, femeile, persoanele cu un nivel de educaţie mai scăzut, gulerele albastre sau gri, locuitorii din rural. Votanţii ADU, bărbaţii, locuitorii din Bucureşti şi cei cu un venit mai ridicat sunt de părere într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie că viitorii europarlamentari români ar trebui în primul rând să obţină aderarea completă a României la Schengen. Cred că viitorii europarlamentari români ar trebui  în primul rând să obţină mai multe fonduri europene pentru România mai ales votanţii PSD-PNL şi locuitorii din Bucureşti.

”Comparativ cu percepţia din urmă cu 10 ani, creşte semnificativ ponderea românilor care cred că aderarea României la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje. Pe de altă parte, se observă şi o uşoară tendinţă de polarizare în condiţiile în care creşte, e adevărat în proporţii mai mici, procentul celor care cred că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă dezavantaje. Explicaţia poate fi regăsită în atât în distribuirea inegală a beneficiilor aderării pe teritoriul României, în frustrări acumulate de o parte a populaţiei, cât şi în populismul unor voci politice iresponsabile care aleargă după voturi facile. Relevant în acest sens este faptul că peste 40% dintre români cred că prioritatea viitorilor europarlamentari români ar trebui să fie lupta pentru ca românii să aibă aceleaşi drepturi ca restul cetăţenilor europeni, urmată de obţinerea completă a adeăriri României la spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. Practic 60% din populaţia României îşi concentrează atenţia pe subiecte percepute a provoca nedreptăţi – blocarea aderării complete şi sentimentul că românii nu au aceleaşi drepturi precum restul cetăţenilor UE”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Un român a rămas fără o mână după ce a aruncat în aer un bancomat în Italia

Lucian Mihălţan, un român de 36 de ani, rezident în orașul Flori din regiunea Emilia-Romagna (Italia), a rămas fără o mână în timp ce încerca să arunce în aer un bancomat.

Din primele cercetări ale carabinierilor a rezultat faptul că jaful a fost pus la cale de o grupare de crimă organizată de români, prin folosirea tehnicii ”marmotei”, mai exact prin strecurarea unui pachet cu exploziv în fanta bancomatului. Incidentul din Italia a avut loc în noaptea dintre 3 și 4 mai 2024.

În timpul jafului, ceva a mers prost cu declanșatorul bombei, românului de 36 de ani fiindu-i smuls brațul drept cu totul, chiar din umăr, din cauza exploziei necontrolate care a avut loc asupra ATM-ului. Presa din Italia a relatat că bandiții au fugit și l-au lăsat în urmă, la pământ, pe bărbatul grav rănit, care a fost găsit de polițiștii care s-au deplasat la fața locului, în urma exploziei.

Conform site-ului voceatimisului.ro, românul rănit este Lucian Mihălțan, un interlop din Timișoara. Acesta a fost transportat de urgență la spitalul Bufalini, unde medicii i-au salvat viața, dar nu au putut face reconstrucția brațului amputat de deflagrație.

Cât de complicată este, de fapt, situația lui Florin Piersic

Florin Piersic este internat în stare stabilă la Matei Balș, cu o infecție generalizată în corp. În ultimele zile, a fost spitalizat în două unitați medicale din Cluj, iar specialiștii de la Institutul Inimii i-au extras sondele de la stimulatorul cardiac.

Florin Piersic a fost adus în București cu un avion SMURD. Aeronava participase la un exercițiu NATO în Ungaria și a pornit spre Cluj-Napoca imediat ce a fost primită solicitarea de transport.

La "Matei Balș", Florin Piersic este internat într-o secție normală, nu la terapie intensivă. Starea lui este în acest moment stabilă, dar se află într-o evaluare complexă pentru infecția pe care o are în organism. Echipa care îl îngrijește este formată din mai mulți specialiști, pentru că are nevoie de o abordare multidisciplinară, inclusiv cardiologică și ortopedică.

Florin Piersic dorește să transmită gânduri bune pentru toți admiratorii dumnealui și să îi asigure că "este pe mâini bune" - au scris reprezentanții Institutului de Boli Infecțioase, într-un comunicat de presă.

Inițial, la jumătatea lunii aprilie, Florin Piersic a fost internat la Spitalul Militar din Cluj-Napoca. A ajuns acolo cu febră și dureri la un genunchi, unde avea montată o proteză. Medicii de acolo i-au descoperit o infecție în organism. După câteva zile a fost nevoie si de supravegherea cardiologilor pentru că infecția ajunsese la inimă, unde avea implantat un stimulator cardiac. Pe 29 aprilie actorul a fost transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii din Cluj-Napoca: ''Dânsul a ajuns la Spitalul Militar în urma unei infecții pe care a contractat-o, probabil, de la o perfuzie, de la o branulă pusă dânsului cu câteva zile înainte. Probabil, nu se știe exact punctul de plecare. Este o situatie destul de severa, este grava, da''.

Specialistii de la Institutul Inimii au descoperit infecții la sondele din stimulatorul cardiac, implantat în urmă cu 15 ani.

Deși i se administrau antibiotice, starea actorului nu se ameliora considerabil. Medici spun că în cazul unei infecții, pe dispozitivele medicale se pot forma colonii de bacterii. Acestea pot deveni foarte rezistente, influențate de faptul că materialele protetice sunt dure, nu au vase de sânge și nu permit antibioticului să treacă și să-și facă efecul.

Prin urmare, chiar în prima zi de Paște, Florin Piersic a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru extragerea sondelor stimulatorului cardiac.

"Situația era a unui pacient cu septicemie, infecție generalizată în sânge, cu tratament antibiotic complex. Am reușit să strângem o echipă de 11 colegi. În 45 de minute, procedura a fost efectuată, timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de trei minute, timp record. Procedura s-a desfășurat fără niciun fel de complicațiiluni. Starea clinică a lui Florin Piersic era deja ameliorată'', a declarat Horia Roșianu, șeful secției de Cardiologie 1, pentru ProTv.

Medicul ortoped care l-a tratat pe actor la Cluj a luat în calcul să-i scoată și proteza de la genunchi. Doar că familia actorului a preferat ca această intervenție să fie făcută în București de ortopedul care i-a montat dispozitivul. S-a cerut însă o reevaluare pentru a se stabili ce fel de infecție îi afectează organismul, prin urmare transferul s-a făcut la Institutul Matei Balș.

La 88 de ani, Florin Piersic încă susține spectacole. Pe 8 aprilie, a urcat pe scenă alături de Medeea Marinescu, în piesa "Străini în noapte".

Autostrada Iași-Târgu Mureș: Un nou lot, cu 7 tuneluri, scos la licitație

cei 19,3 km vor trebui să fie gata în patru ani

​​Al doilea tronson din Moldova al Autostrăzii „Unirii A8, care va lega Transilvania de Moldova a fost scos la licitația de proiectare și execuție. Este practic și primul lot montan din A8 scos la licitație.

Este vorba despre tronsonul de 19,3 km dintre Leghin și Pipirig, în apropiere de Tg. Neamț. Tronsonul practic vine în continuarea primului tronson deja contractat pentru execuție, cel de circa 30 de km de la Leghin până la Moțca, la intersecția cu DN2, scrie hotnews.ro.

Tronsonul Leghin - Pipirig este practic și primul tronson din A8 scos la licitație care intră în zona montană. Contractul prevede proiectarea și execuția a 19,3 km lungime traseu, 7 tuneluri și 46 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct având o lungime de 428 metri.

Valoarea estimată a contractului este de 3,8 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Transport 2021 - 2027.

Durata contractului va fi de 48 luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție. Termenul de depunere al ofertelor este 25 iunie 2024.

Acesta este cel de-al doilea lot al acestei autostrăzi scos la licitație în acest an, după ce, la începutul lunii trecute, a fost publicat anunțul de licitație publică pentru lotul Miercurea Nirajului - Sărățeni (23,4 km).

Un bărbat s-a aruncat de la etajul al şaselea al unui bloc de față cu polițiștii

Un bărbat care ameninţa că se aruncă de la etajul al şaselea al unui bloc din municipiul Ploieşti şi-a dus la final ameninţarea, în prezenţa reprezentanţilor mai multor instituţii. El a suferit mai multe traumatisme, fiind declarat decedat.

El a căzut de la 17 metri înălţime, iar în momentul în care cadrele medicale au ajuns la el se afla în stop cardio-respirator şi nu a mai putut fi resuscitat. Bărbatul, care avea 55 de ani, a suferit de asemenea multiple traumatisme, respectiv traumatism de coloană cervicală, traumatism toracic, o posibilă fractură de bazin, dar şi multiple fracturi la nivelul membrelor. ”La data de 8 mai a.c., în jurul orei 20.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti au fost sesizaţi de către o femeie cu privire la faptul că un bărbat are intenţia de a se arunca de la etaj dintr-un bloc de pe strada Mărăşeşti din municipiu. În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la faţa locului, împreună cu lucrători ai celorlalte instituţii abilitate, însă, din nefericire, bărbatul s-a aruncat în gol”, a anunţat Poliţia Prahova.

Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership Award

Președintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, premiul Distinguished International Leadership Award din partea Atlantic Council.

Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu președintelui României, ca o “recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european”. Premiile The Atlantic Council sunt cunoscute și ca „Oscarurile Washingtonului”.

Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizație americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale.

“Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.)”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără Președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), Vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul Președinte al SUA, Președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), Prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), Cancelarul german Helmut Kohl (2009), Prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale.

Argeş: Un bărbat de 30 de ani, găsit decedat în interiorul unei mașini

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost găsit decedat în interiorul unui autoturism parcat pe o stradă din municipiul Piteşti, poliţiştii efectuând cercetări în acest caz.

Conform unui comunicat transmis joi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, anchetatorii au fost sesizaţi în seara zilei precedente de către echipajul medical care a intervenit la faţa locului şi a constatat decesul bărbatului.

Cercetările au fost preluate de poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale Piteşti, care au stabilit că bărbatul a fost găsit într-un autoturism parcat în apropierea locului de muncă.

"Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, în cauză a fost întocmit un dosar penal, conform art. 192 din Codul Penal, în care cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Pentru stabilirea cauzelor decesului urmează să fie dispusă efectuarea unei autopsii medico-legale", se precizează în comunicat.

Grav accident la Sadova: O persoană a murit şi cinci sunt rănite - FOTO

O persoană a murit şi cinci au fost rănite, joi, în urma unui accident produs în loclaitatea Sadova, din judeţul Dolj.

ISU Dolj anunţă că în accident au fost implicate şase persoane, dintre care una a fost declarată decedată. ”Din informaţii, 5 sunt conştiente şi cooperante şi o persoana decedată”, a transmis ISU Dolj. Accidentul s-a produs după impactul între două autoturisme.

Bărbat, reţinut după ce ar fi omorât o femeie pe care a înjunghiat-o de mai multe ori

Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii din judeţul Gorj, fiind acuzat că a omorât o femeie pe care a înjunghiat-o de mai multe ori.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au anunţat, joi, că un bărbat este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de omor şi violare de domiciliu.

”În fapt, s-a reţinut că, în după amiaza zilei de 8 mai, în jurul orelor 17.00, inculpatul C.G.R. a pătruns fără drept în curtea locuinţei persoanei vătămate R.F., situată în comuna Drăgoteşti, sat Dragoteşti, judeţul Gorj, împrejurare în care i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu un corp tăietor înţepător, provocându-i plăgi înjunghiate toracice, iar în urma hemoragiei interne şi externe s-a produs decesul acesteia”, au precizat procurorii.

Ei au adăugat că anchetatorii au fost anunţaţi de un vecin al victimei.

”Organele de anchetă au fost sesizate ca urmare a unui apel efectuat la SNUAU 112, de către o persoană, cu privire la faptul că vecina sa, victima R.F. a fost bătută de un bărbat pe nume Relu şi prezintă sânge în zona feţei. Echipajul  Serviciului de Ambulanţă Gorj care s-a prezentat la faţa locului a constatat decesul victimei”, au mai precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.