Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Roman (PNL): Este pentru prima dată când PSD coboară sub 30%

Ziarul de Vrancea
11 mai 2024 1087 vizualizări

Timpul PSD-ului în Moldova a trecut, spune liderul liberal

Coordonatorul PNL pentru alegerile locale, deputatul Florin Roman, a declarat sâmbătă, la prezentarea candidaţilor din Vrancea, că este pentru prima dată când PSD coboară sub 30%. ”Am intrat în cantonament pentru finala din 9. Este pentru prima dată când PSD coboară sub 30%, să-i dea Dumnezeu sănătate domnului Ciolacu, şi PNL urcă. Dacă vom fi deştepţi, şi suntem şi dacă suntem învingători, şi suntem, pentru că i-am bătut şi ultima dată aşa cum trebuie, atunci înainte de 9 iunie vom forfeca cu ei şi PNL va câştiga alegerile locale în România. Aveţi încredere. Vă spune un om care spune ce să spune. În Moldova se întâmplă ceva şi se întâmplă bine. Timpul PSD-ului în Moldova a trecut. Acum, ori niciodată”, a spus Florin Roman la prezentarea candidaţilor PNL în Vrancea.

El a arătat că preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dat un ordin, să câştige alegerile.

”Cum un ordin nu se discută, o să le câştigăm”, a declarat Roman, arătând că la Vrancea vobeşte în termeni din fotbal, una din echipe e Steaua şi una Dinamo.

”Am început meciurile amicale cu PSD. Mai întâi am marcat noi, 1-0, când am reuşit să comasăm alegerile locale cu cele europarlamentare, pentru că aleşii noştri locali aveau nevoie de un partid care să ia o gură sănătoasă de oxigen”, a mai spus Roman, precizând că acum PNL înseamnă 27% în intenţiile de vot, după ce în urmă cu două luni de zile, ”bălteau în jur de 20%”. ”Au egalat şi ei, cu arbitri, au dat cu grebla pe la colegii primari, şi cei mai slabi de înger s-au lăsat seduşi. Au mai făcut treaba asta şi altă dată şi i-am bătut de fiecare dată, ultima dată în 2020, când au avut cu 150 de primari mai mult decât noi dar tot i-am bătut la alegerile locale pentru că avem determinare”, a completat Roman.

Mihai Tudose: Este exclus ca PSD şi PNL să aibă, împreună, mai puţin de 40%

De cealaltă parte, vicepreşedintele PSD Mihai Tudose este de părere că PSD şi PNL nu pot avea împreună, la alegerile din acest an, mai puţin de la 40% din voturile electoratului, el întrebând unde ar merge restul voturilor în ipoteza în care alianţa formată din cele două mari partide ar obţine un scor electoral mai mic.

„Haideţi să o luăm pe o logică simplă, fără aroganţă! Un scor al acestei alianţe care să înceapă cu 3 ... unde sunt ceilalţi 60? Am înţeles, luăm cel mai rău scenariu posibil pentru această alianţă. Vă întreb: unde sunt restul? Adică în condiţiile în care imensa majoritate a autorităţilor locale, a primarilor, preşedinţilor de Consilii Judeţene, adică cei mai aleşi oameni din ţară sunt fie PSD, fie PNL nu există judeţ, municipiu unde PNL-PSD, excepţie făcând judeţele Harghita, Covasna, localităţile de pe acolo şi câteva, sper, eu viitoare foste centre USR-iste, repet logica, nu există scor mai mic de 60% dacă aduni cele două partide, chiar spre 65”, a afirmat Mihai Tudose la Prima Tv, în emisiunea Insider Electoral, sâmbătă.

Vicepreşedintele PSD consideră că un scor „realist” de 50 % pentru alianţa PSD-PNL la alegerile pentru Parlamentul European este „previzibil şi fezabil”, iar un scor optimist ar fi de 60% pentru alianţa aflată acum la guvernare.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan afirma recent că formaţiunea din conducerea căreia face parte va obţine cel puţin 25% din voturi, ”pe votul politic”, la alegerile din 9 iunie.

Medic: La fiecare caz de rujeolă care apare într-o comunitate de copii cu puţină vaccinare, vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu afirmă că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare împotriva rujeolei sau a tusei convulsive sunt foarte scăzute, rata de multiplicare a bolii este foarte mare. Un copil diagnosticat cu rujeolă poate îmbolnăvi între 16 şi 20 de copii, iar un pacient cu tuse convulsivă poate da boala altor 12 până la 17 persoane nevaccinate. „Ăsta e viitorul către care ne îndreptăm”, spune medicul, subliniind din nou importanţa vaccinării.

„La toate bolile infecto-contagioase la care există o contagiozitate ridicată, contagiozitatea fiind definită de faimosul R0 şi cu cât acest R0 este mai mare decât 1, cu atât un bolnav poate să infecteze mai mulţi oameniîn jurul său. Pentru rujeolă, R0 este undeva între 16 şi 20, pentru tuse convulsivă este undeva între 12 şi 17. Deci fiecare nou caz care apare într-o comunitate de copii cu puţină vaccinare, să zicem la grădiniţă sau la creşă, vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri de rujeolă în jurul unui bolnav sau 12 până la 17 cazuri de tuse convulsivă în jurul unui bolnav. Ăsta e viitorul către care ne îndreptăm”, a afirmat Mihai Craiu sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

 Mihai Craiu este de părere că obligativitatea privind vaccinarea „în acest moment nu ar fi o soluţie”, pentru că acest lucru ar putea duce la creşterea „vaccinării la chiuvetă” şi nu a celei reale. Acesta a amintit că studiul care arăta că apare autismul ca reacţie adversă la vaccinarea cu un anumit ser a fost retras, fiind dovedit ştiinţific ca fiind „un studiu fraudulent” .

„Ar trebui să comparăm foarte simplu riscul pe care îl ai când cazi de pe bicicletă fără cască, cu riscul pe care îl ai când cazi de pe motocicletă fără cască. Aşa e şi cu bolile vaccinale: la rujeolă, unu din o mie de cazuri ar putea să moară prin encefalită sau pneumonie complicată, la vaccinarea antirujeolică, unu dintr-un milion de cazuri face un şoc anafilactic, deci trebuie să comparăm riscurile”, afirmă medicul.

Acesta a precizat că, după ce tusea convulsivă a dispărut, în urma măsurilor de protecţie luate în perioada pandemiei de COVID-19, din septembrie anul trecut numărul cazurilor de tuse convulsivă este într-o „creştere accelerată”.

„Din păcate, şi în România copiii se îmbolnăvesc de această boală care este extrem de gravă, vorbim de o boală care omoară, nu o boală obişnuită”, adaugă medicul.

Medicul constată că există părinţi care preferă să folosească antibiotice pentru a-şi trata copiii care au boli acute, cu febră. „E o caracteristică a noastră, a românilor, care suntem latini şi foarte emoţionali, de asta căutăm soluţii de rezolvare şi nu de prevenţie”, este de părere Mihai Craiu.

Conform celei mai recente statistici, de la sfârşitul lunii aprilie, în intervalul 1.01.2023 - 28.04.2024, în România au fost notificate 13 985 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 15 decese.

Cele mai numeroase cazuri de îmbolnăvire, peste 5.000, sunt la categoria 1 - 4 ani.

Sancţionată de Occident, deputata Marina Tauber s-a ales la Moscova cu o medalie de la Putin

Marina Tauber, deputată în parlamentul Republicii Moldova şi o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, se laudă pe reţelele sociale că a primit la Moscova, unde a participat la parada de 9 Mai, medalia Ordinul Prieteniei, care i-a fost înmânat de preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, la ordinul lui Vladimir Putin.

În martie, Marinei Tauber, care figurează pe lista de sancţiuni a Occidentului, i s-a ridicat imunitatea parlamentară în legislativul de la Chişinău pentru a 9-a oară, de data aceasta în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiţiei.

Joi, Marina Tauber, başcana Găgăuziei Evghenia Guţul şi oligarhul fugar Ilan Şor au fost prezenţi la parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie de la Moscova, desfăşurată sub patronajul lui Vladimir Putin, care şi-a început săptămâna această cel de-al cincilea mandat de preşedinte. De acolo, cei trei au publicat pe reţelele sociale o fotografie în care purtau în piept panglica Sf. Gheorghe, simbol interzis de Chişinău.

Vineri, într-o postare pe Facebook, Marina Tauber a anunţat că a fost decorată la Moscova şi i-a mulţumit lui Putin şi preşedintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, care i-a înmânat Ordinul Prieteniei. Ea a spus că acesta este „un eveniment marcant” în viaţa sa şi că distincţia ar simboliza „prietenia dintre poporul moldovenesc şi cel rus”, care nu le întoarce spatele moldovenilor.

„Un eveniment marcant în viaţa mea, care ne responsabilizează şi care confirmă încă o dată că Rusia nu a întors spatele ţării noastre, chiar şi după o serie de scandaluri şi încercări ale autorităţilor oficiale de a rupe toate legăturile cu ea. Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, mi-a înmânat Ordinul Prieteniei la ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Evenimentul a avut loc la Moscova, în cadrul şedinţei a Consiliului Dumei de Stat. A fost unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa mea. Acest lucru este foarte important pentru mine personal şi pentru întregul bloc „Victorie” (blocul electoral creat luna trecută la Moscova de forţele moldovene proruse în jurul lui Ilan Şor - n.r.). Vreau să mulţumesc din toată inima pentru această distincţie. În primul rând, el simbolizează prietenia dintre poporul moldovenesc şi cel rus. Este o mare onoare pentru întregul bloc „Victorie” să servească cauza consolidării prieteniei şi cooperării dintre cele două ţări. Încă o dată, din toată inima, le mulţumesc Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi Preşedintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, pentru cooperarea şi sprijinul acordat ţării noastre!”, a scris Tauber, citată de NewsMaker.

În reacţie la prezenţa lui Şor, Guţul şi Tauber pe 9 mai la parada de la Moscova, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău a spus că aceştia „au preferat să fie alături de Kremlin, elogiind războiul decât alături de moldoveni celebrând pacea”. Potrivit lui Daniel Vodă, cei trei nu au reprezentat Moldova, aşa cum a declarat başcana Găgăuziei. „Evghenia Guţul nu este membră a executivului, aceasta nu reprezintă Republica Moldova şi nu reprezintă oamenii întregii ţări”, a punctat reprezentantul Guvernului.

Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Şor şi acum deputată independentă la Chişinău după ce a fost aleasă pe listele partidului lui Şor, între timp interzis, este cercetată în nouă dosare la Chişinău. La fiecare caz penal, este nevoie de un nou proces de ridicare a imunităţii pentru a putea trimite dosarul în instanţa de judecată. Prima dată, deputata Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, ea a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei ori, pentru ca în martie anul acesta să-şi vadă din nou imunitatea ridicată.

Tauber se află şi pe lista de sancţiuni a Canadei şi Uniunii Europene pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova. În februarie 2024, Tauber a fost inclusă şi pe lista de sancţiuni a Statelor Unite ale Americii „pentru că a facilitat încercările lui Şor de a submina procesele electorale din Moldova în interesul Kremlinului”.

Femeia căutată de salvamontişti în munţii Rodnei a făcut găsită decedată

Salvatori de la mai multe instituţii din judeţul Bistriţa Năsăud au intervenit, sâmbătă după amiază, pentru recuperarea unei femei care a căzut zeci de metri în gol, pe un traseu din munţii Rodnei. Turista a fost găsită decedată. Potrivit reprezentanţilor Salvamont, aceasta a căzut în gol 200 de metri. La faţa locului fusese direcţionat şi un elicopter SMURD.

„Un echipaj de pompieri ce încadrează şenilata, un echipaj de prim ajutor SMURD de la Staţia Sângeorz-Băi, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Rodna, un echipaj Salvamont şi echipaje din cadrul Jandarmeriei Bistriţa intervin în munţii Rodnei, zona Poiana cu Narcise unde o turistă în vârstă de aproximativ 50 de ani a căzut în gol, aproximativ 30 de metri, de pe traseul de creastă al muntelui”, a informat anterior ISU Bistriţa Năsăud.

Mihai Leu, internat de urgenţă din cauza unor complicaţii după o operaţie

Campionul la box şi raliu Mihai Leu a fost internat de urgenţă, vineri seară, la spitalul din Hunedoara, de unde a fost transferat apoi la Bucureşti. Într-un mesaj postat pe Facebook, Mihai Leu a notat că este pe mâini bune şi că se gândeşte deja la revenirea în competiţii. “Vă mulţumesc tuturor pentru gândurile pozitive. Sunt pe mâini bune şi deja mă gândesc să revin cât mai curând la curse. Al vostru, Mihai Leu”, a notat sportivul pe Facebook, sâmbătă seară..

Potrivit Pagina de Timiş, care citează surse din rândul medicilor, starea agravată a sportivului a fost cauzată de complicaţii apărute la o intervenţie chirurgicală suferită în urmă cu trei săptămâni, la Spitalul Militar. Medicii de pe secţia de ATI a spitalului din Hunedoara au decis transferul campionului la Bucureşti, acolo unde a fost preluat de reputatul medic Prof. Irinel Popescu.

În 2014, Leu a aflat că are cancer la colon. Sportivul a petrecut atunci două luni în spital şi a fost operat de două ori. Sportivul în vârstă de 55 de ani este campion absolut la raliuri şi deţine trei titluri naţionale la Viteză în Coastă.

Prima femeie care a cerut să intre în Barou în România va da numele unei săli a Senatului, la propunerea USR

La iniţiativa USR, conducerea Senatului a început procedurile pentru ca mai multe săli din Senat să poarte numele unor femei care au avut contribuţii remarcabile la progresul societăţii româneşti, prima dintre ele urmând să poarte numele Ellei Negruzzi. Ea a fost prima femeie admisă într-un barou de avocatură din România şi a fost o activistă pentru drepturile femeilor la începutul secolului al XX-lea.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, argumentează că în Senat, în acest moment, nu există nicio sală care să poarte numele unei femei care, prin acţiunile ei, a rămas în istorie şi în mentalul colectiv.

”Este păcat că, până acum, nici politicienii, nici administratorii clădirii nu s-au gândit să onoreze contribuţia femeilor la progresul societăţii româneşti, în general, sau al emancipării politice a femeilor, în special. Din cele peste 1.000 de camere pe care le are în total Casa Poporului, cea mai mare clădire din Europa şi a doua cea mai mare din lume, există doar o singură sală ce poartă numele unei femei, la Camera Deputaţilor. Este o nedreptate pe care avem oportunitatea ca acum, în 2024, să începem să o reparăm şi să recunoaştem şi pe această cale rolul pe care femeile l-au avut în evoluţia societăţii româneşti”, susţine senatorul USR Radu Mihail.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică este de părere că nu se poate ca niciuna din sutele de săli din Casa Poporului să nu poarte numele unor femei care şi-au dedicat vieţile luptei pentru emanciparea politică şi socială a femeilor sau pentru progresul economic şi social al ţării noastre. „România a avut, de-a lungul istoriei, numeroase femei remarcabile care au reuşit să spargă bariere şi să se impună în domenii conduse doar de bărbaţi. Încăpăţânarea şi curajul femeilor din România au transformat mereu imposibilul în posibil, iar amintirea lor trebuie să lumineze drumul celor ce vin după ele”, spune Silvia Dinică.

În urma iniţiativei USR, Biroul Permanent al Senatului a decis instituirea unei comisii speciale care să identifice personalităţile care vor fi omagiate în acest fel, precum şi sălile care vor purta numele unor femei ce şi-au adus contribuţia la progresul României, anunţă USR.

Ella Negruzzi a studiat ştiinţele juridice la Universitatea din Iaşi, depunându-şi cererea de admitere în Baroul Iaşi în 1914, cerere care i-a fost respinsă pe motiv că nu avea drept de vot. Timp de 6 ani, Ella Negruzzi s-a luptat pentru dreptul de a fi avocat plendant, devenind, în cele din urmă, prima femeie avocat din România.

În timpul Primului Război Mondial, a activat ca soră medicală în spitalele din Moldova, dar şi pe linia frontului. A luptat pentru ocrotirea orfanilor de război, apoi a devenit membră a organizaţiei „Grupul avocaţilor democraţi”, înfiinţată în 1935. În toată perioada interbelică, a luptat pentru emanciparea politică a femeilor.

Împreună cu Maria Baiulescu şi Elena Meissner, Ella Negruzzi a fondat Asociaţia Emanciparea Femeii, organizaţie ce milita pentru emanciparea femeilor şi dreptul lor pentru a ocupa funcţii în stat în raport cu pregătirea şi capacitatea lor profesională. La Camera Deputaţilor, tot la iniţiativa USR, sala Comisiei pentru cultură a primit, în 2022, numele „Hortensia Papadat-Bengescu”, după scriitoarea din perioada interbelică.

Suceava: Motociclist de 19 ani, reţinut de poliţişti după o urmărire de câţiva kilometri

Un tânăr motociclist în vârstă de 19 ani din localitatea Vama, judeţul Suceava, a ajuns în arestul poliţiei, în baza unei ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, după ce nu a oprit la semnalul agenţilor de poliţie iar aceştia l-au urmărit în trafic pe o distanţă de câţiva kilometri. Poliţiştii au constatat că acesta nu era nici băut, nici drogat, dar că a fugit de ei pentru că nu are permis, iar motocicleta pe care o conducea nu este înmatriculată.

Tânărul a fost tras pe dreapta vineri după amiază, ora 17:16, pe o stradă din municipiul Câmpulung Moldovenesc. După semnalul poliţiştilor, conducătorul motocicletei nu a oprit şi a demarat puternic, continuându-şi deplasarea şi încercând să se sustragă de la control.  „S-a procedat la urmărirea motocicletei pe o distanţă de mai mulţi kilometri, pe strada Calea Bucovinei, urmărindu-se însă în permanenţă să nu se pună în pericol viaţa motociclistului, având în vedere riscurile asociate unui eventual derapaj. La ieşirea din Municipiul Câmpulung Moldovenesc, într-o porţiune în care drumul se îngustează s-a reuşit blocarea şi oprirea în condiţii de siguranţă a conducătorului motocicletei şi imobilizarea acestuia”, a informat, sâmbătă, Poliţia judeţeană Suceava.

Verificările făcute de poliţişti au arătat că motociclistul este un tânăr de 19 ani, cu domiciliul în comuna suceveană Vama. Aplicaţia EDAC a arătat că motociclistul nu are permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule iar  pentru motocicletă aplicaţia a furnizat că nu este înregistrată sau înmatriculată. „Având în vedere aspectele constatate conducătorul motocicletei, a fost supus testării cu aparatele etilotest şi drugtest rezultatele fiind negative. Prin Ordonanţa din data de 10.05.2024, organele de poliţie judiciară au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de tânărul 19 ani, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. Totodată, conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional pentru regulile de circulaţie încălcate de către acesta cu ocazia urmăririi în trafic, cu amenzi în valoare de 1.320 lei”, precizează oficialii Poliţiei Suceava.

Starea de sănătate a lui Florin Piersic, într-o ușoară ameliorare

Starea generală a actorului Florin Piersic, supus joi unei intervenţii pentru scoaterea unei proteze de genunchi care i-a provocat o infecţie severă, s-a ameliorat, transmit reprezentanţii Spitalului Foişor, unde acesta este internat. Ei precizează că actorul este cooperant şi s-a ridicat în picioare la marginea patului.

”Evaluarea pacientului Florin Piersic, realizată în dimineaţa zilei de 11.05.2024, indică o îmbunătăţire a valorilor/indicatorilor biologici şi o ameliorare a stării generale. A început procesul de mobilizare activă a pacientului, care este cooperant şi care s-a ridicat în picioare la marginea patului, după mai multe săptămâni”, a anunţat sâmbătă, la prânz, unitatea sanitară.

Vineri, aceştia transmiteau că starea actorului este uşor îmbunătăţită. ”În urma evaluării din această dimineaţă, s-a constatat că starea de sănătate a domnului Florin Piersic este uşor îmbunătăţită, cu o evoluţie lent favorabilă. În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, pacientul este afebril, cooperant, se alimentează şi bea lichide singur”, menţiona aceeaăi sursă.

De asemenea, reprezentanţii Spitalului Foişor precizau că perioada critică postoperatorie este de 72 de ore.

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat joi la Spitalul ”Foişor”, unde i-a fost scoasă proteza de la genunchi, considerată sursa principală a infecţiei grave care a determinat internarea acestuia la Spitalul Militar din Cluj, în urmă cu câteva zile, ulterior, el fiind trasferat la Institutul Inimii din Cluj Napoca, apoi la Institul Matei Balş din Capitală.

Tudose: Sunt argumente pentru ca România să ofere Ucrainei sistemul Patriot

Fostul premier Mihai Tudose afirmă că, în opinia sa, „sunt argumente” pentru ca România să ofere Ucrainei sistemul său antiaerian Patriot, el arătând că, în orice caz, o astfel de decizie trebuie luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „Sunt convins că domnia sa (preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) va avea discuţii cu primul-ministru, cu ministrul Apărării, CSAT şi de aici încolo textul curge. În fapt, dacă noi avem  - acum vorbesc în nume personal -  avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina, şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine, cumva, şi pentru noi... E o decizie strategică care va fi luată. Am spus: sunt argumente şi pentru acest lucru”, a afirmat Mihai Tudose în emisiunea Insider Electoral difuzată sâmbătă de Prima Tv.

El se arată convins că preşedintele Klaus Iohannis va comunica cu oficialii din ţară despre discuţiile avute cu preşedintele american Joe Biden pe acest subiect.

Săptămâna acesta, marţi, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la finalul unei discuţii cu preşedintele american, că România va continua să sprijine Ucraina, însă a adăugat că, în opinia sa, este ”inacceptabil” ca România să ofere ţării vecine aflate în război singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot care este funcţional.

”Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate. În ultimele săptămâni este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a afirmat Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei: Cel mai tânăr consumator de droguri este un copil de 8 ani

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit, la Digi24, despre traficul de droguri de mare risc în România şi a recunoscut că fenomenul drogurilor nu a fost tratat de statul român „foarte pragmatic”. Aceasta a mai admis şi faptul că vârsta consumatorilor scade alarmant, invocând cazul unui copil de numai 8 ani care a ajuns la spital din cauza consumului de substanţe interzise.

”Fenomenul drogurilor n-a fost tratat întotdeauna foarte pragmatic de statul român. Haideţi să spun că n-am fost extrem de realişti atunci când ne-am raportat la o vulnerabilitate extrem de serioasă. Am văzut cifrele pe care le-aţi prezentat, sunt absolut convinsă că dinamica trebuie să ne pună în permanenţă pe gânduri. Da, avem consumatori tineri şi din ce în ce mai tineri. Am discutat cu diverşi specialişti şi am aflat că cel mai tânăr român care a consumat droguri are 8 ani şi a fost dus la spital”, a declarat ministrul, la Digi24.

Gorghiu a mai afirmat că vârsta aceasta scade nu doar la consumul de canabis, care este cel mai întâlnit drog în România şi cel mai întâlnit drog de risc în Europa, ci şi în cazul substanţelor psihoactive.

În urmă cu câteva zile, ministrul Justiţiei anunţa că se va opune unor măsuri precum cele prevăzute în proiectul de lege care dezincriminează posesia de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame. „Cel mai consumat drog din România de tineri este canabisul. De asemenea, cel mai consumat drog la nivel european şi este un drog de risc este canabisul. De la consumul de canabis care azi e de trei grame, mâine poţi să spui – păi de ce trei şi nu 15? De ce 15 şi nu 100? De ce 100 de grame şi nu un kg de canabis? Şi uite aşa deschidem uşa larg unor altor tipuri de droguri foarte, foarte periculoase”, a explicat ea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.