Național

Primii paşi pentru suspendarea lui Traian Băsescu

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 772 vizualizări
O iniţiativă legislativă care simplifică procedurile de suspendare a preşedintelui a trecut ieri de comisia juridică a Camerei Deputaţilor

Hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională, au decis ieri deputaţii jurişti.
Raportul favorabil a fost adoptat cu cinci voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea şi senatorul PSD Georgică Severin. Raportul la această iniţiativă legislativă urmează să intre astăzi în dezbaterea plenului Camerei, dar şi la sesiunea de vot final.
Pană în prezent CCR decidea dacă hotărarile Parlamentului sunt constituţionale. Acest prerogativ al judecătorilor de la Curte complica astfel procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, scopul proiectului normativ iniţiat de cei doi deputaţi USL, acela de a simplifica procedura suspendării, a fost recunoscut inplicit. "O evetuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de Curte. Orice hotărâre pe care o ia Parlamentul nu mai poate fi cenzurată sau blocată de Curte", a spus ieri deputatul PSD Florin Iordache. Întrebat dacă este corectă afirmaţia potrivit căreia, în urma modificării Legii CC, preşedintele poate fi suspendat mai uşor, Iordache a răspuns: "Într-un fel sau altul, da, pentru că era o barieră în condiţiile în care hotărârea Parlamentului putea fi cenzurată de Curte". Iordache a explicat că există un control de constituţionalitate asupra suspendării preşedintelui prin avizul dat de Curte, care se menţine, acest aviz fiind consultativ, prealabil începerii procedurii. "Modificarea legii a survenit după operaţiunea de suspendare a preşedintelui. Noi revenim la forma dinainte de 2007, când a fost suspendat preşedintele. Noi considerăm că orice hotărâre a Parlamentului nu poate fi cenzurată de Curte. Este un aviz, normal, dar hotărârile Parlamentului să nu poată fi cenzurate de către Curte", a spus Iordache.

"Intrăm într-o zonă de derapaj de la democraţie"

Pe de altă parte, în disputa cu premierul Ponta privind reprezentarea Romaniei la Bruxelles,  Traian Băsescu a declarat marţi că va respecta "orice act juridic al Parlamentului României care se dovedeşte a fi constituţional". El a precizat că "declaraţia nu poate fi opozabilă preşedintelui" şi că Victor Ponta are nevoie de o hotărâre sau de o lege. El a argumentat că în Constituţia României nu este prevăzut că declaraţia este inclusă printre actele juridice pe care le poate adopta Parlamentul, acestea fiind numai legi, hotărâri şi moţiuni. "Dacă domnul Ponta doreşte să preia atribuţiile de reprezentare ale preşedintelui îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre a Parlamentului, care poate fi o lege", a spus preşedintele. Cu alte cuvinte, este posibil ca demersul deputaţilor să vizeze pe termen scurt şi iniţierea unei hotărari a Parlamentului prin care atribuţiile de reprezentare externă să treacă la premier, fără mijlocirea Curţii Constituţionale.
Traian Băsescu s-a referit aseară la această variantă şi a atras atenţia că se intră într-o "zonă gravă". "Parlamentul nu poate stabili sarcini pentru Preşedinte - aşa scrie Constituţia. Dacă nu va mai fi supus controlului de constituţionalitate, nu mai poţi spune că o hotărare a Parlamentului va avea putere de lege. Poate decide Parlamentul să reintroducă cenzură. Dacă nu e supusă controlului de constituţionalitate, noi ce facem, acceptăm? Deci iarăşi încercăm să intrăm într-o zonă de speculaţie şi ne îndreptăm spre o zonă gravă. S-a încercat ieri printr-o declaraţie a Parlamentului schimbarea atribuţiilor Preşedintelui şi Premierului. Mă tem - văzînd şi ce se întîmplă la TVR, sau ce s-a intimpat la ISC, sau la Consiliul de Etică - mă tem că intrăm într-o zonă de derapaj de la democraţie şi simptomele încep să fie tot mai puternice. Nu voi tolera aceste atitudini, le voi denunţa public", a declarat şeful statului.

DNA: Năstase trebuie pedepsit mai tare

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a reluat ieri dezbaterile în dosarul "Trofeul calităţii". Instanţa a respins mai multe solicitări ale avocaţilor lui Adrian Năstase, iar ulterior a anunţat că dosarul se află în stare de judecată, dând cuvântul procurorului DNA pentru susţinerea recursului. Reprezentantul DNA a arătat că instanţa de fond a aplicat o pedeapsă prea mică în cazul lui Adrian Năstase în raport de gradul de pericol al faptelor de care este acuzat în acest dosar şi că cei trei judecători de la fond nu au ţinut cont de calitatea acţiunilor comise de acesta. Procurorul a susţinut că actuala pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare stabilită în cazul lui Adrian Năstase "nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului". Totodată, procurorul a arătat că instanţa de fond a achitat-o în mod greşit pe Irina Paula Jianu pentru spălare de bani, cerând astfel condamnarea acesteia şi pentru această faptă. Procurorul a mai cerut ca lui Adrian Năstase, Irinei Paula Jianu şi lui Bogdan Popovici să le fie interzise mai multe drepturi civile.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 4351 zile, 23 ore, 56 minute, 48 secunde
rade o lume întreaga de noi
misu, acum 4352 zile, 6 ore, 27 minute, 48 secunde
Basescu a tradat pe cei care au dat votul,punind lupu paznic la oi.ESEC TOTAL.
neverlandd, acum 4352 zile, 9 ore, 40 minute, 2 secunde
pai presedintele tarii nu poate dizolva parlamentul ? si sa se ajunga la noi alegeri nationale conform constitutiei si fara matraprazlacurile hotilor din actualul guvern? curvelor astora psd-iste nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.