Național

De ce nu muncesc ţiganii

Ziarul de Vrancea
24 mai 2012 841 vizualizări
Pentru că nu li se oferă slujbe, susţin ei

Doar zece la sută dintre romi au avut constant un loc de muncă în ultimii doi ani şi deşi 50 la sută afirmă că lucrează pe cont propriu, în realitate, 90 la sută dintre aceştia lucrează la negru, rezultă din studiul "Situaţia romilor în România", prezentat ieri de Fundaţia Soros. Iniţiatorii proiectului arată că structura ocupaţională a romilor indică în continuare un grad scăzut de integrare pe piaţa muncii, de doar 35,5 la sută. Alţi 36 la sută dintre romii chestionaţi au precizat că ar dori un loc de muncă şi 28 la sută au spus că sunt inactivi. "Este un nivel scăzut al ocupării în comparaţie cu cel naţional. La nivelul populaţiei generale din România, rata ocupării era în 2011 de 58 la sută, iar rata şomajului de 7,6 la sută. Ponderea romilor care au un loc de muncă stabil este semnificativ mai mică: doar 10 la sută dintre cei intervievaţi au lucrat permanent în ultimii doi ani, iar 51,5 la sută din eşantion declară că nu au lucrat niciodată în ultimii doi ani. 38 la sută din persoanele ocupate lucrează ca muncitori necalificaţi, 32 la sută au ocupaţii calificate (muncitori, vânzători, comercianţi), nouă la sută sunt muncitori în agricultură, în timp ce 13 la sută au ocupaţii tradiţionale rome", se arată în studiu. Iniţiatorii studiului afirmă că disponibilitatea respondenţilor de a munci continuă să fie semnificativă, 76 la sută dintre cei care nu sunt ocupaţi spunând că vor să înceapă imediat să lucreze dacă primesc o ofertă.

23% dintre romi nu au absolvit nicio şcoală

Femeile practică în proporţie mai mare decât bărbaţii meseriile tradiţionale şi se regăsesc frecvent în ocupaţii care presupun îngrijirea persoanelor în dificultate, a copiilor sau în cea de mediator şcolar sau sanitar. Cât priveşte tinerii, aceştia au un grad mai mic de ocupare pe piaţa muncii, 20 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani se declară inactivi, iar 42 la sută spun că sunt şomeri. Iniţiatorii studiului spun că nivelul scăzut de educaţie face parte din cercul vicios al sărăciei şi al dependenţei care cuprinde lipsa de acces gratuit la serviciile de sănătate, locuire în condiţii improprii şi discriminare. Studiul arată că doi din zece copii romi nu merg la şcoală, cel mai frecvent motiv invocat fiind cel legat de lipsa resurselor financiare, iar 25 la sută dintre adulţii de peste 16 ani declară că nu ştiu să scrie şi să citească. De altfel, 23 la sută din populaţia de romi cuprinsă în studiu nu au absolvit nicio şcoală, 26 la sută au terminat primele patru clase şi 34 la sută doar gimnaziul.
În ceea ce priveşte dimensiunea fenomenului de migraţie a populaţiei rome, din totalul celor chestionaţi, 75 la sută declară că nu au efectuat nicio deplasare în străinătate. Întrebaţi dacă intenţionează să se deplaseze în afara ţării în următorul an, 69 la sută dintre cei intervievaţi au răspuns negativ şi 27 la sută afirmativ.
Trei sferturi dintre romii care au experienţa deplasării în străinătate au revenit acasă după şase luni sau mai puţin, iar majoritatea a locuit mai puţin de trei luni în străinătate, date care, în opinia realizătorilor studiului, indică mai degrabă un comportament de migraţie bazat pe plecări şi reîntoarceri frecvente, decât pe stagii lungi de şedere în străinătate.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lupin, acum 4365 zile, 20 ore, 22 minute, 18 secunde
mandru de a fi alb - cit. cheloo
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.